Kjendisenes påsketips:

Dette spiser vi og dette leser vi

Det må ikke være krim, lammelår og skitur for at vi skal få følelsen av å ha en skikkelig påskeferie. Det handler om å kunne kose seg.

Forfatter Anne B. Ragde vil helst tilbringe påsken ved havet 

Saken oppdateres.

Påsken er for mange tid til å lese, spise god mat og ha en vidunderlig ferietid. Stille dager. Aktive dager. By og fjell. Her får du en rekke anbefalinger om både spennende bøker, velsmakende retter, og mulige steder å reise til.

1) Hva slags krimbok vil du anbefale denne påsken?

2) Har du en favorittrett du kan dele med Adresseavisens lesere, og som kan egne seg som påskemat?

3) Bypåske eller fjellet?

Øystein Dolmen spiser gjerne vilt i påsken, blir hjemme i Trolla og leser skumle saker.

1) «Sort messe» av John Dickson Carr. Leste den på hytta for mange år siden. Det var vinter, det var stapp mørkt ute, og det var ingen på hyttene i nærheten. Da jeg bladde om til siste side ble jeg så overrasket og skremt at jeg ikke turde gå ut på do selv om jeg måtte noe fryktelig.

2) På hytta lager jeg gjerne hjortegryte. Grønnsaker, hjortekraft, rikelig med løk og enda rikeligere med hvitløk. Hjortekjøttet brunes lett i pannen før det has i helt til slutt. Rosa inni, da slipper du unødvendig og energikrevende tygging.

3) Etter at jeg flyttet til Trolla har jeg fått kort vei opp til verdens herligste fjellterreng. Fra Herbernheia kan du se ned mot byen og planlegge kvelden. Hjemmepåske er helt topp. Men jeg har jo en liten, kummerlig hytte i Rindal. Ikke strøm. Ikke vann. Masse gjennomtrekk. Naboene, som har ordentlige hytter, synes synd på meg når jeg kommer tuslende gjennom snødrivene. De er medfølende og inviterer meg alltid på middag. Ofte får jeg akevitt også. Jeg kommer aldri til å shine opp den hytta.

LES OGSÅ: Kanonpriser til Anne Krigsvoll og Øystein Dolmen

Anne B. Ragde trekker mot kysten i påsken, og leser gjerne gamle klassikere.

1) «Det svundne er en drøm» av Aksel Sandemose, fra 1944. Et god eksempel på at knallgod krim også kan være stor litteratur.

2) Djevel-egg!! Variasjonene er utallige. Hardkok egg og del i to. Ta ut den kokte plommen og bland inn majones og litt sennep, deretter det du liker godt: Finhakket vårløk, chili, finhakket bacon, spinat, oliven, listen er nesten uendelig. Ha tilbake i de hvite halvmånene og dryss litt persille over, eller andre finhakkede urter som passer, eller en krydderblanding. Gjør seg utrolig lekkert på påskebordet. Nydelig med toast og godt smør.

3) Ingen av delene, - men ved havet. Jag trivs bäst i öppna landskap,nära havet vill jag feire påske.

LES OGSÅ: «Uhyggelig drama», «brutt fortryllelse», «langtrukken avslutning»

Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene, satser på storbyferie denne påsken.

1) Jeg elsker litteratur, men krim kjeder meg. Det nærmeste jeg kommer krim er Fjodor Dostojevskijs «Forbrytelse og straff». En fantastisk roman.

2) Marokkansk kyllinggryte (Tagine).

3) I år drar vi til Oslo og København for å besøk våre barn som bor der for tida. Turen går til en hyggelig kafé. Det passer meg utmerket.

LES OGSÅ: Karpe Diem til Moldejazz

Øyvind Brandtzæg, skuespiller ved Trøndelag Teater, har ikke helt bestemt seg for om det blir fjellet eller byen denne påsken, men krim skal han lese.

1)Anbefaler Deon Meyer. Sør Afrikansk veldig fin krimforfatter. Bare ta hans første og fortsett. Og ha Google Maps tilgjengelig så blir det i tillegg som en reiseopplevelse.

2) Grillet lammelår med hvitløk. Overgrillet på liten kullgrill.

3) Fjellet. Eller byen.

LES OGSÅ: Hvem vinner? Vaktmesteren, Påfuglen eller rapperen?

Mads Bones, også skuespiller ved Trøndelag Teater, går for tradisjonell krim, men noe utradisjonell mat til påske å være.

1) Mens man trer seg på en rødvinsdunk foran påske-peisen, trenger man en på godt norsk pageturner, og sånn sett er «Jeg er Pilgrim» topp. Selv har jeg pakka med meg «Silkeormen» av J.K Rowling, eller Robert Galbraith som hun kaller seg i krim-sammenheng. Det er oppfølgeren til den temmelig ålreite «Når gjøken galer», en krim-føljetong om privatetterforskeren Cormoran Strike.

2)Jeg slår et slag for rakfisken. Rakfisk er den nye taco’n, og egner seg som festmat til alle høytider, også påske. Flatbrød, rømme, rødbeter, purreløk, rødløk, potet, godt raka ørret, øl og dram passer perfekt etter en lengre langrennstur.

3) Ja takk, begge deler, tenker jeg. Første halvdel i Barcelona, andre på Oppdal.

LES OGSÅ: Kultur for trøndere

Silje Engeness, direktør for Kosmorama går heller ikke av veien for noe annet enn det tradisjonelle lammelåret, men vil gjerne lese krim i påsken.

1) Kan Elena Ferrantes Napoli-kvartetten regnes som krim, mon tro? Første bind «Mi briljante venninne» starter med en mystisk forsvinning. Nå har jeg akkurat startet på bind tre «Dei som flyktar og dei som blir» og forsvinninga er fortsatt ikke oppklart. Ellers liker jeg krim av Henning Mankell.

2) Baccalao er en favoritt. Enkel å lage, bare du husker å vanne ut fisken lenge nok. Også greit å ha en stor gryte for restelag.

3) I år frister bypåske og hjemmekos, besøk, kafeliv og museer. Sverresborg er populært for store og små med aktiviteter både ute og inne.

LES OGSÅ: To sterke og mørke filmer vant Kosmoramas hovedpriser

 
Øyvind Brandtzæg velger traidsjonelt lammelår i påskeferien 

Øyvind Brandtzæg velger traidsjonelt lammelår i påskeferien 

Mads Bones velger rakfisk som påskemat 

Mads Bones velger rakfisk som påskemat 

Petter Myhr reiser til København i  påsken 

Petter Myhr reiser til København i påsken 

 
På forsiden nå