Museene i Sør-Trøndelag (Mist) hadde 257 736 betalende besøkende i 2015. Året før var besøkstallet 325 000.

Mist innførte en ny måte å registrere antall besøkende i 2015, dette kan være noe av grunnen til nedgangen, mener administrerende direktør Suzette Paasche ved Mist.

I fjor gikk besøkskurven den andre veien, blant annet på grunn av flere cruiseturister.

Ikke tilfreds

- Jeg stoler ikke på forskjellen tallene viser. Totalt ser det ut til at vi har noen færre betalende, men noe av årsaken er at vi med det nye systemet registrerer antall besøkende veldig nøye, sier Paasche som mener de vil ha et godt sammenligningsgrunnlag med det nye tellesystemet neste år.

- Brannen på Ringve og byggearbeid på Museet Kystens Arv kan være andre årsaker, legger hun til.

Hvis man regner med det totale besøket på spisestedene de forskjellige museene driver, blir det samlede besøkstallet for Mist på 524 464, det er ikke langt under fjorårets tall. Selv om Paasche mener totalbesøket er godt, er hun ikke helt fornøyd.

- Vi har et potensial til å øke besøkstallene, så jeg er ikke fullt tilfreds. Samtidig ser vi at noen museer, som Rørosmuseet, har hatt en veldig pen oppgang, noe vi er veldig fornøyd med.

Museene i Sør-Trøndelag får over en million ekstra fra staten fordi stiftelser og private givere har punget ut.

Negativ kurve for Rockheim

62 825 har besøkt Rockheim i 2015, det er nesten 9000 færre enn året før. Til tross for færre besøkende, er direktør Sissel Guttormsen ved Rockheim .

- Man blir aldri fornøyd med tall, det er et stadig jag etter tall. Jeg mener likevel vi har gjennomført et godt år med gode tilbud og flere høydepunkt, sier Guttormsen og nevner utstillingene «De gærne har'e godt! og «Supersonic Scientists» og de tre Demon Box-konsertene med Motorpsycho.

- Vi må også ta kvalitet med i regnestykket. Vi jobber hardt for å få til gode formidlingstilbud og vi jobber med å markedsføre tilbudene, sier Guttormsen. Rockheim har nylig opprettet en markedsgruppe bestående av tre personer som skal jobbe med informasjon, butikksalg og markedsføring.

- Vi begynner å jobbe mer målrettet enn vi har gjort tidligere, så får vi se om det gir utslag, sier Guttormsen.

Trondheim kan få felles museum for kunst og design

Tror på godt besøk

Med det nye registreringssystemet mener Guttormsen de i årene framover vil kunne kvalitetssikre besøkstallene bedre enn tidligere. Paasche tror Rockheims besøkstall vil stabilisere seg og ende opp på et godt besøkstall. Også Guttormsen mener Rockheims tall er gode, tross nedgangen.

- Da Rockheim åpnet var besøket over all forventning, nesten større enn vi kunne ta imot. At vi skulle få en kurve som gikk nedover har vært forventet, sier Guttormsen.

Direktør Suzette Paasche ved Mist mener totalbesøket er godt, men at de har potensial til å øke besøkstallene. Foto: Terje Svaan
Direktør Sissel Guttormsen ved Rockheim mener kvalitet også må tas med i regnestykket. Foto: Morten Antonsen
Motorpsykoutstillingen har vært ett av trekkplastrene på Rockheim. Foto: Terje Svaan