Norske kritikere har vært delte i mottagelsen av to av ukas antatt største filmpremierer. I begge tilfeller har Adresseavisens anmeldere vært av de mest positive. Komediene til britiske Sacha Baron Cohen har gjort det til et slags varemerke å gå over streken når det gjelder sex, pinlighet og politisk ukorrekt humor. Hans nye film «Grimsby» ligger ikke etter «Borat» og «Brüno» i så måte.

Trump får aids

Filmen er en slags actionkomedie om to brødre som finner hveransre 28 år etter at de ble skilt av barnevernet. Cohen spiller storebroren som er nibarnsfar og fotballsupporter, mens Mark Strong er lillebroren som er hemmelig agent med rett til å drepe.

«Komedie hvor Donald Trump smittes av aids av Harry Potter og Fifa omtales som verdens største forbryterorganisasjon, stikker seg ut i mengden. Noen av de råeste vitsene og beste scenene gjør «Grimsby» til ganske severdig komedie fra den drøyeste, om kanskje ikke beste filmkomikeren de siste 15 åra», het det i vår anmeldelse.

Svensk kordrama

En av de største svenske filmsuksessene de siste 12 åra er «Så som i himmelen» fra 2004, med sangen «Gabriellas Sång» som signatursang. I oppfølgeren «Så også på jorden» er ukuelige Lena tilbake, gravid etter kjærlighetshistorien med den avdøde kordirigenten Daniel.

Filmen har fått variert mottagelse av kritikere både i Norge og Sverige, men Marte Thingstad lot seg glede av filmen. «Som sin forgjenger fremstår filmen som en helt særegen miks av religiøse allegorier og svensk sosialrealisme, men er mest av alt er den både dypt menneskelig og nesten overtydelig symboltung», skrev hun.

Frisk jentekamp

Den av ukens filmer som kanskje er mest prisverdig, og natt til mandag faktisk kan vinne Oscar for beste ikke-amerikanske film, er det tyrkisk-franske dramaet «Mustang». Skildringen av fem unge jenter i Nord-Tyrkia som gjør opprør mot tradisjon, patriarkat og kvinnesyn har, skapt kontrovers Tyrkia. Debutfilmen til Deniz Gamze Ergüven har en friskt pust. «Til å være en problemfilm, om unge jenter under press fra tradisjon og religion, er det befriende mye energi og livsglede over «Mustang», het det i anmeldelsen.

Solid Disney

Familiefilm fra Disney gir som regel sikker suksess på kino i Norge. «Zootropolis» handler om den idealistiske kaninjenta Judy som drømmer om å bli politi i storbyen Zootropolis, hvor dyr tilsynelatende lever i harmoni. «Zootropolis» preges generelt av kreativt overskudd og artige detaljer, og er tilstrekkelig original til å skille seg positivt ut», skrev Marte Thingstad i sin anmeldelse.

Oscar-filmer i fleng

På tampen av helga deles årets Oscar-priser ut, og flere av filmene på kinoprogrammet er blant de nominerte og favorittene. «Sauls Sønn» av den ungarske regidebutanten László Nemes bør få pris. Filmen utspiller seg i Auschwitz i 1944 og følger den ungarske jøden Saul gjennom noen dager i leiren. «Sauls Sønn» er fortalt med en intensitet og et filmspråk som gjør den til en av filmene som kommer til å bli stående fra kinoåret, som for all del må oppleves på kino. Fordi den svimlende bruken av bilde og lyd ikke blir det samme på mindre skjerm, bortenfor mørket», het det i vår anmeldelse, til seks på terningen.

«Room» basert på suksessthrilleren til Emma Donoghue fra 2011, er nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste kvinnelige hovedrolle og beste manus. Den skildrer en ung kvinne, 7 år etter at hun ble kidnappet og sperret inne av en mann. Hun har en 5-årig sønn med seg i rommet.

«Det er godt gjort at en historie så vond blir noe annet og mer enn et flukt- og hevndrama. Noe av det beste ved «Room» er måten den ser verden på, gjennom blikket til et barn som ikke har vært utenfor det vesle rommet som utgjør hans verden. Unge Tremblay leverer en av de beste og mest spesielle barnerollene på film i nyere tid», het det i vår anmeldelse.

«Brooklyn» er Oscar-nominert melodrama om en irsk innvandrer til 50-tallets USA. Den byr på en fantastisk, karrierebyggende hovedrolle av Saoirse Ronan. Hun slites mellom én mann i det nye landet og én i det gamle. «Med humor, varme og eminent typetegning selv på små flater, ruller filmen ut et engasjerende drama», heter det i vår anmeldelse av filmen.

Kjønn og identitet behandles i Oscar-nominerte «Den Danske Piken» av regissør Tom Hopper som gjorde Oscar-suksess med «Kongens Tale»(2010). Også dette er historisk drama, om en dansk malers vei fra mann til kvinne på 1920-tallet. «Bildene er pene og historien er god, men filmen ser ut som om den er spilt i en blanding av en boligannonse og et museum. », het det i anmeldelsen av filmen.

«The Big Short» er nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige birolle. «Sjelden har rike, hvite og til dels aldrende menn på film blitt angrepet så nådeløst av noen av tidens største filmstjerner», skrev vi om en film som kan beskrives som en tragikomedie om finanskrisen, med stjerner som Christian Bale, Ryan Gosling og Brad Pitt.

«The Revenant» har fått hele 12 nominasjoner, både til regissør Alejandro G. Iñárritu, helten spilt av Leonardo DiCaprio, skurken spilt av Tom Hardy, og kanskje mest fortjent, til fotograf Emmanuel Lubezki. En særdeles verdig kandidat til prisen for beste kvinnelige hovedrolle vil være Charlotte Rampling i eminente «45 år».

Brutal, morsom og god Marvel

Av filmene som ikke kan få Oscar i helga er det verdt å anbefale «Deadpool» . Den er den råeste og drøyeste Marvel-filmen som er laget, både i vold og humor. Derfor har den fått 15-årsgrense i Norge. Ryan Reynolds spiller en mutert slåsskjempe i trikot som nekter å være superhelt. «Med et skjevt smil pumpes det ut en buldrende blanding av vold, sexprat og rå humor til velvalgt musikk», het det i anmeldelsen.

Stabukker og Snåsakaill

Den islandske prisvinnerfilmen «Stabukker» er en frodig film om to brødre og sauebønder som ved filmens start ikke har snakket med hverandre på 40 år. «Stabukker» er en sorgmunter komedie om utkant mot sentrum, om stabukkene som mot mange odds prøver å føre tradisjonen videre, framfor å overgi seg til storsamfunnets verdier». Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim har fotografert den.

Margreth Olins dokumentar «Mannen fra Snåsa» om Joralf Gjerstad er til den største dokumentarsuksesse på kino på lang tid, og verdt å se, enten man tror eller tviler på Snåsamannen.