Russens svar på Matoma – skreddersyr russelåter

Henrik Selnes tjener fett på å produsere låter for russen, men det er russen selv som lager tekst og synger.

Henrik Selnes er russ på Bybroen videregående skole og produserer russelåter på fritiden. 

Saken oppdateres.

Selnes er russ på Bybroen videregående skole i år, og musiker i tillegg. Han spiller gitar, piano og trommer, men når han lager musikk programmerer han på pc-en hjemme i sitt eget studio. Russelåter har han skrevet siden han gikk i tiende klasse på ungdomsskolen.

Hør Trondheim-skolenes russelåter her: Strinda, Katta, Cha eller Skjetlein?

Russen involveres

- Den første jeg laget var for Strinda og den vant russelåtkåringa det året, det var jo ganske kult, sier Selnes som i år har skrevet russelåter for Malvik, Strinda og Bybroen. I tillegg har han sammen med en kompis produsert 15 russebuss-låter for russen i Oslo, og en for russen i Steinkjer. Og russen selv har stor innflytelse på hvordan låten skal bli.

- Jeg produserer beaten, ikke teksten. Den er det russen selv som skriver. Jeg spør hva slags type låt de vil ha og da får jeg gjerne referanse på to type låter. Deretter produserer jeg tre demoer, og ferdigstiller den av de tre som oppdragsgiveren liker best, sier Selnes.

Det er russestyret som er oppdragsgiver, og som regel har de en egen låtsjef som Selnes kan forholde seg til underveis i russelåtprosjektet.

- Det kan ta alt fra seks timer til seks uker å produsere en russelåt, det spørs hvor kreativ jeg er der og da, og hvor mye endringer russen ønsker seg underveis. Det kan fort ta flere uker og måneder hvis det er snakk om mye endringer.

Les anmeldelsene av russelåtene her: «Er det rektor som har skrevet teksten?»

Ønsker seg rap

- Hvorfor er det nesten bare gutter som synger?

- For å være helt ærlig, på en elektro-dance-music-beat der det skal rappes på trøndersk, så passer det ikke helt inn med jentevokaler. Det er smak og behag, men det er gjerne jentene som bestemmer dette, at de bare ønsker guttevokal på russelåtene. Men det er veldig kult med jentevokal hvis det var en rolig r & b-låt, legger Selnes til.

- Men det er rap de vil ha?

- Alle vil ha rap, og det har noe trøkk å gjøre. Og heldigvis er folk storfornøyde med låtene som gjerne spilles på russekroa i sentrum. Der spilles alle russelåtene i Trondheim.

- Hva koster en russelåt?

- Det ligger på rundt 15 000–20 000 for en låt. Det er skolene som betaler og som regel har russen hatt dugnader og samlet inn til en egen russekasse, sier musikkprodusenten som tenker å satse på musikkbransjen etter videregående.

- Jeg trodde aldri jeg skulle tjene penger på dette for tre år siden, men det har bare ballet på seg.

LES OGSÅ: - Russen er her for å drikke og ha det gøy

Russens Matoma

- Samme type jobb som Matoma?

- Hehe, ja det er samme type jobb, men han er vel litt flinkere enn meg, sier Selnes flirende.

På forsiden nå