Full fest på hovedscenen

- Trøndelag Teater er et av de sterkeste musikalteatrene i Norge, derfor har vi lyst til å feire musikaltradisjonen her med forestillingen «Vår!», vår egen musikal, sier teatersjef Kristian Seltun.

«Vår!»: «Vår!» er Trøndelag teaters egen musikal, satt sammen av slagere fra musikaler spilt ved Trøndelag Teater fra 1950 og frem til i dag. 

Saken oppdateres.

- Vi har sett at musikalene gjør billettlukene godt i vårmånedene, og at det etter hvert bare har blitt en tradisjon. Dette er virkelig noe som har gjentatt seg opp gjennom historien her, sier Seltun som har satset stort på musikaler. Alle teater i Norge, med unntak av Nationaltheatret, spiller musikaler fra tid til annen, men ingen så hyppig som her.

- En så gjentagende tradisjon som ved Trøndelag Teater tror jeg er veldig spesielt. Så godt som hver vår siden 1938 har det vært en musikal eller noe lignende her. Musikaler er populært, og mange har fått et forhold til dette gjennom reiser til London og New York. Teatrene trenger publikum og når man runder påske blir det vrient å få folk til å komme. Dessuten har musikalteatrene vært en naturlig del av et teaters repertoar og hva man har i registeret sitt.

Nå kan Doppler bli film

Spesiell tradisjon

- Det har nok blitt en særskilt tradisjon i Trondheim også fordi det er bygd opp en kompetanse rundt dette her, ikke minst med Åsmund Flaten, som er en superviktig brikke. Tilfanget på profesjonelle freelansmusikere er helt fantastisk i denne byen, og det henger nok sammen med utdanningsmulighetene. Det bugner av musikere på topp nivå i Trondheim, sier teatersjefen som nå kan presentere teaterets egen musikal, med en helt egen vri. Regissør og koreograf Erlend Samnøen forklarer «Vår!» som en musikalsk forestilling med musikk fra mange av musikalene som har blitt spilt ved Trøndelag Teater.

- Det er også en veldig visuell forestilling der vi med bruk av film iscenesetter disse musikalene i et helt eget univers og som ikke har noe å gjøre med de musikalene de er hentet fra. Vi har prøvd å fange en essens om hva det å spille musikal i bunn og grunn handler om, og da har dette med en drøm blitt et stikkord. Hele forestillingen har blitt en slags drømmeaktig tilværelse, ifølge Samnøen.

For dette blir ingen kavalkade, men en musikalforestilling. Historien dreier seg om et skuespillerensemble som har en fest, og ut ifra denne festen oppstår det mye musikk, men musikken blir ingen kommentar til det som skjer.

Herlig surrete

Surrealistisk teater

- Noen ganger velger vi ikke en sang fordi det føles logisk, men vi gjør nesten det motsatte. Det blir litt surrealistisk dette, sier Samnøen som sammen med musikalsk leder, Åsmund Flaten, har plukket ut sangene til musikalen.

- Vi hadde jo først en liste som var lang som et vondt år. Det er jo ikke mulig å få med noe fra alt som har vært, så vi valgte å plukke musikk fra 1950-tallet, da teateret gikk fra å kalle forestillingene operette til musikaler, sier Flaten. De har plukket ut sine egne favoritter, og håper og tror at de stemmer overens med alles favoritter.

Drøm var stikkordet også til scenografen Signe Becker som fikk i oppdrag å skape noe visuelt, uten at det var knyttet til en bestemt historie.

- Tanken var å iscenesette uten å iscenesette konkret. Det har blitt som en lang musikkvideo der vi har lagt til noen ekstra elementer slik at folk kan tenke litt selv, at det blir mer komplekst. Vi illustrerer ikke bare akkurat det sangen sier, men legger på noe mer enn det som blir sagt, sier Becker som har hatt stor frihet i prosessen med å finne det visuelle uttrykket til forestillingen.

Museum, monster og Motorpsycho

Hitparade

- Det har blitt en hitparade, det går fra det ene store nummeret til det andre. Vi har ikke plukket ut noe vomfyll her, det er bare de store kjente. Men så er det kanskje noen som er litt mer ukjent, men det blir mer sånn at, oi, den har vi jo glemt, men den er jo også kjempefin, sier Flaten smilende og skynder seg å tilføye at låtene er veldig gjenkjennbare.

- De er ikke twista og skrudd i stykker. Du tar det tvert, på første tone. Det kan jo nesten være en quiss blant folk i salen, hvor kjapt tar man hvilken låt det er.

Sjarmerte alle med kulturstunt

«Vår!» har premiere lørdag 5.mars, hovedscenen, Trøndelag Teater.

«Vår!»: Lørdag er det premiere på vårmusikalen «Vår!» ved Trøndelag Teater med scenograf Signe Becker, kapellmester Åsmund Flaten og regissør Erlend Samnøen 

«Vår!»: Lørdag er det premiere på vårmusikalen «Vår!» ved Trøndelag Teater med scenograf Signe Becker, kapellmester Åsmund Flaten og regissør Erlend Samnøen 

Visuelt musikkteater: Vårmusikalen ved Trøndelag Teater har elementer fra en musikkvideo, i følge scenograf Signe Becker. 

Visuelt musikkteater: Vårmusikalen ved Trøndelag Teater har elementer fra en musikkvideo, i følge scenograf Signe Becker. 

På forsiden nå