Hvert år inviteres artister over hele verden til å levere inn en kortfilm, nærmere bestemt en 60 sekunders dansefilm, til konkurransen «60secondsdance».

I år kom det inn 264 bidrag. Ut fra dem valgte en jury ut de 40 beste filmene, som en finsk, svensk, dansk og norsk jury har laget hver sin topp 10-liste ut fra. Deretter skal hver jury velge en vinner og en andreplass. Det vil si at den samme filmen kan vinne fire ganger, en gang i hvert land.

- Det er interessant å se hva nordiske fagpersoner setter pris på i en dansefilm, og om det er noen forskjeller mellom landene, sier dansekonsulent i DansiT, Eline Bjerkan.

Du kan se alle de nominerte i videoen over.

Les også: DansiT går til filmen

- Filmen skal formidle dansen på en unik måte

«60secondsdance» er et samarbeid mellom de nordiske landene, og dette er første gang konkurransen har en norsk jury. Det er DansiT - Senter for Dansekunst i Sør-Trøndelag, som er den norske samarbeidspartneren, sammen med Loikka Dance Film Festival i Finland, Dansehallerne/ScreenMoves i Danmark og ScreenDance Festival i Sverige.

Prisutdelingen skjer under Multiplié Dansefestival, klokken 17.00 på Nova Kinosenter i dag.

- Det som er et poeng for oss, er at filmen skal være med å formidle dans på en måte, som man ikke kunne sett på en scene. Filmen skal tilføre dansekunsten noe, og formidle dansen på en måte som er unik, sier Bjerkan.

Multiplié Dansefestival pågår fra 11.-17. april, og med den ønsker DansiT å formidle at dans er mye forskjellig og noe for alle.

- Dans kan være så mye. Det er bevegelse og fysikk, og her er det ingen som peker på hva som er rett eller galt.

Les også: - Hvordan de beveger seg, sier deg noe om hvem de er

En sammensatt jury

Juryene består av profesjonelle fra film- og/eller danseindustrien. I den norske juryen er det filmskaper Yngvild Sve Flikke, danser Jon Filip Fahlstrøm, TV-reporter, danser og koreograf Anne Kathrine Fallmyr, skuespiller og danser Rikke Westerlund Lie og festivalsjef for Minimalen Kortfilmfestival Per Fikse som har valgt vinnerne.

- Vi i juryen har veldig forskjellige bakgrunner, hvor jeg er en filmens mann, og dermed kan man se etter forskjellige ting i filmene. Det er veldig spennende når du får blandet forskjellige element. Du har dansen, det filmatiske og musikken, forteller Per Fikse.

I utvelgelsen av en vinner er det ikke dansen som har hatt størst betydning, ei heller filmen. I følge Fikse er det helheten de har sett på.

- I bunn og grunn så er det et helhetlig inntrykk vi har sett etter. En film som viser en ny, frisk idé.

Det er Fikse som representerer juryen under dagens prisutdeling, og det er han som vil overrekke prisene. I tillegg til en førstepremie på 1500 euro, vil det bli gitt ut 500 euro til andreplassen. Samtidig vil det også kåres en publikumsfavoritt.

Les også: Elevene ved katedralskolen har fått en avtale andre danseelever kan misunne dem

To norske filmer blant de nominerte

I Finland ble vinneren valgt tiende april. Der var det den australske videoen «The Knowledge Between Us» som vant. Den kan du se ni minutter inne i videoen øverst i saken. «The Knowledge Between Us» er også på topp ti hos den norske juryen.

Blant de nominerte er det to norske, «X8» og «Det er kaldt i store hus». Filmen «X8» med dansende gravide damer kan du se 38 sekunder inn i filmen over. «Det er kaldt i store hus», med opplesning av Olav H. Hauges dikt med samme navn, kan du se på 06:45.

Per Fikse, festivalsjef for Minimalen Kortfilmfestival, har sittet i den norske juryen. Foto: Vegard Eggen