Elefanten i rommet

Skakende amerikansk atferdsforskning, Laurie Andersons hund og en overvektig islending på linedance-kurs, gir god start på Kosmorama.

Psykologisk mørke: Peter Sarsgaard som den amerikanske sosialpsykologen Stanley Milgram i «Experimenter» som vises under Kosmorama. 

Saken oppdateres.

Om du skal være med fra start, tar festivalen relativt lett løs med den palestinske filmen «IDOL»(Nova 1 kl. 10). Den handler om en ung gutt fra Gaza som desperat prøver å ta seg til audition til den arabiske utgaven av «Idol». Regissør Hany Abu-Assaad har tidligere laget svært gode filmer med brutal palestinsk frustrasjon, som «Paradise Now» og «Omar». Idol-dramaet er ikke hans mest helstøpte film, men historien er sterk og bemerkelsesverdig. Den er utrolig nok basert på en virkelig historie, da Mohammed Assaf ble palestinsk og arabisk idol. Kontrasten til det norske Idol-sirkuset som pågår kunne vanskelig vært større, samtidig som likhetene også er klare.

En av de beste amerikanske filmene fra 2015 som ikke kom på kino i Norge, er Michael Almereydas «EXPERIMENTER»(Nova 2,3,5 kl. 11.50). Den er et konsentrert portrett av noen av eksperimentene til den amerikanske sosialpsykologen Stanley Milgram. På 60-tallet gjorde han svært omdiskuterte eksperiment for å undersøke vanlige menneskers lydighet til autoriteter. Peter Sarsgaard spiller psykologen, i en film som bokstavelig talt maner fram elefanten i rommet, i forsøk på å forklare hvorfor vanlige mennesker kan gjøre grusomme handlinger.

Et av poengene ved å se film på en festival som Kosmorama, er å møte film fortalt på helt andre måter enn de som vanligvis vises på kino. Laurie Andersons «HEART OF A DOG»(Nova 5 kl. 14.20) er strålende anledning til det. Filmen er et 75 minutter kort filmdikt om kunsten, livet, døden og hennes høyt elskede hund. Fortalt med musikk, poesi, en strøm av minner og sanselige bilder, som til sammen gjør tilsynelatende komplisert samtidskunst ganske enkelt og veldig levende.

Det iranske familiedramaet «A MINOR LEAP DOWN»(Nova 4 kl. 16.30) fikk kritikerprisen i ved viktigste sideprogrammet i Berlin i fjor. Stort bedre internasjonal start på filmkarrieren kunne Hamed Rajabi knapt fått. En annen prisvinnerfilm, lett å anbefale, er «VIRGIN MOUNTAIN»(Nova 5 kl. 18). Et sorgmuntert, varmt islandsk drama som også har en viss brodd, i portrettet av en outsider. Island får fram påfallende mange gode filmer i forhold til folketallet. Regissør Dagur Kari har tidligere besøkt Kosmorama. Denne filmen ga ham fortjent Nordisk Råds filmpris.

Som avrunding er det mulig å velge mellom flere prisvinnerfilmer. Den helt ferske Oscar-vinneren for beste film «SPOTLIGHT»(Nova 5 kl. 21.30) får i løpet av uka vanlig kinopremiere også. Det gjør ikke serbiske «ENCLAVE»(Nova 4 kl. 22). Den utspiller seg i 2004, etter krigen på Balkan. Den skildrer en 10-årig gutt i en serbisk enklave i Kosovo. Han fraktes av Nato-styrker til og fra skolen, hvor han er eneste elev. I motsetning til faren prøver gutten å nærme seg sine albanske naboer, i en dal preget av vanskelig, nær fortid. En god, menneskelig film om etterkrigstid.

TERJE EIDSVÅG

På forsiden nå