Ragnar gifter seg med Aslaug. kobberstikk / koldnålsradering av August Malmström.

Sesong 4 av «Vikings» har premiere på HBO Nordic i dag. Samtidig så frigjør strømmetjenesten de tre første sesongene av serien i sin helhet. Så om du tidligere ikke har fått sett denne TV-serien med røtter i vår egen norrøne historie så er tiden nå sannelig inne.

Les også: Hjelp! Hvor er favorittserien min?

Les også: Bor i Odins verden

Men selv om TV-serien bygger på en historisk person som har eksistert så er Ragnar i sagnlitteraturen et mysterium. Det er tynt med bekreftede fakta om denne norsk-svensk -danske småkongen (kildene strides om Ragnar bodde i Sverige eller Danmark).

Les hele Ragnar Lodbroks saga her.

Kattegat

I den irsk-kanadiske TV-serien så bor Ragnar Lodbrok (norrønt Ragnarr Loðbrók og spilt i serien av australske Travis Fimmel) i Kattegat. Et område som i serien framstilles som et tettbebygd bygdesamfunn innerst i noe som ser ut som en typisk norsk vestlandsfjord. Men det Kattegat vi kjenner i dag er det geografiske havområdet som ligger mellom Jylland i Danmark og den svenske vestkysten. Ikke akkurat landmasser som utpeker seg med høye fjell og dype skoger. Vi snakker her kanskje om «kunstnerisk frihet» fra serie-produsentenes side eller et stedsnavn som tidligere ble brukt på et område av Norge, Sverige eller Danmark som i dag heter noe helt annet?

Sagaene

I heltesagaene så blir Ragnar regnet som en norrøn helt. Men problemet med disse sagaene er ofte at det er vanskelig å si hva som er ren diktning og hva som er fakta. Opptegnelser om Ragnar finner vi hovedsakelig i Fornaldersagaene - diktverk som tar for seg hendelser før Island ble bebodd. Disse fortellingen ble gjerne gjort av ukjente forfatter og er basert på muntlige myter og fortellinger.

Uenighet om fakta

Historikere er heller ikke helt enige om når Ragnar Lodbrok levde. Noen kilder oppgir årene 750-794 mens andre igjen daterer hans gjerninger til årene 860-865. Flere plasserer Ragnars status som jarl for den danske kong Hårek (i serien spilt av Donal Logue).

Det er i «Ragnar Lodbroks saga», «Tåtten om Ragnarsønnens saga» og «Bosi og Herrauds saga» at de viktigste kildene til Ragnar er å finne.

Norrøn Indiana Jones

I sagaene så blir Ragnar gjort til konge av Danmark og drar på fantastiske eventyr verden over - som en slags norrøn Indiana Jones. I likhet med serien så møter han Åslaug Sigurdsdatter (i serien spilt av Alyssa Sutherland) som blir hans andre kone og gir ham fire sønner.

Sagaene forteller om en Ragnar Lodbrok som var en førkristen hedning. En mann med store ambisjoner som selv påsto at han var en direkte etterkommer av Odin. Mye av Ragnars suksess som hærfører var at han forsto svakheten hos de kristne. Derfor ble søndager under kirketiden gjerne det tidspunktet da Ragnar slo til. Noe som også skildres med stort hell i første sesong av serien.

Ragnars endelikt

Ragnar seilte også vestover mot England og møtte kong Ælla II av Northumbria. Ifølge flere grener av sagaene så ble Ragnar tatt til fange av den angelsaksiske kongen og ble kastet i et hull med giftige slanger. Mens han sakte ble bitt i hjel av slangene skal han ha sagt: «Grynte ville grisene, om de visste hva galten led».  Diktet Krákumál som omtaler en rekke av hans bedrifter påstår å være diktet av ham selv den siste natten han var i live i ormegården.

Blodørn

Ifølge historien så dro fire av Ragnars sønner; Halvdan Kvitserk, Sigurd Orm-i-auga, Ivar Beinlause og Bjørn Jernside (i serien spilt av Alexander Ludwig) til England og hevnet sin far ved å skjære blodørn på Kong Ælla (en henrettelsesmetode som gikk ut på at den dømtes rygg ble skåret opp og ribbeina skåret over og brettet ut slik at de lignet på en fugls vinger. Deretter ble lungene trukket ut av kroppen).  Denne straffen ble også påført Jarl Borg i norske Thorbjørn Harrs skikkelse i sesong 2 av serien.

Fra kultserie til kommersiell kjempesuksess

Den fjerde sesongen av «Vikings» som starter i dag, fredag 19. februar har fått doblet antall episoder fra 10 til 20 i motsetning til tidligere sesonger. Disse blir delt opp i to bolker hvorav den første vil bli sendt våren 2016 og den andre høsten 2016. I likhet med tidligere sesong så har også denne sesongen stort sett blitt spilt inn i Irland.

På ranking-nettstedet Rotten Tomatoes så har første sesong av serien en rating på 81%, den andre en rating på 92% mens den tredje sesongen har hele 100% positiv rating.

Kong Ællas sendebud foran Ragnar Lodbroks sønner.