- Dette er en teaterforestilling hvor vi ser nærmere på den kvinnelige stereotypen, hvordan kvinner behandler hverandre og hvordan vi ofte leter etter bekreftelse på at det vi gjør er bra nok, sier konseptutvikler og skuespiller Kjersti Aas Stenby.

Stenby har sammen med estlandske Marit Sirgmets og litauiske Simona Bieksaite laget «Pink Cloud Effect», og sammen opptrer de på scenen. Torsdag og fredag vises oppsetningen på Teaterhuset Avant Garden.

- Kvinner unner ikke alltid hverandre det beste, og vi utforsker ulike sider ved det. Stereotypene er veldig satt på spissen, men jeg tror det er noe mange kan kjenne seg igjen i, sier Stenby.

Istedet for å bruke andre som skyteskive, har de tatt utgangspunkt i egne erfaringer.

- Vi jobber veldig mye med selvironi, og leker med oss selv som stereotyper. Det føles veldig befriende.

Fase i alkoholavvenning

Navnet på oppsetningen er hentet fra amerikanske program for alkoholavvenning, der pasienten gjennomgår 12 ulike stadier. Et av stadiene er «The pink cloud effect», som kjennetegnes av en lykkefølelse og sterk tro på egne evner til å overvinne avhengigheten. Stadiet etterfølges derimot ofte av tilbakefall.

- I dagens samfunn higer vi ofte etter hva alle andre har, eller hvordan vi tror ting skal være, men så blir det ikke bedre når vi får de tingene, sier Stenby.

All tekst i stykket er hentet fra amerikanske såpeoperaer, ulike internettforum og Youtube-videoer. Dette har de gjort for å vise frem absurditet i en overfladisk verden mennesker skaper seg på nett og TV.

- Man blir påvirket av media. For eksempel når det gjelder romantikk, så får man et bilde av hva som er romantisk, og da er det lett å tenke at det er sånn det egentlig skal være. Men så er det jo sjeldent sånn i virkeligheten.

Kollektivt bekreftelsesbehov

Et av temaene forestillingen tar for seg, er det de omtaler som et «kollektivt bekreftelsesbehov».

- Generelt tar vi tak i det at vi hele tiden trenger bekreftelse utenfra, for å føle at vi betyr noe. Det er sånn vi ser på samfunnet i dag, at det er et stort behov for å få bekreftet seg selv og sin egen eksistens på en eller annen måte.

Stenby tror mange søker bekreftelse i jobben og fra venner, men spesielt gjennom sosiale medier.

- I dag er det veldig mye sammenligning, fordi vi hele tiden er så oppdatert på hva hverandre gjør. Mange unge i dag vet ikke om noe annet samfunn enn et med sosiale medier, og det tror jeg definerer den generasjonen som vokser opp nå, sier Stenby.

- Hva er det dere ønsker å formidle gjennom oppsetningen?

- Jeg synes det er fint hvis publikum selv finner ut hva det er for dem. Alle går inn i teatret med ulike erfaringer, forventninger og humør, og får på den måten ulike ting ut av oppsetningen. Det synes jeg er veldig fint.

- For dem som er klare til å bli røsket tak i

«Pink Cloud Effect» ble først til på Akademi for scenekunst i Fredrikstad i 2013, og har siden blitt satt opp i Litauen og i Oslo. Dette er første gang de kommer til Trondheim og Avant Garden.

Dramaturg ved Avant Garden, Guro Hustad Stugu, tror dette kan være en god opplevelse for alle som er litt nysgjerrig på livet, populærkultur eller teater.

- Forestillingen passer for alle som er klare for å bli røsket litt i, med svart humor og et skjevt blikk på oss selv og vår egen navlebeskuende hverdag.

Teatersjef Per Ananiassen, mener det er viktig å gi unge kunstnere en sjanse til å vise seg frem.

- Dette er nye talentfulle unge kunstnere, som vi synes det er spennende å følge med på. Det er viktig å gi dem en sjanse å vise hva de er gode for, og hjelpe dem å utvikle seg videre, sier Ananiassen.

«Pink Cloud Effect» vises på Teaterhuset Avant Garden torsdag og fredag kl. 19.00, og vil foregå på engelsk.

Teatersjef Per Ananiassen ved Avant Garden mener det er viktig å gi unge kunstnere en sjanse til å vise seg frem. Foto: Vegard Eggen
- I dagens samfunn leter vi alltid etter bekreftelse på at vi er bra nok, sier Kjersti Aas Stenby (t.v.). Det er et av temaene i forestillingen «Pink Cloud Effect». Her med kollega Marit Sirgmets. Foto: Mykolas Budraitis