Den korrupte politimannen Robert (Bob) Leuci ble kjent på 70-tallet, da han vendte seg mot sine egne og hjalp til i arbeidet med å avsløre korrupsjon i New York-politiet. Arbeidet førte til en rettssak hvor 52 politimenn ble dømt.

Dette var utgangspunktet for det filmselskapet Spætt trodde skulle bli en historisk dokumentar om livet til Bob Leuci. Det skulle derimot utvikle seg til å bli noe annet.

Truet på telefon

- Da vi var i New York for intervjuer til dokumentaren i fjor, begynte vi å ane at noe var galt. Vi hadde intervjuavtaler med flere politikere og advokater som var inkludert i saken på 70-tallet, men når vi kommer til USA, så avlyser alle på samme dag. Så drar vi til Bob, og han er livredd. Han er truet på telefon av folk som ikke vil at han skal ta opp denne saken igjen, forteller regissør Magnus Skatvold.

To måneder senere dør Leuci av hjerteproblemer. Spætt blir derfor usikker på om de kan fortsette med dokumentaren, nå som hovedpersonen er død. Det som derimot skjer er at folk kommer til dem, og vil fortelle sin historie.

- Paradoksalt nok så løsnet det litt da han døde. Dokumentaren har nå gått fra å være en historisk dokumentar, et portrett av Leuci, til å være en etterforskende dokumentar om hva som egentlig skjedde på 70-tallet. Det er noen korrupsjonsmekanismer som fortsatt er i spill i dag, sier Skatvold.

Les også: FIFAs etikkmedlem samarbeidet med korrupsjonstiltalt fotballtopp

Valgte Spætt

Sammen med produsent Håvard Gossé Bergseth har Skatvold arbeidet med dokumentaren i snart to år. Skatvold forteller at flere har ønsket å lage dokumentarfilm om Leuci de siste tiårene, men at Leuci sa nei til alle. Selv møtte han Leuci for sju år siden, da han studerte i New York.

- Faren til en kompis av meg, var bestevenn med Bob Leuci. Vi møttes på en grillfest, og fikk en god tone med engang. Etter det ble vi venner og holdt kontakten.

Da Skatvold var på ferie i New York for to år siden, forslo Leuci selv at Skatvold kunne lage en dokumentar om hans historie.

- Det var en gammel sak, som det var skrevet bok og laget film om, så vi trodde ikke noen skulle reagere på at vi begynte å grave i det igjen, sier Skatvold.

Les også: Generasjon mulig

Internasjonal oppmerksomhet

Den siste tiden har prosjektet fått internasjonal oppmerksomhet på flere europeiske dokumentarfestivaler hvor Spætt har pitchet prosjektet. Da Spætt la frem prosjektet på «Docs in Thessaloniki» (et av Europas største pitche-arrangementer for dokumentarfilm) for to uker siden, fikk de blant annet respons fra HBO Europe.

- HBO Europe sa det var den beste pitchen den dagen, og at det absolutt var noe de ville se på sikt, forteller Skatvold.

Denne uka ble de plukket ut til å pitche prosjektet på festivalen «Hot Docs» i Toronto i mai, hvor de vil få sjansen til å møte viktige beslutningstakere innen amerikansk TV.

- Det er helt fantastisk at vi har blitt plukket ut til «Hot Docs». Dette kan være make or break-festivalen for oss, sier Skatvold.

På Hot Docs filmfestival håper de å finne en amerikansk co-produsent, da de har innsett at Spætt er for små til å fortsette prosjektet alene.

- Vi merker jo at vi er et lite trøndersk filmselskap, som skal jobbe med en ganske stor, amerikansk sak. Det er mye jus, etterforskning og research involvert, så vi ønsker en co-produsent som kan hjelpe oss med det. Flere i Europa er interessert, men vi ønsker helst en nordamerikansk co-produsent, da dokumentaren har et amerikansk tema.

Riktig timing

Skatvold tror de har truffet noe i tiden med den etterforskende dokumentaren.

- Jeg tror vi er heldige med timingen av prosjektet vår, fordi etterspørselen etter true crime-dokumentarer er stor. Dette er en sjanger som har fått en oppblomstring etter serier som «Making a Murderer» og «Serial». Vi skal ikke nødvendigvis oppklare saken, men vi ønsker å nyansere den, sier Skatvold.

Når kan publikum få se «Blue Code of Silence»?

- Alt avhenger av hvilken samarbeidspartner vi får, men jeg ser for meg at det kan gå ganske fort hvis vi får finansiert den. I slutten av neste år så tror jeg vi vil vi ha en film klar.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast

Bob Leuci ble kjent da han på 70-tallet var med å avslørte korrupsjon i New York-politiet. Her sammen med Magnus Skatvold. Foto: Privat
Prosjektet med en etterforskende dokumentar krever mye arkivarbeid. Her fra arkivene til New York Times. Foto: Privat
Bob Leuci under innspilling av «Blue Code of Silence» før han døde i oktober 2016. Foto: Privat