Paranoiadrama på Antikvariatet

Rabarbrateateret setter lys på psykiske lidelser og spørsmål ved virkeligheten i ny oppsetning.

Motsetninger: Steffen Fagerbakk har rollen som Lars, som jevnt og trutt stikker innom Agnes og Peter for å ødelegge freden og sette dem på plass på sin egen brutale måte. 

Saken oppdateres.

Antikvariatets bokkafé er blitt omgjort til scene. 70 stoler er plassert rundt den åpne plassen i midten ved vinduene og det er gjort klart til en forestilling som bokstavelig talt foregår rett foran føttene dine. Det er lagt til rette for en helt annen atmosfære enn man er vant til på store teaterscener. På Rabarbrateaterets forestilling «Bug» får du historien rett i ansiktet og blir sugd inn i en paranoid virkelighet.

Viser psykiske lidelser

- Det jeg ville få frem når jeg oversatte og jobbet med stykke var den indre virkeligheten karakterene lever i. Forestillingen får psykiske lidelser frem i lyset og viser hvordan det kan oppleves. Hovedkarakteren Agnes føler det er bedre å leve med nærhet og galskap, enn å være ensom. Det er den virkeligheten hun selv velger, forteller produksjonsleder Karianne Barstad, som jobber med Rabarbrateateret for femte gang.

Les også: Da Rabarbrateateret satt opp «Mens vi venter på Godot» på Festningen. (PLUSS)

«Vi snakker jo bare om insekter. Men jeg vil heller snakke om insekter med deg, enn å ikke snakke om noen ting med noen andre», sier Agnes til Peter.

Peter som får ligge over hos Agnes en natt, merker plutselig at det begynner å klø. Han har blitt bitt av et insekt, og viser frem bittet til Agnes. Men hun kan ikke se noen ting. Det er ingen insekter der, og hun ser ikke noe bitt. Men etter en stund gir hun etter og «ser» blodsugende insektene hun også. Men hvor kommer disse insektene fra?

Hva er sannheten?

Etter som stykket utspiller seg og vi blir introdusert for de forskjellige karakterene som har personligheter vi aldri helt får satt fingeren på, begynner vi å lure på hva som egentlig er sant og hva som ikke er sant. Hva er egentlig historien til Peter, som ser ut til å bli mer og mer paranoid? Og hva har egentlig skjedd i Agnes fortid?

- Det er ikke meningen at man skal få noe svar på spørsmålene på slutten av stykket. Det jeg ønsker publikum skal sitte igjen med er nettopp spørsmål og meninger. Jeg vil de skal sitte og diskutere mellom seg hva som faktisk skjedde i skuespillet, sier regissør Thorunn Wikdahl. Stykket er originalt fra 1996 og er skrevet av Tracy Letts. Til denne versjonen har komponist Egil S. Strand komponert musikken.

Les mer: Rabarbrateateret holdt forestillinger under Bakklandsdagene.

Dyktige skuespillere

Skuespillerne har jobbet med stykk i en måned, har gjort rollene til sine egne. Skuespiller Steffen Fagerbakk forvandlet hele seg til den psykopatiske karakteren Lars. Silje Botten går fra å være en glad jente, til å bli nervøse, skjelvende og stotrende Agnes.

Sindre J. Karlsholm spiller Peter i stykket. Peter som i begynnelsen er en snill og innsiktsfull person, utvikler seg til å bli en konstant stresset og paranoid mann som drar med seg Agnes inn sin verden av elendighet.

- Peter har behov for å dele tankene sine, og Agnes er så mottakelig. Han lager sin egen versjon av det som skjer i livet hans, For å gå inn i rollen måtte jeg på en måte ta det han sier som sannhet. Det er jo litt i det også. Han er lidenskapelig opptatt av overvåking, bugs, og vi lever i en verden hvor overvåking faktisk er en del av vår virkelighet, forteller Karlsholm.

«Bug» har premiere på Antikvariatet fredag klokken 19.00.

Andre forestillingsdatoer er 20, 21, 26, 27 og 28. februar.

Infisert: Sindre J. Karlsholm har rollen som Peter i «Bug». Her sjekker Peter om blodet hans er infisert av insektene han ikke klarer å bli kvitt. 

Infisert: Sindre J. Karlsholm har rollen som Peter i «Bug». Her sjekker Peter om blodet hans er infisert av insektene han ikke klarer å bli kvitt. 

Skuespillerne: Fra venstre: Anne Kristine Olden, Stian Hovland Pedersen, Silje Botten, Sindre J. Karlsholm og Steffen Fagerbakk 

Skuespillerne: Fra venstre: Anne Kristine Olden, Stian Hovland Pedersen, Silje Botten, Sindre J. Karlsholm og Steffen Fagerbakk 

Setter spørsmål: Thorunn Wikdahl og Karianne Barstad har utviklet et stykke som alltid får oss til å lure på hva som egentlig skjer, og håper stykket vil skape gode samtaler og diskusjon blant publikum. 

Setter spørsmål: Thorunn Wikdahl og Karianne Barstad har utviklet et stykke som alltid får oss til å lure på hva som egentlig skjer, og håper stykket vil skape gode samtaler og diskusjon blant publikum. 

Ekteparet: Lars som har sluppet tidlig ut av fengsel kommer hjem til Agnes blir ikke særlig fornøyd når han finner ut at Peter har sovet hos henne. 

Ekteparet: Lars som har sluppet tidlig ut av fengsel kommer hjem til Agnes blir ikke særlig fornøyd når han finner ut at Peter har sovet hos henne. 

På forsiden nå