En lavmælt gigant slått til ridder

Venner og kolleger beskriver ham som jazzmiljøets Bruce Springsteen. Folkelig og nedpå. Søndag kveld ble komponisten og pedagogen Terje Bjørklund (71) slått til ridder av St. Olavs Orden.

Komponist og musikkpedagog Terje Bjørklund mottok søndag kveld utmerkelsen ridder av 1.klasse av St. Olavs orden på «Cafè To Tårn» ved Nidarosdomen. 

Saken oppdateres.

Terje Bjørklund var selve gründeren av jazzlinja ved Trøndelag Musikkonservatorium i 1979, men et stort navn i musikkmiljøet lenge før det. Han har spilt med Jan Garbarek, Karin Krog og alle de «hotte» Oslo-navnene. Og han har gjort Trondheim kjent som musikkby over hele Europa, ifølge lederen for Trondheim Jazzfestival, Ernst-Wiggo Sandbakk. Han beskriver Bjørklund som en folkelig humorist og lavmælt gigant. En som gjør en enorm jobb på sitt ujålete, stille vis.

LES OGSÅ: Brakstart for Bjørklund

Jazzlinjas gründer

- Han visste nok i helt hva han satte i gang. Jazzlinja her var den første jazzutdannelsen i Europa og Frode Alnæs var den første som tok eksamen der i 1982. Deretter kom de på løpende bånd, Vigleik Storås, Tord Gustavsen og Stian Carstensen blant andre. De får ikke Bruce Springsteen-fonter på overskriftene i avisene med denne musikken, men måten de representerer Trondheim på er formidabel. Og det er mye takket være Bjørklund, sier Sandbakk.

Bjørklund skriver verk både for klassisk- og jazzmusikere, og har vært en brubygger mellom de ulike stiluttrykkene, ifølge kunstnerisk leder for Trondheimsolistene, Øyvind Gimse.

- Han er en inkluderende musiker og komponist, også i form av sine holdninger og sin åpenhet, sier Gimse som sammen med Trondheimsolistene har spilt en rekke av hans verk.

- Det å ha en levende komponist midt iblant oss her i Trondheim er fantastisk, supplerer Torodd Wigum, Trondheim symfoniorkesters husdirigent.

- Han er en veldig forsiktig mann, og vi prøver jo å tenke ut hvilke skandaler Bjørklund har forårsaket, men det er lite å hente der, sier Wigum humrende.

LES OGSÅ: Juniorsolistene markerer seg i Japan

Folkelig som Springsteen

- Jazzmiljøets Bruce Springsteen?

- Ja, der sa du det. Bjørklund er også en som alle liker, og det er gjennom musikken han uttrykker seg. Han har laget utrolig mye fin og stemningsfull musikk, sier Wigum.

Hovedpersonen selv kom rett fra generalprøven på sitt eget verk «Missa Libera» som urfremføres med Nidarosdomens jentekor i forbindelse med overrekkelsen.

- Det er så mange gamle kolleger og venner her. Det er fantastisk dette, og en stor inspirasjon hele greia. Nå har jeg vært på generalprøven med jentene. Det blir så bra. It`s too much, sier en rørt Bjørklund om utmerkelsen og overrekkelsen.

LES OGSÅ: Pensjonister som trapper opp

På forsiden nå