- «Soldiers of Are og Odin»? Helt klart en spennende idé

Klaus Sonstad er ikke fremmed for å ta til gatene.

Det var Steinar og Tore Sagen som i programmet «Ukens vinner» sa at «Soldiers of Are og Odin» ville vært langt verre enn «Soldiers of Odin». Men Klaus Sonstad synes det er en spennende idé.  Foto: SCANPIX/ADRESSEAVISEN/VEGARD EGGEN

Saken oppdateres.

Den omdiskuterte borgerverngruppa «Soldiers of Odin», som talsperson Ronny Alte hevder har over 90 medlemmer i Trondheim, fikk stor oppmerksomhet i forrige uke.

Gruppa patruljerte i flere norske byer, deriblant Tønsberg, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen.

Målet med den «private natteravntjenesten» skal være å beskytte norske borgere mot kriminalitet fra innvandrere. Da humoristene Bjarte Tjøstheim, Steinar Sagen og Tore Sagen kåret «Ukens vinner» i nyhetsbildet på NRK TV forrige torsdag, var «Soldiers of Odin» et naturlig tema.

«Soldiers of Are og Odin»

- Én ting jeg tenker på når det gjelder «Soldiers of Odin», er at det finnes én ting som hadde vært verre, sa Tore Sagen, og fortsatte:

- «Soldiers of Are og Odin».

- Menigheten til Are og Odin? sa Steinar Sagen.

- Ja, som skulle reke rundt i Tønsbergs gater. Det tror jeg hadde vært slitsomt, sa Tore.

- 20 menn i førtiåra som løper rundt og sier «haløøøøøøøøy her» er litt slitsomt, sa Steinar.

Men Klaus Sonstad, som i årevis har gestaltet karakteren Odin, mener ideen er ganske spennende.

- Ja, det er helt klart en spennende idé! Sagen-brødrene hadde litt feil inngang til det, de mente at «Soldiers of Are og Odin» ville vært verre. Men hvis våre lyttere hadde gått rundt og spredd vårt budskap i norske byer - som er å anerkjenne alle individers unike eksistens - så ville de opprørt langt færre enn det Odin-gjengen gjør nå, sier Sonstad til Adresseavisen.

- I alle farger og fasonger

Også Are Sende Osen er begeistret:

- Steinbra! Jeg ser det for meg: kvinner og menn i alle farger og fasonger, med refleksvester, utstyrt med halspastiller, plaster, våtservietter og anna nødvendig utstyr på jakt etter en god dialog! sier Sende Osen.

- Odin Jensenius har allerede tatt avstand fra «Soldiers of Odin», fordi de misbruker navnet hans, presiserer Klaus Sonstad.

Også Sonstad selv vil ta avstand fra gruppa:

- De sier de driver med noe edelt og greit, men har en profilering som sender tankene til brune grupperinger. Det er skikkelig ubehagelig. Vi har en situasjon med en vanvittig polarisering nå. Det er mange hatefulle utbrudd, og folk reagerer ikke. Det er akkurat som vi er zombier hele gjengen, sier han.

Vil motvirke «negativ utvikling»

I helga sa talsperson Ronny Alte i «Soldiers of Odin» til Adresseavisen at tiltaket var nødvendig for å bøte på en negativ utvikling i samfunnet.

- Det er tafsing på jenter, salg av narkotika og umotivert vold. Når vi er ute i gatene, filmer vi det som skjer og leverer filmen til politiet. Vi griper inn kun i de tilfellene hvor det er fare for liv og helse, sa han.

På spørsmål om han mener at det er økt innvandring som er skyld i det han mener er en negativ utviklingen av samfunnet, svarte Alte:

- Den økte innvandringen til Norge medfører at vi også får en økning i antallet innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet. Det blir stadig flere innvandrere som livnærer seg av kriminalitet. Men når det er sagt, så gjelder ikke det alle innvandrere.

Har slagordet klart

I Finland, hvor «Soldiers of Odin» først oppsto, har en rekke personer forsøkt å møte tiltaket med humor. Utkledd som klovner tok en gruppe mennesker til gatene i finske Tampere i januar, i et forsøk på å gjøre gatene både «tryggere og morsommere» for alle innbyggere, ifølge BBC.

Klaus Sonstad mener det ikke er utenkelig at Are og Odin vil anbefale lytterne til å ta til gatene.

- Vi skal ikke se bort fra at Are og Odin oppfordrer folk til å kle seg ut, gjerne med et saueslips eller en gammel Are og Odin-skjorte tredd utenpå boblejakka, og ta seg en tur til byen rundt midnatt, sier han, og legger til:

- Svart og kvit, gul og raud, hund og katt, ku og sau! Det burde vært slagordet!

På forsiden nå