- Det er utrolig bra kondis på den gamle fyren

Springsteens låter har inspirert flere generasjoner kunstnere og musikkelskere. Trønderske kulturprofiler jubler over å få «The Boss» til Trondheim.

Trønderske kulturprofiler gleder seg over at Bruce Springsteen holder konsert i Trondheim i sommer. 

Saken oppdateres.

Bruce Springsteen kommer til Trondheim for å holde konsert i Granåsen i sommer. Det er det mange som gleder seg til.

Åge Aleksandersen:

Åge Aleksandersen går ikke så ofte på konsert, men 26. juli skal han på konsert i Granåsen.  Foto: Håvard Jensen

- Det som er med Springsteen, betraktet på avstand, er at han ble aldri noen kjendis, han er bare kjent. Han holder på med musikk, og det tror jeg er noe av nøkkelen. Det er ikke tvil om hva han holder på med. Han er ikke kokk, han klatrer ikke i fjellet eller gjør annet tull media gjerne vil ha han med på. Han holder på med musikk, og da er sjansen stor for at det går bra, sier Aleksandersen.

Konsertturneen har fått navnet «The River Tour» og tar utgangspunkt i det populære dobbeltalbumet fra 1980. «The River» har vært en viktig inspirasjon for Aleksandersen.

- Jeg var litt sent ute i 1980, for jeg fikk ikke tak i plata. Jeg hang ikke med, men jeg kjøpte den i 81. Det er et voldsomt skifte lydmessig på meg og Sambandet fra «Ramp» til «Dains me mæ», og det er nok preget av det jeg hørte av Springsteen, sier Aleksandersen og nevner «Hungry Heart», «Cadillac Ranch», «Independence Day» og «The River» som noen av favorittene fra albumet.

Å få Springsteen til byen, tror Aleksandersen vil bety mye for Trondheim som konsertby.

- Det viser veg til hva vi kan forvente å oppleve i Trondheim framover. Dette er stort. Jeg går ikke så ofte på konserter, men denne skal jeg på.

Per Borten:

Per Borten er imponert over Springsteens energi. 

- Springsteen har tekster som er historier om hvermannsen, en ordentlig working class hero. Han bruker ikke store virkemidler, det er ikke de enorme, pompøse mesterverkene av noen låter. Tekstene er heller ikke så svulstige, men det virker som om han mener det mer enn noen andre på hele planeten. Han er overbevisende, sier Borten.

Borten er imponert over energien Springsteen viser fra scenen, den energien har Spidergawd latt seg inspirere av.

- Du går inn i ei boble en time før du skal på scenen og prøver å fokusere på at nå skal du spille som om det var din siste konsert, sier Borten, som har sett «The Boss» live flere ganger.

- For rundt åtte år siden så jeg han to dager på rad i Bergen. Herregud, så mange hits! Han spilte i nesten tre timer begge kveldene. Han holdt på så lenge at trommisen måtte gi seg den siste dagen, han kastet inn håndkleet. Det er utrolig bra kondis på den gamle fyren, han har en helt sinnssyk energi. Jeg har ikke sjans til å henge på, sier Borten og ler.

Marthe Amanda Vannebo:

Fotograf Marthe Vannebo mener Springsteen er veldig tilgjengelig for folk gjennom tekstene og musikken, og måten han behandler sine fans på. 

- Han var en av de første jeg ble veldig opptatt av musikalsk sett. Jeg var ung og inne i en periode der jeg bare ville komme seg bort fra plassen jeg hadde vokst opp på. Jeg ville ut for å gjøre det jeg ønsket aller mest, jobbe med foto. I «Thunder Road» synger han «It's a town full of losers, and I'm pulling out of here to win». Han hadde en «faen» i seg. Det jeg liker godt med Bruce er den evige jakta etter å skape noe som er bedre og større enn det du har gjort, sier Vannebo.

Når Vannebo får spørsmål om hvor mange Springsteen-konserter hun har vært på, blir hun nærmest pinlig berørt.

- Hvis jeg får med meg konserten i Trondheim, som jeg selvfølgelig må gjøre, blir det den 54 konserten, sier Vannebo, som han møtt Springsteen flere ganger.

- Han er veldig tilgjengelig for folk gjennom tekstene og musikken, men også gjennom måten han opptrer overfor sine fans. Jeg har inntrykk av at han er opptatt av å høre fansen sine historier, og jeg tror det rører ham å høre hva musikken hans betyr for folk. Hen er genuint opptatt av sine fans, for uten dem er han ingenting. Det gjenspeiler hvordan han er som person og hva han velger å være med på av offentlige opptredener.

Jonas Skybakmoen:

Jonas Skybakmoen, vokalist i Johndoe, husker han hørte musikken til Springsteen første gang da han var fire år. Rockelegenden har hatt inflytelse på Trondheims-bandet.  Foto: Leikny Havik Skjærseth

- Jeg var fire år da jeg hørte «Born in the U.S.A» på spilleren til onkelen min. Det er det første minnet jeg har om Springsteen, og siden har det bare ballet på seg, sier Skybakmoen.

Vokalisten i Johndoe forteller at bandet har funnet god inspirasjon i Springsteen.

- Vi har først og fremst vært opptatt av musikken hans, låtene, tekstene, kraften han har i liveshowet sitt. Det har vi latt oss inspirere veldig av. Men også det tungt musikaleske, alt fra melodiføring til hvordan bandet spiller sammen, og det trøkket The E Street Band representerer.

- Hva er det som har gjort han så populær?

- Jeg tror det er sterk låtskriving og meloditeft, kombinert med energi og en viss dybde i tekstene som gjør at han appellerer til veldig mange.

Ary:

Ary, eller Ariadne Loinsworth som hun egentlig heter, synes det er rått at hjembyen får besøk av The Boss. Selv skal hun se han i Oslo. 

- Alle har et forhold til Springsteen, og jeg synes det er helt rått at han kommer til Trondheim, sier artisten fra Trondheim.

Selv skal hun se Springsteen når han spiller i Oslo.

- Han bryr seg og setter ord på viktige ting, både gjennom musikken, men også gjennom media. Han er ikke en artist som kun tenker på image. Springsteen bruker den plassen han har opparbeidet seg på en veldig god måte, som å engasjere seg i saker som å redde regnskogen. Det er kult at en artist av et slikt kaliber går inn for å hjelpe folk og gjør verden til et bedre sted, det er deilig med en slik type.

Ulf Risnes:

Springsteen har inspirert Ulf Risnes til å skrive sanger som er lokalt forankret. 

- Jeg husker at plata «The River» var veldig populær, men vi var jo fan av ham før det. Da plata kom og alle begynte å synge sangene på trikken og da slutte vi, sier Risnes og ler.

Risenes synes det er kult at Trondheim får besøk av rockestjerna. Selv var han på konserten i Drammenshallen i 1981.

- Han har inspirert meg til å skrive sanger som er lokale og ha tro på at de kan være interessante for folk ellers i verden. Han skrev jo sanger som handler om Asbury Park i New Jersey, som jeg tror egentlig er en liten drittplass. Springsteen har vært talsmann for dem som er små, og det synes jeg alltid er bra, særlig nå når vi lever i en drittverden vi aldri trodde skulle komme. Han avlyste nylig en konsert i protest mot «toalett-loven» som diskriminerer transpersoner, da er du virkelig oppmerksom på grupper som står svakt i samfunnet. Han har sitt på det tørre på alle vis. Når jeg ser han på TV slår han meg som veldig klok. Jeg tror ikke det går an å gjøre seg til så klok, så da må det være noe i det.

Kari Rueslåtten:

- Han kom fra grasrota og rett inn i alles hjerter, sier Kari Rueslåtten om Springsteen. 

- Jeg tror det er utrolig mange som føler Springsteen er en del av deres identitet. Han har vært med folk gjennom barndom, ungdom og nå i det voksne liv. Det er jo en inspirasjon i seg selv, sier Rueslåtten.

Selv om hun i stor grad var inspirert av hardere rock da hun begynte sin musikalske karriere, mener Rueslåtten at det er umulig å ikke bli påvirket av Springsteen.

- Springsteen har skrevet veldig mange fine låter. Jeg husker godt da «Born in the U.S.A» kom, det var noe helt spesielt som vi ikke hadde sett før. Han kom fra grasrota og rett inn i alles hjerter. Den energien, tilstedeværelsen, ærligheten og det samfunnsmessige ståstedet han hadde, har vi kanskje ikke sett i rocken før.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast


På forsiden nå