- Dette er det viktigste arrangementet vi har i år, sier direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene.

Sammen med Trondheim kommune inviterer festivalen til en musikalsk velkomstfest for alle nye trondhjemmere som har fått oppholdstillatelse og blitt bosatt i byen de siste tre årene.

- De har vært på flukt, og de har forlatt noe kjært. Nå starter de et nytt liv som trondhjemmere. Det er en stor overgang som fortjener markering, sier Myhr.

- En knallgod idé

Ideen om en velkomstfest kom da en som jobber med kommunens introduksjonsprogram, fortalte om den gangen han kom til Trondheim for 35 år siden. Ingen ønsket ham velkommen som ny byborger.

- Han foreslo at vi burde lage en velkomstfest, og det er jo en knallgod idé, sier Myhr.

Sammen med Shemsa Rousso Eve, rådgiver på Trondheim kommunes dialogsenter, og Gjermund Ringsrød, enhetsleder i Kvalifiseringssenter for innvandrere, er Myhr godt i gang med planleggingen. Godt over 700 nye trondhjemmere vil få gratisbillett, blant disse er ca. 150 enslig mindreårige.

- De under 30 år kan invitere med seg en konsertkamerat, forklarer festkomiteen.

Alle som bor i Trondheim som er under 30 år kan melde seg som konsertkamerat. Deretter vil en trondhjemmer bli satt sammen med en ny trondhjemmer, slik at de kan møtes for å gå på konsert sammen.

- Det er mange som synes at det er vanskelig å komme i kontakt med andre unge i Trondheim, sier Ringsrød. Han håper velkomstfesten kan fungere som et bindeledd mellom nye og gamle byborgere.

Verdensstjerner

Shemsa Rousso Eve vet hva det vil si å komme til Trondheim, gjennomføre kommunens introduksjonsprogram, lære trøndersk, skaffe seg venner og arbeidserfaring, og til slutt fast jobb. Det er elleve år siden hun og familien flyktet fra Burundi.

- Å få den første norske vennen betyr så mye. Jeg husker første gang barna mine hadde med seg norske venner hjem, da ble det rene festen, sier hun og ler. Nå gleder hun seg til å gi nye byborgere en skikkelig velkomst, som konferansier sammen med Myhr.

Det musikalske programmet for festkvelden er allerede spikret. Ørkenbluesbandet Tinariwen fra Mali, og dansere og sangere i den syriske gruppa Noureddine Khourchid & Wirling Dervishes skal opptre. Det samme skal Tedros Ermias. Musikeren, som opprinnelig kommer fra Eritrea, har bodd i Trondheim siden 2010, men aldri spilt konsert i Norge. Ermias, som er nominert til en prestisjetung musikkpris i Namibia, vil ta med seg musikere fra Eritrea og Etiopia når han spiller i Borggården.

Duoen som avslutter konserten er blant landets største popstjerner. Nicolay Sereba og Vincent Dery fra Oslo har som duoen «Nico & Vinz» slått igjennom internasjonalt med hitter som «Am I Wrong», «In Your Arms» og «That's how you know».

- Perfekte booking

I 2013 gjorde Nico & Vinz seg bemerket med sin opptreden under Nobels fredspriskonsert. Året etter ble duoen kåret til Årets Spellemann».

Deres sjarm har også nådd langt utenfor Norges grenser. Taylor Swift skal være en stor beundrer, og i fjor gjorde de en opptreden sammen i Canada.

Duoen spilte på Studentersamfundet i mars i år. Torsdag 4. august er de altså tilbake i Trondheim. Myhr mener superduoen er den perfekte bookingen for velkomstfesten.

- De passer utmerket godt fordi de er fantastiske musikere som lager utrolig god musikk. I tillegg har de begge flerkulturell bakgrunn, noe som er det nye Norge. De viser at det er utrolig mye talent som blir tilført landet gjennom folk som flytter hit, sier Myhr.

- De har også en inngang mot musikken som verdimessig henger godt sammen med det vi ønsker å stå for, legger han til.

Hele byen er invitert

Ordfører Rita Ottervik skal holde velkomsttalen i Borggården. Hun synes det er flott å kunne invitere byens nye innbyggere velkommen med en musikalsk fest.

- Trondheim er gode på mange områder når det gjelder integrering, men vi kan bli enda flinkere på å få de nybosatte raskere inn i bysamfunnet og det sosiale livet, sier Ottervik.

- Er trondhjemmere dårlige til å inkludere nye mennesker?

- Jeg har inntrykk av at folk er opptatt av å stille opp, både ved å åpne hjemmene sine for flyktninger og bidra gjennom for eksempel Røde Kors, sier Ottervik.

Alle som har fått oppholdstillatelse og blitt bosatt de siste tre årene inviteres gratis til velkomstfesten. Resten av byens innbyggere er invitert, og fra fredag kan alle som ønsker kjøpe billett til velkomstfesten. Festkomiteen håper så mange som mulig vil delta på festen for å vise sin støtte.

- Jeg vil tro at byens befolkning vil stille opp for å vise at vi virkelig ønsker de nye trondhjemmerne hjertelig velkommen, og samtidig få en enestående musikalsk opplevelse, sier Myhr.

Volkomstfesten i Borggården er Olavsfestdagenes viktigste arrangement, mener Direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene. Foto: jens petter søraa