Mosaic Festival Trondheim er en nyskapning som i dag inviterer publikum på rundtur til fire verdensdeler.

- Jeg vokste opp med Mosaic-festivalen i hjembyen min i Canada og tenkte at Trondheim fortjener et liknende arrangement. Byen er full av innvandrere som gjerne vil presentere kulturen i landet de kommer fra, sier festivalsjef Amanda Fayant, som vokste opp i en indiansk kultur i byen Regina i provinsen Saskatchewan.

Kultur har alltid vært en viktig inngang til samhandling og forståelse, skriver Adresseavisen i en leder.

Der er Mosaic-festivalen blitt arrangert siden midten av 70-tallet. Hele byen, som er på størrelse med Trondheim, deltar i arrangementet hvert år.

Fra India til Brasil, Peru og Kina

Opplegget er slik at man går eller kjører skyttelbuss fra lokale til lokale der innvandrere fra en rekke land presenterer seg selv; musikk, kunst, litteratur, matkultur og mye annet.

I Canada er Mosaic et gigantarrangement. Amanda Fayant satser i første omgang litt mer beskjedent i Trondheim og lar åtte land presentere seg omkring i Midtbyen fra lørdag formiddag til utpå kvelden.

De fleste innvandrerne i Trondheim kommer fra Polen og Sverige.

Publikum kan for eksempel starte i India, der indisk mat og frokosttradisjoner blir presentert tidlig på dagen. India er denne dagen plassert i Raw dansestudio i Olav Tryggvasons gate.

Vietnam, Etiopia og Palestina

Derfra kan de dra rett til Brasil, som denne dagen er plassert hos Trondheim orientalske danseskole i Prinsens gate. Der blir det dans, musikk og matsalg hele dagen, ikke bare fra Brasil, men også fra Peru.

Spania, Kina, Vietnam, Etiopia og Palestina er de andre landene som presentere seg i ulike lokaler i Midtbyen i løpet av dagen. Vietnamesisk dragedans, etiopisk kaffeseremoni, palestinsk rap og poesi og spansk gitarkonsert er noen få eksempler på alt man får oppleve.

Innvangsbilletten til det hele er et pass man kan ta med seg rundt og få stemplet i de ulike landene.

Flere land neste år

- Innvandrere fra mange flere land ville gjerne være med, men vi fikk plass til bare sju denne gangen. Neste år satser vi på å få med flere land, sier Amanda Fayant. Hun forteller om stor interesse for festivalen, men er klar over at det tar tid før slike arrangementer fester seg i bevisstheten til det store publikummet.

Hun har god kontakt med Mosaic-arrangørene i Canada, og de er begeistret for at festivalen sprer seg til Norge. Mosaic i Trondheim og i Regina vil også ha direkte kontakt via nettet i løpet av festivalen. Det er første gang noen prøver seg på et slikt arrangement i Europa.

Hundre foreninger vil ha besøk

Amanda Fayant har festivalkontor hos det kommunale Festival- og arrangementskontoret (Fark), der de raskt tente på ideen hennes om å arrangere en Mosaic-festival i Trondheim.

- Innvandrerne i Trondheim har etablert nærmere hundre foreninger der de driver ulike aktiviteter knyttet til landene de kommer fra. Foreningene har flere tilstelninger der de gjerne vil ha besøk av byens befolkning, men de forteller at det er vanskelig å få folk til å komme, sier Signe Kvam på Fark.

Hun håper Mosaic-festivalen kan skape bedre kontakt mellom innvandrerne og resten av innbyggerne.