- Da statistene fikk på seg kostymer og sminke, og slaget var i gang, da var det nesten som å være med på en tidsreise. Jeg følte jeg var tilbake i vikingtida, sier Markus Dahlslett (24).

Se traileren til filmen øverst i saken.

Den unge regissøren fra Namsos har jobbet med vikingfilmen «Trace» i to år, men det er spesielt én innspillingsdag han husker godt. En stor slagscene skulle spilles inn, og rundt 50 statister møtte opp for å ofre blod, svette og tårer for troverdige filmscener.

Festivalpremiere

Vikingfilmen er en del av Dahlsletts masteroppgave i film- og videoproduksjon ved NTNU. Nå er det kun finpuss igjen, før «Trace» får premiere på filmfestivalen Kosmorama i Trondheim.

- Det er veldig spennende å få vise filmen på en så stor og internasjonal festival. Tidligere har jeg bare vist film på studentfestivaler, sier Dahlslett, som synes det er stas at Kosmorama har valgt å ta inn en film på kun 35 minutter.

I «Trace» møter vi Balder, en oppdagelsesreisende viking som har vært i utlandet for å tilegne seg kunnskap han kan ta med seg hjem for å skape en bedre framtid for folket sitt. Men ikke alle setter pris på nye ideer, vikinghøvdingen Gorm vil utslette kunnskapsbærerne. Dermed er det lagt opp til en god dose action og heftige kampscener.

Åtte filmideer skal kjempe om 100 000 kroner i Kosmoramas pitchekonkurranse. Les mer om årets pitchefinalister her.

Storslåtte landskapsopptak

Personlig interesse for historie og vikingkultur, er hovedgrunnen til at Dahlsletts masteroppgave ble en vikingfilm. Norsk natur har også hatt litt å si for valg av sjanger.

- Med et såpass begrenset budsjett må man finne kreative måter for å utnytte ressursene man har best mulig, og storslått natur er en kjempebonus for å få høy produksjonsverdi, sier Dahlslett, som har gjort landskapsopptak på over 20 steder i Trøndelag og Lofoten.

Skuespillerne i filmen måtte ikke bare håndtere sverdkamp, de fikk også en stor utfordring da manus ble delt ut. Språket i filmen er norrønt.

- Jeg skrev manus på bokmål, men dialogen fikk jeg en professor i norrønt språk ved NTNU til å oversette. Han leste inn teksten på lydbånd for å hjelpe skuespillerne med uttalelsen, forteller Dahlslett som er svært fornøyd med resultatet.

- Jeg tror publikum vil få en enda sterkere innlevelse på grunn av at de ikke vil kjenne språket, utenlandske seere vil derimot tro det er norsk, humrer Dahlslett.

Trønderske filmaktører får mange nominasjoner til Kanonprisen. Bølgen og «bomben» kan bli Kanon-grossister.

Satser på en filmkarriere

Vikingtiden er i vinden for tiden, med flere populære TV-serier og filmer om kamplystne menn på vikingtokt. Totalt var nærmere 80 personer involvert i Dahlsletts prosjekt, blant dem reenactment-gruppa, Ladehirden, som holder til i Trondheim.

- Ladehirden er folk med mye kunnskap om vikinger og våpen. De gjenskaper historiske vikingslag, og med hjelp fra dem fikk vi realisert mange kamper, sier Dahlslett.

Liv Ullmann skulle åpne Kosmorama i mars, men besøket er utsatt i én måned.

«Trace» vises allerede på Kosmoramas åpningsdag 8. mars. Etter premieren vil Dahlslett prøve jobbe mot utenlandske filmfestivaler.

- Jeg har lyst til å leve av dette. Jeg ønsker å lage flere filmer og fortelle flere historier. Jeg har mange ideer, men det er jo vanskelig å få realisert dem. Det er bare å fortsette å sende inn søknader om støtte, sier regissøren.

Markus Dahlslett fra Namsos har premiere på sin vikingfilm «Trace» under filmfestivalen Kosmorama. Foto: Privat
Ladehirden fra Trondheim stilte med kostymer, våpen og kunnskap da filmens slagscener skulle spilles inn. Foto: Torbjørn Buvarp
Vikingfilmen «Trace» er spilt inn på over 20 steder i Lofoten og Trøndelag. Regissør er Markus Dahlslett fra Namsos. Foto: Arne Vidar Stoltenberg