Kjendisenes symfoniske favoritter samlet på Spotify

En rekke kjendisers symfoniske favoritter er nå samlet på en egen Spotify-liste. Tanken er å få butikkene i Midtbyen til å benytte lista som bakgrunnsmusikk.

TRONDHEIM: Torodd Wigum har fått en rekke kjendiser til å velge en symfonisk favoritt. Summen av disse har blitt til Spotify-lista symfoniske favoritter. Målet er å gjøre klassisk musikk mer tilgjengelig for folk flest. 

Saken oppdateres.

Det er Torodd Wigum, Trondheim symfoniorkesters husdirigent, som fortsetter sitt hobbyprosjekt med å få symfonisk musikk ut til folket. I høst satte han i gang sniksymfonisering der han delte symfonisk musikk, dvs musikalske komposisjoner for orkester i flere satser, inn i hatske kommentarfelt på nettet. Nå har han fått et 20-talls kjente personer til å dele sine klassiske yndlingsstykker.

LES OGSÅ: Torodd har funnet et nytt våpen mot nettroll

Kjendisliste

- Jeg ivrer jo veldig for å tilgjengeliggjøre slik musikk på nye plattformer. Ideen denne gang er å få en del kjente personer til å velge sin favoritt og at jeg kan dele den på en liste jeg har kalt symfoniske favoritter. Dette er et grep for å nå grunnmålet om at flere skal bli kjent med symfonisk musikk. Jeg tror det er mange som kan like denne musikken, men det er jo ikke tilgang på slik musikk lenger. De fleste oppsøker de kanalene de er kjent med, sier Wigum og understreker at vi ikke akkurat blir overøst med klassiskmusikk verken på spillelister eller fester.

- Det er ikke typisk vorspielmusikk?

- Nei, men det kunne ha vært det, i alle fall nachspiel-musikk, sier dirigenten som ser for seg en rekke lister med symfonisk musikk til ulike formål. Til nå har han fått 20 navn på listen over kjente personers symfoniske favoritter.

- Det har blitt en veldig variert liste. Anita Skorgan har valgt et stille stykke av en estisk komponist som heter Arvo Pärt. Dette er veldig stemningsfull musikk, sannsynligvis mer nachspiel-musikk dette. Trond Giske har valgt seg en vakker sviske av Rachmaninoff. Henning Sommerro har valgt Luciano Berio, et sært stykke med mye roping og synging. Det tror jeg nesten kan være vorspielmusikk.

LES OGSÅ: - Utrolig overraskende og hyggelig å bli nominert

- Hva med din egen favoritt?

- Jeg sparer den. Men hvis jeg skal velge så blir det nok noe fra en Mahler-symfoni. Ulf Risnes dukket opp med en tredje sats av Sibelius` symfoni nr. 4, den var det lenge siden jeg hadde hørt, og den kunne ha gått rett inn på nachspiel-lista den også, sier Wigum humrende.

Sniksymfonisering som hobby

Han brenner for dette og det har blitt en stor hobby. Første målet nå er å få listene ut til Midtbyens butikker.

- Det fascinerer meg hvor fort man når ut gjennom sosiale medier, og til så mange på utrolig kort tid. Dette er en ny måte å misjonere for denne musikken på og det handler om å ufarliggjøre klassisk musikk. Målet er å gjøre symfonisk musikk mer tilgjengelig.

Prosjektkoordinator for Midtbyen management, Sissel Piene, har lagt ut informasjon om den symfoniske Spotiy-lista på facebookgruppa til Midtbyen management.

LES OGSÅ: Sjarmerte alle med kulturstunt

Klassisk som bakgrunnsmusikk

- Vi liker at det kommer folk som er engasjert og som vil lage liv og røre i byen, og vi oppfordrer medlemmene til å spille denne musikken. Jeg tror dette vil bli godt mottatt, og det er snakk om et vidt spekter av musikk, sier Piene.

- Det er kult hvis det kan surre og gå noen symfoniske favoritter på høyttaleranleggene i byens butikker. Jeg kommer til å gå masse rundt i butikker jeg nå for å sjekke om jeg hører symfonisk musikk rundt omkring, supplerer Wigum.

Og det neste han tenker å lage er spillelister til treningssentrene.

- Symfoniske spillelister har blitt en egen sjanger. Symfonisk spinning kunne ha vært noe, avslutter Wigum.

LES OGSÅ: Trønderdus wienersus

På forsiden nå