-Intens, energisk og et engasjement som smitter

- Vi var jo veldig spente på dette, det berømte hoppet etter Wirkola, og sånn sett er vi glade for at det ble Chang, sier direktør for TSO, Roar Leinan, om at Han-Na Chang blir orkesterets neste sjefdirigent og kunstneriske leder.

Slik presenteres Han-Na Chang som ny dirigent for TSO. Video: TSO

Saken oppdateres.

Han-Na Chang tar over som TSOs sjefdirigent og kunstneriske leder når Krzystof Urbanski gir seg i august neste år. Chang har en lang musikerkarriere bak seg, både som cellist og dirigent, og synes det er kjempestas å ta over dirigentstokken etter Urbanski.

Ærefullt

- Det er både en stor glede og en stor ære, og det er et stor ansvar. Jeg tar ikke akkurat lett på denne jobben, og jeg er spesielt inspirert av hvor dedikerte disse musikerne er. Det er et fantastisk orkester. Jeg har kjent dem en stund nå og alle konsertene vi har gjort sammen har vært veldig spennende, så jeg er veldig glad for å bli en del av TSO-familien, sier Chang som har vært gjestedirigent her en rekke ganger. Hun er også godt kjent med orkesterets lange tradisjoner, idealene og kulturen i TSO, og er spesielt opptatt av prosessen som skaper forbindelsen mellom henne og musikerne.

- Dirigenten er i sentrum, og jeg kommuniserer med orkesteret, men jeg lager jo ikke eneste lyd. Lyden kommer fra orkesteret. Og jeg håper å kunne vise ved hjelp av mimik og gester hva jeg ønsker å gi orkesteret, men hva jeg får tilbake er alltid en overraskelse. Hver gang jeg står foran symfoniorkesteret er det som å åpne en stor gave.

- Hvordan vil du beskrive lyden av TSO?

- Jeg vil definere lyden av TSO som veldig rik og kompleks på en god måte med en rekke variasjoner som gjør det nyansert og frodig. Det er viktig at vi har vår egen lyd, vår egen identitet, og samtidig greier å reflektere stilen til hver enkelt komponist. Her i Trondheim føler jeg meg fri til å gjøre akkurat det, sier dirigenten som er født i Sør-Korea, bor utenfor New York, og tenker å pendle til Trondheim når hun setter i gang for fullt høsten 2017.

LES OGSÅ: Dirigent i særklasse

Populær

Det var stor jubel i orkesteret da det ble kjent at Chang blir den nye sjefdirigenten. Ifølge Leinan har Chang noe av det samme engasjementet som Urbanski er kjent for.

- Jeg tror også det blir annerledes på mange måter, og det er riktig timing. Hun er den riktige typen etter Krzysztof.

- Hvordan vil vi merke at TSO får en ny dirigent?

- Jeg tror ikke du vil merke det sånn umiddelbart, for musikalsk og konsertmessig blir også dette helt topp. Men hun har en annen tilnærming til musikken, så vi vil nok merke det litt i tolkninger og i programvalg. Og jeg skal ikke si det høyt, men hun er kvinne, så det blir spennende å se hvordan det merkes at det kommer en annen hånd, sier Leinan som tror det blir en fin utvikling på det som har vært. Han har blitt godt kjent med Chang og beskriver henne som en dedikert musiker med stor musikalsk integritet og en sterk personlighet.

Kunnskapsrik og engasjert

Konsertmester i TSO, fiolinist Anna Gebert, gleder seg til å jobbe mer med Han-Na Chang og hennes erfaring som musiker.

- Hun har en forståelse for musikk som er grunnet i kunnskap og emosjonalitet. Og det resonnerer veldig bra med min forståelse av musikk, sier Gebert og understreker at Urbanski og Chang har ulik tilnærming til musikken, men at begge er unge, sterke og engasjerte dirigenter.

- Vi gleder oss over at det kommer en kvinne som dirigent, men når hun står der og dirigerer merker vi ikke om det er mann eller kvinne. Hun er ingen utøver der hun presenterer sin musikk, men lar musikken snakke. Man ser ikke personen Han-Na Chang, men Bruckner, Brahms eller annen musikk, sier Gebert.

LES OGSÅ: Et helstøpt program

Stor inspirator

- Hvordan blir det å ta over etter Urbanski tror du?

- Det har vært fantastiske sju sesonger med Urbanski, og jeg tror ikke dette handler om å forsøke å kopiere noe. Det handler om å finne noe som er like sterkt, og med hennes musikerkarriere tror jeg det vil skje. Vi vil uten tvil savne Krzystof, men han går videre, sånn er det. Og vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med Chang. Hun er utrolig intens og energisk, og har et engasjement som smitter over på andre, sier Leinan.


LES OGSÅ: Verdens mest spilte opera inntar Olavshallen

Han-Na Chang er for tiden i Trondheim for å gjøre to konserter med TSO, 3. og 10. mars.

Han-Na Chang tar over som sjefdirigent og ny nkunstnerisk leder for TSO etter Urbanski. 

Han-Na Chang tar over som sjefdirigent og ny nkunstnerisk leder for TSO etter Urbanski. 

Ha-Na Chang ny sjefdirigent i TSO, fra venstre førstekonsertmester i TSO, Anna Gerbert, Han-Na Chang, og TSO-direktør Roar Leinan. 

Ha-Na Chang ny sjefdirigent i TSO, fra venstre førstekonsertmester i TSO, Anna Gerbert, Han-Na Chang, og TSO-direktør Roar Leinan. 

TSO med Han-Na Chang under ett av hennes mange prosjekter i Trondheim. 

TSO med Han-Na Chang under ett av hennes mange prosjekter i Trondheim. 

Han-Na Chang har flere ganger vært gjestedirigent for TSO. Fra høsten 2017 blir hun ny sjefdirigent og kunstnerisk leder for orkesteret. 

Han-Na Chang har flere ganger vært gjestedirigent for TSO. Fra høsten 2017 blir hun ny sjefdirigent og kunstnerisk leder for orkesteret. 

På forsiden nå