- Jeg har stor tro på at dette blir bra for bransjen både i Midt-Norge og innlandet, sier Per Olav Hopsø.

Komitélederen for kultur, idrett, friluftsliv og folkehelse i Sør-Trøndelag fylkeskommune var til stede under stiftelsesmøte der det nye filmselskapet ble presentert på Filmbanken i Lillehammer fredag.

De to filmfondene Filminvest Midt-Norge og Film 3 er slått sammen til et nytt selskap. Ønsket er at det skal bli enda mer action, drama, kjærlighet, komedie og dokumentar med regional forankring når Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Hedmark og Oppland fylkeskommuner og Trondheim og Lillehammer kommuner går inn som aksjeeiere i selskapet.

- Et kjærlighetsekteskap

Bakgrunnen for sammenslåingen er Stortingets filmmelding «En framtidsrettet filmpolitikk». Regjeringen vil redusere dagens prøveordning med seks regionale filmfond til maks tre filmfond. Den nye løsningen er en permanent tilskuddsordning, og bevilgningen til de nye filmfondene økes med 8,8 millioner kroner til tiltalt 20 millioner kroner for 2016.

- Det er ingen tvil om at sammenslåingen er et resultat av filmmeldingen, så vi kan vel kalle det et arrangert ekteskap. Men i dag har vi kommet ut med et kjærlighetsekteskap, sier Hopsø like etter stiftelsesmøtet.

Hopsø er svært fornøyd med det nye styret hvor fungerende direktør Nina Refseth i Det Norske Teatret er innstilt som styreleder. Hun får blant andre meg seg Atmel-gründer Alf-Egil Bogen, økonomisjef Monica Haftorn Iversen i Danske Bank Personal Banking og prorektor Jens Uwe Kurten ved Høgskolen i Lillehammer.

- Dette styret sender en tydelig beskjed til bransjen på at det nye filmselskapet har svært god kompetanse på film. De vil ikke bare ta en regional rolle, men har ambisjoner om å løfte hele bransjen, sier Hopsø.

En av de første oppgavene til det nye styret blir å finne et nytt navn. FilmInvest 3 AS har kun fungert som foreløpig arbeidsnavn.

LES LEDEREN: Historiske film-dager i Trøndelag

- Riktig veg å gå

Daglig leder Stig Bech i Filminvest Midt-Norge tror et felles selskap for de to regionene er riktig veg å gå dersom de skal klare å skape en sterk regional bransje som motvekt til filmmiljøet i det sentrale Østlandet.

- Dette er i alle fall et første steg på vegen. Det vil føre til at vi får mer penger å bruke, og vi kan få et tettere samarbeid mellom innlandet og Midt-Norge enn det vi har hatt fram til nå. Vi får totalt sett en større bransje som kan utvikle seg sammen, sier Stig Bech.

- Forretningsadressen skal være på Lillehammer, men med representasjon i Trondheim. Hvilken betydning vil det ha for Midt-Norge?

- Det er en forhandling som har vært på politisk nivå. Det skal være bemannet kontor både i Lillehammer og i Trondheim, så utad blir det ingen stor forskjell, sier Bech.

Søkere stiller likt

Filmene «Nord» og «Welcome to Norway!» regissert av Rune Denstad Langlo, «Kvinner i for store herreskjorter» regissert av Yngvild Flikke og «Knutsen & Ludvigsen og fæle Rasputin» regissert av Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans er blant filmene som har mottatt støtte fra Filminvest Midt-Norge. Når filmprosjekt med trøndersk tilknytning nå skal søke støtte fra det nyopprettede selskapet, blir det i konkurranse med søkere fra Hedmark og Oppland.

«Welcome to Norway!», filmen om hverdagsrasisten som starter asylmottak for å berge høyfjellshotellet sitt, har premiere 4. mars. Se traileren her.

- Vi vil totalt sett få mer penger enn vi har hatt, dermed blir det mer å søke på for alle sammen. Hvilke prosjekt vi prioriterer å støtte vil gå på om de er gode eller dårlige, uavhengig om søkeren bor i Lillehammer eller Trondheim, sier Bech.

Daglig leder Stig Bech i Filminvest Midt-Norge tror sammenslåing av filmfondene i Midt-Norge og Hedmark og Oppland er riktig veg å gå. Foto: Filminvest Midt-Norge