- Denne dokumentarfilmen handler om hvordan en viss type bøker, og spesielt romaner på 1700-tallet, fikk musikk og bilder. Bøkene ble en type mulitmedieobjekt, noe vi i dag kjenner som smarttelefoner og dataspill, forteller Wåhlberg om forskningsprosjekt han driver i regi av Forskningsrådets program «samkul», samfunnets kulturelle forutsetninger. Noter og bilder ble trykket i bøkene som Wåhlberg har funnet frem til etter intense søk ved bibliotekene i Frankrike og England.

Ny romanfunn

- Jeg har funnet mange romaner fra 1700-tallet som man ikke har visst om, stort sett franske romaner. Vi forsøker å se sammenhengen mellom det som skjedde da, og hva som skjer i musikk-kulturen i dag, sier Wåhlberg som tidligere har skrevet bok og laget en cd-innspilling basert på disse bøkene. Sammen med musikere fra Trondheim Barokk har han hovedrollen i den franske tv-dokumentaren.

Filmteamet står bak en lang rekke dokumentarer og tv-produksjoner, blant annet med John Howe, illustratøren bak «Hobitten». De har også engasjert folk fra filmmiljøet i Trondheim til å ta seg av lyd og lys.

- Vi spiller inn en del av musikkscenene her med eksempler på musikken fra den tiden. I tillegg blir det intervjuer med Wåhlberg, og en del andre forskere i Frankrike og i England. Dette handler om multimedia lenge før begrepet multimedia ble kjent, og vi viser en del nye sider av 1700-taller som også knytter seg til filosofi, forteller den franske regissøren Alexis Metzinger i Cerigo Films.

Franske tv-kanaler

Filmen skal distribueres på fransk tv, trolig i 2017, og målet er å få vist dokumentaren også på norske kanaler.

Wåhlberg har hatt lange studieopphold både i England og Frankrike. Det er i bibliotekene han har gjort flest funn. spesielt i Nasjonalbiblioteket i Paris. Tanken er å koble romanene fra 1700-tallet til samtidskulturen.

- I dag er det en del utgivere som eksperimenterer rundt digitale bokutgivelser med musikk. På 1700-tallet hadde vi bøker der notene var integrert i handlingen, sier Wåhlberg. Han synes det er interessant at de selv på den tiden hadde behov for å lage underholdning som appellerte til alle sanser med musikk og lyd.

Sammenligner mediebehov

- Mange setter spørsmålstegn i dag om dataspill er sunt, og om vi forbruker for mye media. Men det er ganske interessant at det også for 300 år siden var et slikt behov. Så kanskje er det ikke så rart. Det viser også at det å gå tilbake i historien, og se hvordan ting var før, kan fortelle noe om hvordan dette utvikler seg.

Wåhlberg har blitt lagt merke til i Frankrike med sitt forskningsprosjekt, for selv ikke franske professorer som er spesialister på 1700-talls romaner vet om at disse romanene finnes.

- Det er ekstremt sjelden at man som forsker opplever at det blir laget en film om det man jobber med, så dette er veldig artig, sier Wåhlberg.