- Festivalen har aldri vært så omfattende som i år, sier daglig leder og dansekonsulent Arnhild Staal Pettersen i DansiT – Senter for Dansekunst i Sør-Trøndelag.

Multiplié Dansefestival har siden 2004 blitt arrangert annethvert år. Festivalen har vokst, og ved forrige festival merket arrangørene en markant økning av publikum. Med et enda større program i år, håper arrangørene at interessen fortsetter å øke.

- Vi ønsker å spre samtidsdans og dansekunst til flere av byens innbyggere. Vi vil vise hvor stort mangfold dans kan være og hvordan man kan kommunisere med dans, sier Staal Pettersen.

Dans for alle

Å bygge bru mellom miljøer, kulturer og aldersgrupper er et viktig mål for festivalen. Dansekonsulent Ingeborg Dugstad Sanders i DansiT forteller at de i løpet av den kommende uka kan festivalen tilby rundt 30 enkeltstående arrangementer som inkluderer forestillinger, kunstnersamtaler, workshops og filmvisninger.

- Det finnes noe for enhver smak, sier Dugstad Sanders.

Festivalprogrammets røde tråd er årets festivaltema, «endring». Et tema som ble valgt som følge av finanskrisen, og som med regjeringsskifte, flyktningkrise og store omveltninger i Europa har fått forsterket aktualitet.

- Alt vi viser tar på en eller annen måte opp endring, det kan være politisk, kulturelt, kroppslig eller kunstnerisk endring, sier Dugstad Sanders.

DansiT, senter for dansekunst i Sør-Trøndelag, har blitt partner i den internasjonale dansefilmkonkurransen «60secondsdance». Under Multiplié Dansefestival offentliggjøres vinneren.

Dansere fra 14 til 80 år

Festivalen har som mål å tøye og bøye dansekunst inn i nye former. De vil utfordre publikums syn på hva dans kan være, og hvem som kan være en potensiell danser og koreograf. Derfor er det på langt nær bare profesjonelle dansere å se på scenen under festivalen. Alderen til danserne som bidrar til festivalen er mellom 14 og 80 år.

- Vi vil vise noe som publikum kanskje ikke forventer å se på en scene, sier Staal Pettersen.

DansiT har initiert og produsert to forestillinger som skal vises under festivalen. «En sang fra oss ...» er laget av koreograf Mia Habib for Danselaboratoriet, et dansekompani der flere av danserne har funksjonshemninger, og Danseteateret 55+, en dansegruppe for voksne over 55 år. I forestillingen «Kritt» har seks unge jenter fra gruppa Isak danser! jobbet med den franske dansekunstneren Mickaël Phelippeau.

Dansekompaniene Danselaberatoriet og Dansekompaniet 55+ er så og si faste bidragsytere til dansefestivalen.

- Jeg liker å se virkelige personligheter på scenen. I «Kritt» ser du ikke seks jenter som danser, men du ser hver enkelt av dem. De kan gjøre den samme bevegelsen, men de gjør den på sin måte. Hvordan de beveger seg, sier deg noe om hvem de er, sier Phelippeau.

Multiplié Dansefestival starter på tirsdag og arrangementene er spredt rundt på flere arenaer i Trondheim.

Den franske dansekunstneren Mickaël Phelippeau og hans assistent Marcela Santander Corvalàn har hatt flere opphold i Trondheim for å laget et dansestykke med trønderske ungdommer. I bakgrunnen instruerer koreograf Magnhild Fossum sine dansere i stykket «Let's begin with our body». Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Daglig leder og dansekonsulent Arnhild Staal Pettersen og dansekonsulent Ingeborg Dugstad Sanders i DansiT arrangerer Multiplié Dansefestival for sjuende gang. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen