Kulturinstitusjoner usikre på om de skal skifte navn

Ingen vet hva institusjoner som Nord-Trøndelag Teater og Museene i Sør-Trøndelag vil hete om et par år.

Signalbygg: Kystmuseet i Nord-Trøndelag, Norveg, har et navn som vil fungere også etter at Trøndelag blir én region.  Foto: Kjell A. Olsen

Saken oppdateres.

Flere kulturinstitusjoner er usikre på hva de skal hete når Trøndelag blir én region og de gamle fylkesnavnene forsvinner.

En telefonrunde til institusjoner med navn som blir avleggs så snart de to fylkene opphører å eksistere hver for seg, viser at de har tenkt tanken på navneskifte, men ikke kommet stort lenger.

Andre vil kanskje ikke være så begeistret for et mer selvbevisst Trøndelag, mener kommunalministeren.

- Vi har så vidt snakket om det, men vi har ingen umiddelbare planer om å endre navn. Dette blir nok en sak som må diskuteres med eierne, og vi har nokså god tid på oss, sier kommunikasjonsrådgiver Anne-Lise Aakervik i Museene i Sør-Trøndelag (Mist), som organiserer ni museer.

Haster for Nord-Trøndelag Teater

Fylkessammenslåingen ble vedtatt onsdag, men det vil gå lang tid før den trer i kraft, og begge fylkene vil beholde sine navn til da. For Nord-Trøndelag Teater har et eventuelt navneskifte likevel større hast.

Nord-Trøndelag Teaters nye hus skal være innflyttingsklart i januar.

- Vi har ikke villet foregripe vedtaket som ble gjort onsdag. Men vi skal flytte inn i nytt hus i Verdal i januar 2017, og hvis vi skal skifte navn, hadde det vært fint om vi kunne hatt det det nye navnet på plass til den tid. Vi får en fin fasade, og det hadde vært flott med en ny logo på husveggen når vi flytter inn. Vi får tenke oss om, sier teatersjef Nora Evensen på Nord-Trøndelag Teater.

Avis vil beholde navnet

Hun har tenkt på et eventuelt navneskifte en god stund. Der har ikke ansvarlig redaktør i Avisa Sør-Trøndelag, Anders Aasegg Morken.

- Det var et godt spørsmål, svarer han når vi spør om det blir aktuelt med et navneskifte. Etter å ha tenkt seg om en stund, kommer han fram til at Avisa Sør-Trøndelag kanskje kan hete det samme også etter at fylket ikke lenger eksisterer.

- Opprinnelig het vi Søndre Trondhjems Amtstidende, og navnet vårt i dag viser ikke først og fremst til fylket, men til at vi er ei lokalavis for den sørlige eller sørvestlige delen av Sør-Trøndelag. Navnet vårt blir kanskje mer presist når fylkene blir slått sammen, sier Morken.

Signaliserer plassering

Navneskifte står heller ikke høyt på dagsordenen hos Sigmund Alsaker, direktør i Museet Midt, som organiserer flere ulike museer nord i Nord-Trøndelag. Han har ikke tenkt på om medlemsmuseer som Kystmuseet i Nord-Trøndelag og Kunstmuseet i Nord-Trøndelag bør skifte navn.

- Museumssektoren har nettopp vært gjennom en større omorganisering, og jeg tror ikke en fylkessammenslåing vil påvirke oss. Om noen av museene bør endre navn, har jeg ikke tenkt så mye på. Det kan kanskje være en fordel at et museum har et navn som signaliserer hvor i regionen det holder til. Dessuten har kystmuseet i Rørvik, et av kystens fineste signalbygg, et flott navn; Norveg. Det kan vi kanskje bygge videre på, sier Alsaker.

På forsiden nå