Patti Smith kommer tilbake til Olavsfestdagene

Verdensstjernen Patti Smith skal holde to konserter i Vår Frue kirke under Olavsfestdagene 4. august. Også Susanne Sundfør og Live Marie Roggen er klare for årets festival.

Sterk konsertartist: Patti Smith (her på Norwegian Wood i fjor) er en stor konsertattraksjon, som det er svært sjelden å oppleve i så intim setting som i Vår Frue kirke i august. 

Saken oppdateres.

Da Patti Smith spilte på Olavsfestdagene i 2012, uttrykte hun fra scenen i Borggården stor begeistring for Vår frue kirke. Hun sa hun drømte om å få spille der neste gang hun var i byen.

LES OGSÅ: Spirituell folkeforfører

Det var ikke bare tomme ord. Fire år etter forrige besøk i byen kommer Patti tilbake, og nå skal konsertene holdes i den intime kirka midt i det historiske og nåtidige Trondheim.

- Vi har prøvd å få det til siden den gang, og nå klaffet det, forteller programsjef i Olavsfestdagene Jens Storli. Tirsdag 5. april legges det ut billetter til to konserter, som begge vil være på kvelden 4. august. Det er plass til 600 personer i Vår Frue kirke.

Imponert over kirkens funksjon

Vår Frue kirke er en såkalt åpen kirke, og fungerer som omsorgssenter hver eneste dag i året. Rusavhengige er blant dem som benytter seg av kirken. Den er også fast arena for konserter under Olavsfestdagene, I forkant av en konsert under festivalen i 2012 skulle arenaansvarlig sørge for å tømme kirken for vanlige brukere i forkant av en konsert. To personer i nederste krok av kirken tilhørte ikke de vanlige brukerne av kirkerommet, og arrangørene skjønte ikke hvem de var før den ene presenterte seg som Lenny og den andre som Patti. Det var dagen før Patti Smiths konsert, og hun var på bli kjent-tur i Trondheim sammen med sin faste gitarist Lenny Kaye. De var begge nysgjerrige på hvordan kirkerommet ble brukt, og ble veldig begeistret både for kirkerommet i seg selv og Kirkens Bymisjons arbeid.

Nysgjerrig på byens historie

- Også for Olavsfestdagenes side er denne konserten en hyllest til det viktige arbeidet Kirkens Bymisjon driver, sier Jens Storli. Han gleder seg stort til konsertene i sommer, både på grunn av det sjeldne i å oppleve en så stor konsertartist i et så intimt format og fordi Patti Smith også gjorde sterkt inntrykk med sitt personlig engasjement ved forrige besøk. – Vi har aldri opplevd en så nysgjerrig og interessert artist. Hun hadde satt seg grundig inn i både byens og Olavsfestdagenes grunnlag før hun kom, og brukte tiden hun hadde i byen til å sette seg ytterligere inn i Olavs-arven og byen, sier Storli.

En av verdens mest inflytelsesrike

LES OGSÅ: Patti tok kontrollen

Patti Smith slo gjennom med «Horses» i 1975, og fikk sin største hit to år etter med Bruce Springsteens «Because The Night». Bortsett fra en periode da hun konsentrerte seg om å være mor til sine barn, har Patti Smith vært en hardtarbeidende artist, med stor integritet og en helt spesiell sceneautoritet. Hun er en av rockens største utøvere og Times magazine har kåret henne til en av «The 100 most influential people in the world».

LES OGSÅ: Dronning av sorg og svart kaffe

Turnerer med sønnen

Patti Smith reiser i sommer rundt på en turné i trioformat, med sin sønn Jackson Smith og Tony Shanahan. Det er en turné som vil favne hennes over 40 år som turnerende plateartist; og vil også ta inn over seg hennes utgangspunkt som poet, og hennes nåværende status som suksessforfatter med de selvbiografiske bøkene «Just Kids» og «M Train». Hun skal til Oslo Konserthus 5. august, men kommer altså til Trondheim kvelden før.

Begge konserten vil bli holdt etter den såkalte torsdagsgudstjenesten – som holdes hver torsdag klokken 18.30, så kveldens siste Patti-konsert vil bli nærmest for en midnattsgudstjeneste å regne.

Sundfør og Roggen

Samtidig som Olavsfestdagene lanserer konsertene med Patti Smith, legger de også et par andre sterke artister. Det blir dobnbeltkonsert i Borggården 30. juli med de Susane Sundfør og en artist som blir offentliggjort senere. Susanne Sundfør ble fjorårets store norske artist med sin beste album «Ten Love Songs» og en rekke konsert-suksessser, blant annet på Pstereofestivalen.

til Dokkhuset 1. august kommer Live maria roggen, som skal fremføre verken «Apokaluptein, The Uncovering» som fikk sjelden god mottagelse da det ble urfremført på Vossajazz i fjor. Roggen har med seg et sterkt lag muskkere, Eivind Lønning - ( trompet), Lene Grenager (cello), Hilmar Jensson (gitar), Sondre Meisfjord (bass og vokal) og Audun Kleive (trommer).

Nysgjerrig: Patti Smith brukte fridagen i Trondheim i 2012 til å gjøre seg kjent i byen, og ble svært begistret for Vår Frue kirke, både selve kirken og funksjonen som åpen kirke. 

Nysgjerrig: Patti Smith brukte fridagen i Trondheim i 2012 til å gjøre seg kjent i byen, og ble svært begistret for Vår Frue kirke, både selve kirken og funksjonen som åpen kirke. 

På forsiden nå