Her er Adresseavisens «selvangivelse» for 2015

Hva var de viktigste journalistiske prosjektene i 2015? Hva kan bli bedre?

For sjuende gang har Adresseavisen laget en redaksjonell årsrapport der mediehuset ser tilbake på det journalistiske arbeidet i året som er gått.  Foto: ADRESSEAVISEN ARKIV

Saken oppdateres.

Samtidig som norske medier offentliggjør sine opplags- og lesertall for 2015, publiserer Adressa sin redaksjonelle årsrapport.

Det er sjuende gangen at Adresseavisen legger frem en «selvangivelse» der mediehuset ser tilbake på det journalistiske arbeidet i året som er gått.

Adresseavisens redaksjonelle årsrapport for 2015

- Adresseavisen har en viktig rolle som vaktbikkje; vi skal overvåke makta. Men vi er også en maktfaktor, derfor ønsker vi at leserne skal kunne se oss i kortene. Det er det vi gjør i denne rapporten. Vi deler litt av det indre livet i Adressa, sier sjefredaktør Tor Olav Mørseth.

- Verden kom til Midt-Norge

Rapporten tar for seg noen av de journalistiske seierne i 2015, men diskuterer også saker der mediehuset ikke har vært helt fornøyd. Enten det er etiske problemstillinger, eller saker der vi ikke har vært godt nok på ballen. Resultatet presenteres digitalt med lenker til alle videoer, bilder og saker.

Dette var de ti mest leste sakene på adressa.no i 2015

- 2015 var året da verden kom et hakk nærmere Midt-Norge, sier nyhetsredaktør Kirsti Husby da vi ber henne trekke frem noen av de viktigste sakene fra 2015.

- Vi jobbet tett på flyktningkrisen, og fulgte flyktningene fra de kom i land på Lesbos, via flukten gjennom Europa og videre inn i lokalsamfunnene i Midt-Norge. Vi hadde en større klimasatsning i høst, og vi har vært tett på NTNU, både fusjonen og NTNU-campus, sier hun.

Invasjonen minutt for minutt

Husby nevner dekningen av brannen på Ringve museum i fjor sommer, satsing på byutvikling og sportsavdelingens «maktserie» der de undersøkte hvem som har mest makt i trøndersk idrett. Seriens høydepunkt var kåringen av nummer én, som til manges overraskelse ble Petter Northug.

Og hun nevner kulturavdelingens liverapportering fra store kulturbegivenheter gjennom året, som Kanonprisen, sketsjestafett på Høylandet, Mark Knopfler på Sverresborg og Pstereo-festivalen.

- I tillegg har viktige samfunnstema som ruskjøring, sexforbrytelser og kommune- og fylkestingsvalget preget nyhetsdekningen. Under valgkampen så vi spesielt på eldreomsorgen i Trondheim og avdekket 1781 alvorlige eldreavvik på sykehjem, noe som førte til at eldreomsorg ble et veldig viktig tema i den lokale valgkampen, sier Husby.

Eldbjørg (82) ble angrepet av medpasient. To uker senere døde hun. Adresseavisen systematiserte 1781 alvorlige eldreavvik i Trondheim (Pluss)

Adresseavisens presenterte flere nyskapende redaksjonelle prosjekter gjennom året. 9. april 2015, i forbindelse med 75-årsdagen for den tyske invasjonen, fulgte adressa.no invasjonen «live» - som om den skulle ha skjedd i dag.

- Vi ønsket vi å gjøre noe nytt og annerledes, derfor dekket vi 9. april 1940 minutt for minutt fra klokken 06 om morgenen til klokken 23 på kvelden, slik vi ville ha gjort det i dag. Det ble fulgt av veldig mange lesere og ga en følelse av å være midt i den historiske begivenheten, sier Husby.

Eget nettsted for unge

I likhet med andre mediehus har det for Adresseavisen vært utfordrende å nå de yngre leserne. Derfor startet mediehuset 15. juni i fjor nettstedet trd.by. Nettstedet ble utviklet i samråd med lesere fra målgruppa, unge i alderen 18-30 år, etter innspill på hva som måtte være med for å skape et attraktivt nettsted.

En miks av korte nyheter, utelivsstoff, livsstilssaker, underholdning og nye typer idrett har gitt trd.by 65 000 unike brukere og 300 000 sidevisninger hver uke.

- Etter målsetningene har vi lyktes godt. Dette er et nettsted som fortsatt er under utvikling, og der vi ønsker å teste spennende innholds- og annonsekonsepter, sier Husby.

TRD.BY: Astrid S solgte ut London-konsert

Oppdatert gjennom hele nyhetsdøgnet

Adresseavisens lesertall bekreftet trenden med at stadig flere leser avisa på mobil. Derfor er det mer viktig enn noen gang å være oppdatert gjennom hele nyhetsdøgnet og ha et nettsted som stadig byr på nye ting, sier Husby.

- Man sjekker nettavisene mye oftere på mobil, spesielt i helgene, så det er viktig. Vi jobber kontinuerlig med å skape god brukerfunksjonalitet for leserne.

Selv om Adresseavisen ikke mottok klager på brudd på god presseskikk, som ble behandlet av PFU i 2015, peker rapporten på ting redaksjonen er misfornøyd med. Som at dekningen av VM-runde i rallycross på Lånkebanen og Toppidrettsveke i Trøndelag samme helg i august i fjor var for dårlig.

Vi kom også for sent på banen i deknignen av flyktning- og asylstrømmen til Norge i fjor høst. Men da Adresseavisen først satte inn støtet, resulterte det i en dekning redaksjonen er stolt av.

Flyktningreportasje fikk pris

Åge Winges reportasje «Jenta i den gule genseren», der han fulgte flyktningejenta Nour (2) gjennom tre dramatiske døgn, resulterte i den trønderske journalistprisen samt prisen for bildejournalistikk for samme sak.

«Sånn var det: Hundrevis flykter fra politiet. Kaos. Jeg velger et punkt, en signalgul genser på ei lita jente»

Sjefredaktør Mørseth sier Adresseavisen også i 2016 skal jobbe hardt for å sette dagsorden.

- Vi skal gå tungt inn i saker som er viktige for regionen. Å sikre dette arbeidet blir viktig for oss i 2016. Vi er fremdeles det desidert største mediehuset i regionen, og det skal vi fortsette å være, sier Mørseth.

Les Adresseavisens redaksjonelle rapport her.

Les rapporten for hele Polaris Media her.

Har du meninger om innholdet i den redaksjonelle årsrapporten eller Adresseavisen generelt, bruk debattfeltet nedenfor. Her kan du også stille spørsmål til redaktørene.

Redaksjonell årsrapport Adresseavisen 2015

Nøkkelopplysninger:

  • Opplag: 61582
  • Daglige lesere av papiravis: 159000
  • Daglige brukere på nett: 155000
  • Daglige brukere på mobil: 103000
  • Redaksjonelle årsverk: 119
  • Antall innlegg på nett: 60600
  • Antall leserinnlegg: 4500
  • Ansvarlig redaktør: Tor Olav Mørseth (35)
På forsiden nå