Folk:

Eggen kommer til skimuseet

De tre VM-gullene i Oslo i 1966 tok Gjermund Eggen på ski laget i Rindal.

Den gang da: Skiløper Gjermund Eggen på trening i januar 1966 noen måneder før han tok tre gull i VM i Oslo. 

Saken oppdateres.

Torsdag kveld, 50 år etter bragden hvor han tok gull på 15 kilometer, 50 kilometer og stafettgull i Oslo, kommer skilegenden til skimuseet i Rindal.

–Det er stort for oss å få besøk av gamle skihelter. Norgeseliten gikk på Landsem ski fra Rindal, og vi har Eggens VM-ski i utstillingen vår, forteller Kari-Elin Bolme Løfaldli, avdelingsleder ved Nordmøre museum og Rindal skimuseum.

Stor produksjon

I glansdagene hadde bygda Rindal i Møre og Romsdal fire skifabrikker, med Landsem som den største. Skiproduksjonen i Rindal endte da Madshus overtok Landsem i 1987. I utstillingen i Rindal har de også ski fra brødrene Jo og Gjermund Eggens egen skifabrikk, Engerdal skifabrikk som i en periode på 70-tallet var Engerdals største arbeidsplass med 26 ansatte.

–Vi får besøk fra hele landet og opplever stor interesse for skihistorien, sier hun.

Heggem intervjuer

Nylig kjøpte museet en samling på 150 par norskproduserte treski fra Jørgen Fløtlien og kona Turid på Ringerike.

–Det var et kupp, og skiene blir med i utstillingen fra i sommer, sier hun.

Skimuseet, som er en del av Rindal bygdemuseum, åpnet 29. juni i 2014. Bygget er tegnet av Pir II arkitekter i Trondheim og var i fjor nominert til Statens byggeskikkpris. Bolme Løfaldli forteller om stor interesse for det spesielle bygget som er bygd sammen med et fjøs fra 1780.

Rindalsordfører Ola T. Heggem er intervjuer og samtalepartner for Gjermund Eggen denne kvelden. Skikvelden starter klokken 19.00, mens museet er åpent allerede fra klokken 17.00.

På museum: I fjor tok avdelingsleder avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli imot Oddvar Brå og Otto Ulseth på skimuseet. 

På museum: I fjor tok avdelingsleder avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli imot Oddvar Brå og Otto Ulseth på skimuseet. 

Nybygg: Skimuseet i Rindal ble i fjor nominert til Statens byggeskikkpris. 

Nybygg: Skimuseet i Rindal ble i fjor nominert til Statens byggeskikkpris. 

Mer om Folk?

Hver uke skriver vi saker om interessante og engasjerte mennesker i Adresseavisens Folk-spalte. Les flere intervjuer her.

Har du tips til folk vi bør snakke med? Send inn til folk@adresseavisen.no

På forsiden nå