Enten du er på fjellet, på hytta, på et luksuriøst høyfjellshotell eller bare hjemme i sofaen så er det noe som er garantert med påska. Før eller siden så kommer du til å kjede deg. Og hva er vel da bedre enn å ta fram mobilen eller nettbrettet og gi seg de beste spillene i vold?

Vi har anmeldt de beste av de nye spillene for deg slik at du slipper å lete selv i jungelen på App Store og Google Play.

Les også: Clash Royale topper alt

Les også: Trenger du virkelig å lukke apper for å spare batteri?

Clash Royale

(iOS / Android)

De var vel neppe særlig mange som hadde trodd at finske Supercell skulle klare å toppe den eventyrlige suksessen de har hatt med «Clash of Clans». Men det har de altså klart. «Clash Royale» er en besynderlig blanding av strategi, MOBA ( «League of Legend», «Dota2») og digitalt kortspill ( av typen «Hearthstone»). Fortvil ikke om du synes dette høres komplisert ut. Det er det absolutt ikke, men det kan ta lang tid å bli skikkelig god i «Clash Royale». Etter ti innledende opplæringsrunder blir du kastet ut til ulvene, i dette tilfellet matcmaking mot en tilfeldig motstander over nettet. Kort fortalt så går «Clash Royale» ut på at du skal forsvare dine tre tårn mens du forsøker å ødelegge motstanderens tårn. Til å hjelpe deg har du en rekke forskjellige typer krigere som du låser opp via virtuelle kort. En kamp varer sjelden mer enn noen få minutter og det gjelder å tenke kjapt.  Genistreken til Supercell er at «Clash Royale» er så lekende lett å lære, men byr samtidig på en avhengighetsdannende «bare-en-omgang-til» -følelse. Dessuten er det rasende morsomt.

Terningkast: 6

Last ned iOS-versjonen her.

Last ned Android-versjonen her.

Monument Valley

(iOS / Android)

Om du kjenner til den nederlandske kunstneren M.C. Escher sine arbeider så vil «Monument Valley» ringe flere bjeller for deg. Tilsynelatende umulige perspektiver og 3D-verdener som utgjør en surrealistisk spillopplevelse helt utenom det vanlige. Formålet med spillet er å styre en bortkommen prinsesse gjennom en rekke arkitektoniske umuligheter. Spillet er på ingen måte spesielt vanskelig eller utfordrende, men det er til gjengjeld usedvanlig vakkert.

Terningkast: 6

Last ned iOS-versjonen her.

Last ned Android-versjonen her.

Hearthstone

( iOS / Android)

Først en liten oppklaring. Blizzards  (superduper-populære) spill heter ikke «Heartstone», det heter «Hearthstone» (på norsk: årestein). Ordet «hearth» blir på norsk «åre» som igjen er et åpent ildsted uten skorstein. En årestein er altså en av steinene som utgjør fundamentet eller «veggene» til denne åra.

Med bakgrunn i Warcraft-universet har Blizzard laget et digitalt kortspill der du til enhver tid har en rekke tilfeldige «helter» fra det samme universet på hånda. Du legger ned et kort og motstanderen gjør det samme. Det kortet med høyest angrepspoeng spiser forsvarspoeng fra motstanderen helt til denne er nede i null og dermed taper. Enkelt, greit og ganske så genialt. Jo lenger ut i kampen du kommer, jo kraftigere kort har du råd til å bruke. Det høres enkelt ut, men du vil ikke tro mengden kombinasjoner og finurligheter man kan komme på. Og gjett hva? Det er helt gratis (ja, vi mener helt gratis, ingen pay-to-win her altså). «Hearthstone» er også tilgjengelig for Windows og MacOSX og er nå et offisielt E-sport-spill.

Og en annen ting: Det er fantastisk morsomt å spille. «There's no such thing as a free lunch» heter et amerikansk ordtak. Vel, dette gjelder ikke lenger, for «Hearthstone» er et gratis spill som både du og jeg gladelig ville ha betalt penger for.

Terningkast: 6

Last ned iOS-versjonen her.

Last ned Android-versjonen her.

Papers, please

(iOS)

Et besynderlig lite spill som er ulikt alt annet der ute. Du spiller som en passkontrollør for et ikke navngitt øst-europeisk land under den kalde krigen. Jobben din er å sørge for at ingen velkomne slipper inn landet, samt å holde landets egne innbyggere innefor landegrensene. Det høres kanskje kjedelig ut, men vi lover deg at Papers, Please er alt annet enn nettopp det. Tør du ta sjansen på dette så lover vi deg en spillopplevelse som vil sitte i lenge etter at påska er ferdig.

Terningkast: 5

Last ned iOS-versjonen her.

Limbo

(iOS / Android)

Apropos geniale spill. Om du synes at Bioshock er en litt tung pille å svelge så skal du heller prøve deg på Limbo. Dette er kanskje det indie-spillet ( altså laget av en uavhengig utvikler) med høyest score - både kritiker -og publikumsmessig - noensinne. Et mareritt i sort / hvitt som er i stand til å skremme fanden på flat mark. Det er ikke mange videospill som begrepet «genialt» kan brukes om, men Limbo er en av disse. Så om du skal laste ned bare ett spill fra denne liste så la det bli Limbo.

Terningkast: 6

Last ned iOS-versjonen her.

Last ned Android-versjonen her.

Candy Crush Soda Saga

( iOS / Android)

Uten tvil det største spillet til mobil og nettbrett siden Blizzards «Hearthstone» og nå nylig Supercells «Clash Royale». «Candy Crush Soda Saga» er oppfølgeren til mega-suksessen «Candy Crush Saga» som rundt regnet 80% av hele verdens mobil -og nettbrettbrukere nå har på sine apparater.

«Candy Crush Soda Saga» er mer av det samme, men i dette tilfellet så er dette en god ting. Utviklerne i King har tweaket, blankpolert og kvalitetssikret innholdet i «Candy Crush Soda Saga» i så stor grad at selv de som stiller seg aller mest kritisk til gratis-spill må nikke anerkjennende. «Candy Crush Soda Saga» er en fryd å spille. Du matcher selvsagt fortsatt tre like ( om du er ukjent med Candy Crush -formelen så tenk på «Bejeweled»), men her finner du såpass mange finurlige varianter av oppskriften at du finner noe nytt å bryne deg på i hver eneste bane. Selvsagt prøver spillet å få deg til å bruke ekte penger i form av fordeler, men dette er mindre påtrengende denne gangen - og som kjent: du TRENGER ikke å bruke penger i det hele tatt for å runde spillet.

Terningkast: 5

Last ned iOS-versjonen her.

Last ned Android-versjonen her.

Angry Birds 2

(iOS / Android)

Glem «Angry Birds Go», «Angry Birds Space», «Angry Birds Epic» og alle andre avartene av de sinte fuglene. «Angry Birds 2» er the real thing og den offisielle oppfølgeren til megasuksessen fra 2009 fra finske Rovia ( hva er det egentlig med finnene og deres enorme suksess på mobilmarkedet?).

«Angry Birds 2» tar alt som funket så bra på det første spillet og skrur volumet opp til 11. Dette er pur moro som også dessverre er tynget av usagte krav om mikrotransaksjoner. Men det er fullt mulig å klare alt på egen hånd. Spesielt når spillet er så til de grader finpusset ned til den minste detalj. Men altså, som sagt, kravet om mikrotransaksjoner og «pay-to-win» trekker ned.

Terningkast: 4

Last ned iOS-versjonen her.

Last ned Android-versjonen her.

Goat Simulator

( iOS / Android)

Du skal strekke begrepet «spill» ganske langt for å få det til å passe «Goat Simulator». Kanskje husker du titler som «Microsoft Flight Simulator», «Theme Hospital», «Railroad Tycoon» eller «Sim City» fra forrige årtusen? «Goat Simulator» er på ingen måte like eh..«realistisk» som disse, men i sin egen lille verden så er det likevel en simulator. Med en geit. En spastisk djevelsk geit.

«Goat Simulator» som en spøk. Utviklerne Coffee Stain Studios ville lage et skateboard-spill, men i stedet for å stå på et skateboard så skulle du være en geit som gikk omkring og skapte kaos. En prototyp av simulatoren spredte seg som ild i tørt gress på internett og i april 2014 ble en «ferdig» versjon lansert for Windows via Steam.

Ikke lenge etter kom iOS og Android -versjonene. Ved første øyekast så kan «Goat Simulator» virke som et «spill» som på langt nær er ferdig. Tekniske feil finnes i haugevis her. Men det er også meningen. Geita ( som du styrer) oppfører seg til tider som om den har alvorlige motoriske problemer. Forstrekte og forvridde lemmer hører også med til historien her. Og bli ikke forbauset om du klarer å slenge både mennesker, trailere, biler og hele konstruksjonsanlegg veggimellom med tunga til geita. At det regner geiter fra himmelen og du blir utropt til «Goat of the Thrones» hører også med til simuleringsprosessen. I det hele tatt så er «Goat Simulator» bare tøys og moro, men det er også noe av det morsomst du kan ha det med nettbrettet og smarttelefonen din.

Terningkast: 5 geiter

Last ned iOS-versjonen her.

Last ned Android-versjonen her.