- Vår største ambisjon er at prosjektet skal bidra til å styrke norsk film. Dette skal være en vitamininnsprøytning for framtidas filmfolk, sier Marit Bakken, leder for filmtiltak for barn og unge talenter i Midtnorsk filmsenter.

Disse trønderske filmene har Midtnorsk Filmsenter klokkertro på.

«FilmLab Norge» heter det nye filmprosjektet som skal hjelpe nyutdannede talenter inn i bransjen. Midtnorsk filmsenter har utviklet prosjektet i samarbeid med Meidefabrikken i Akershus og Filmveksthuset Tvibit i Tromsø.

Springbrett

Rundt 500 personer blir ferdig med sin utdannelse innen filmproduksjon i året, anslår Bakken. Men å få fotfeste i filmbransjen er ingen selvfølge. For ferske filmskapere er det vanskelig å skaffe nok økonomisk støtte til å gjennomføre sine prosjekter, forteller Bakken, som også sitter i styret i FilmReg, paraplyorganisasjonen for regionale filmsenter og -fond.

- Vi ser at de som er ferdig utdannet, men ikke veletablert i bransjen, kan falle mellom to stoler, sier Bakken.

Enten har de kommet over den øvrige aldersgrensen til å søke ulike støtteordninger for unge, eller de har vanskelig for å få tilskudd fra nasjonale støtteordninger fordi de gjerne bare har en eksamensfilm å vise til.

En million i året fra Talent Norge

Det er disse «FilmLab Norge» retter seg mot. I løpet av de neste tre årene vil til sammen 36 talenter få ekstra starthjelp på karrieren. Søkere vil bli oppfordret til å søke i team på tre; én manusforfatter, én regissør og én produsent. De skal sende inn en idé om en TV-serie eller spillefilm som de har ambisjon om å lage.

Regissør Aksel Waade fra Inderøy var bare ungdomsskoleelev da han havnet på Oscar-utdeling i Los Angeles. Les mer om filmtalentet her. (PLUSS)

- I løpet av prosjektet skal de lage en kort versjon av sin idé, som får fram noe av stemmen i det prosjektet de ønsker å gjøre på sikt, forklarer Bakken.

Sluttproduktet skal fungere som et springbrett for finansiering, utvikling og produksjon av større prosjekter, som spillefillm eller dramaserier.

Budsjettet til «FilmLab Norge» er på 3 millioner per år. Prosjektet er det første filmprosjektet Talent Norge støtter og de går inn i  prosjektet med 1 million årlig. Andre bidragsytere er Bergesenstiftelsen, Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Cultiva og Nordisk Film Fonden. Prosjektet har dermed private midler på nærmere 1,2 millioner.

Starter i Åsen

I løpet av prosjektperioden vil de 12 utvalgte få grundig oppfølging og støtte, fra utvikling til produksjon og distribusjon. Oppstartslaboratoriet er lagt til Trøndelag.

- Kick-offen for prosjektet blir sannsynligvis i august, og vi ønsker å legge den til  de nye studieleilighetene på Vatn Kulturspinn i Åsen, sier Bakken.

Midt-Norge har slått seg sammen med Hedmark og Oppland for å styrke filmproduksjonen. Les mer om «kjærlighetsekteskapet» her.

- Hva vil prosjektet ha å si for filmmiljøet i Trøndelag?

- Jeg tror det vil ha positive ringvirkninger for regionens filmtalenter. De får her er gylden mulighet til å tydeliggjøre sin filmstemme og får dessuten noe å strekke seg etter. Vi i Midtnorsk Filmsenter er jo ivrig etter å få med noen fra vårt distrikt, men det blir en tøff konkurranse.