- Vi må bryte ned galskapen med humor og varme

Flere hundre følger «Soldiers of Are og Odin» på Facebook.

Are Sende Osen og Klaus Sonstad synes «Soldiers of Are og Odin» er en fantastisk måte å ta luven av «Soldiers of Odin» på.  Foto: Skjermdump

Saken oppdateres.

I forrige utgave av tv-programmet «Ukens vinner» vitset Steinar og Tore Sagen om den omdiskuterte borgerverngruppa «Soldiers of Odin».

Det eneste som ville vært verre, sa Sagen-brødrene, ville vært «Soldiers of Are og Odin».

Klaus Sonstad, mannen bak karakteren Odin Jensenius, synes derimot det er en strålende idé.

- Hvis våre lyttere hadde gått rundt og spredd vårt budskap i norske byer - som er å anerkjenne alle individers unike eksistens - så ville de opprørt langt færre enn det Odin-gjengen gjør nå, sa Sonstad til Adresseavisen mandag.

Talsperson for «Soldiers of Odin» i Trondheim, Ronny Alte, hevder gruppa har over 90 medlemmer i byen. (Pluss)

- Skurrer noe gæli

Etter at saken ble publisert på adressa.no mandag kveld, ble det opprettet en Facebook-gruppe for «Soldiers of Are og Odin». I løpet av noen timer tirsdag formiddag nærmet gruppen seg 2000 medlemmer. Tirsdag kveld er antallet i ferd med å passere 7000.

- Det er ikke vi som har opprettet gruppen, men det er artig! Kjempestas! Dette er den riktige måten å gjøre det på, sier Sonstad.

Han er opprørt over nyheten om at Frp-politiker Jan Arild Ellingsen, som representerer Frp i justiskomiteen, forsvarer borgerverngruppas innsats og kaller det et supplement til politiet.

- Det er noe som skurrer noe for gæli for tida. Det er en selverklært nynazist som har startet denne gruppa. Vi må prøve å bryte ned galskapen med humor og varme, sier Sonstad.

Spørsmålet er ikke lenger om Are og Odin kommer til å gjøre noe, spørsmålet er HVA de kommer til å gjøre.

- Nå har vi fått en gyllen mulighet til å hive oss med her, og den kommer vi til å benytte oss av. Vi har allerede femten ganger flere medlemmer enn «Soldiers of Odin» i Trondheim, sier Sonstad, som føler det ligger en trussel bak opprettelsen av borgerverngruppa.

- Jeg har en følelse av at det kommer til å skje noe fælt om vi ikke tar dette nå.

- Tar luven av dem

- Det er en fantastisk måte å ta luven av «Soldiers of Odin» på, sier Are Sende Osen. Han forstår ikke hvorfor de skal ha på seg svarte klær midt på natta.

- Det blir vanskelig å se dem, det er bare dumt. Are og Odins soldater kunne ha hatt på seg rosa eller gul refleksvest med små lommer med gnagsårplaster, våtservietter og snytepapir, sportsdrikk og kanskje en liten sjokoladebit. Og så kunne man ha spurt folk om det er noe de har lyst til å snakke om, foreslår Sende Osen.

- Dessuten høres «Soldiers of Odin» ut som et dårlig heavy metall-band.

Sende Osen har forståelse for at folk er bekymret for hva som skjer med samfunnet, og at det er mye som er nytt og skremmende.

- Men jeg tror ikke løsningen er å skape mer avstand mellom oss og dem. Her kunne Are og Odins soldater kommet inn og sagt: Hvordan står det til? Det startet som en vits, men jeg synes det høres fantastisk morsomt ut, sier han.

Are Sende Osen sier han i utgangspunktet skulle tro han ikke har noe å bekymre seg for; han er lys i håret og ser norsk ut. Men han liker ikke tanken på at mange svartkledde menn skal gå rundt og passe på.

- Jeg er ikke sikker på at vi har den samme oppfattelsen av hvordan man skal passe på og hva som skal passes på. Jeg synes Hadia Tadjik sa det fint da hun spurte om vi ville synes det var like greit om svartkledde islamister skulle gått rundt og passet på gatene. Dette er noe vi er enige om at myndighetene tar seg av.

- Jeg må få opprettet kontakt med Odin i Namdalen og finne ut hvordan vi gjør dette.

- Mer effektivt enn anti-grupper

Det viser seg at det er Ap-politiker og bystyremedlem Jo Stein Moen som har opprettet Facebook-gruppa. Moen gikk på skole med Sende Osen og har enkelte ganger vært samfunnskommentator i radiosendingene til duoen.

- Jeg synes sosiale medier er en interessant arena for å gi uttrykk for meninger. Jeg har mer tro på en slik måte å møte galskapen på, heller enn anti-grupper.

Moen sier det er dypt alvorlig at det nå etableres et politisk borgervern i Norge.

- Jeg føler meg ikke trygg, men tvert imot truet. Det er helt uforståelig at vi skal akseptere dette. Gode og positive krefter må slå tilbake, sier Moen. Han stusser også over Frp-politiker Ellingsens honnør til borgerverngruppa.

- Betyr det at han ønsker at alle politiske grupperinger skal begynne med uniformert borgervern? Vi trenger ikke det, vi har politi i byene. «Soldiers of Are og Odin» er et bra mottiltak for å latterliggjøre dette. For det er både trist og latterlig, sier Moen.

Møter Fugelli i kveld

Klaus Sonstad blir også å se i samtale med sosialmedisiner, samfunnsdebattant og forfatter Per Fugelli i Olavshallen tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Døende, men på krigsstien (Pluss)

- Jeg begynner å bli klar, men jeg har nerver. Jeg skal møte en flott mann. Jeg hadde en veldig fin samtale med han på telefon i forrige uke, det var en halvtime som gikk fort. Jeg skal prøve å lytte til ham og ikke bare være flink gutt. Prøve å være Sonstad og ikke Skavlan, sier Sonstad.

Svart og kvit, gul og raud, hund og katt, ku og sau! burde være slagordet for «Soldiers of Are og Odin», mener Klaus Sonstad. Bildet viser logoforslag fra Odin Jensenius. 
        
            (Foto: Skjermdump)

Svart og kvit, gul og raud, hund og katt, ku og sau! burde være slagordet for «Soldiers of Are og Odin», mener Klaus Sonstad. Bildet viser logoforslag fra Odin Jensenius.  Foto: Skjermdump

- Jeg har mer tro på en slik måte å møte galskapen på, heller enn anti-grupper, sier Jo Stein Moen som er den som har opprettet gruppa. 

- Jeg har mer tro på en slik måte å møte galskapen på, heller enn anti-grupper, sier Jo Stein Moen som er den som har opprettet gruppa. 

På forsiden nå