Jazzorkestret spiller på Coreas bursdag i New York

Trondheim Jazzorkester er invitert til å spille under Chick Coreas 75-årsdag i New York.

Æredoktor: Chick Corea (t. v.) i Dokkhuset i 2010, da han ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU. Erlend Skomsvoll (t. h.) og Jazzorkestret ønsket ham velkommen. 

Saken oppdateres.

Trondheim Jazzorkester (TJO) og Chick Corea holdt en legendarisk konsert sammen under Moldejazz i 2000. Siden er det blitt flere konserter, blant annet i Tokyo og Trondheim.

Corea, som er en av de aller største stjernene i dagens jazz, har ikke glemt hvor vellykket samarbeidet var. Derfor har han invitert TJO til sin storstilte bursdagsfeiring i New York.

Chick Corea ble i 2010 utnevnt til æresdoktor ved NTNU.

- Han har leid jazzklubben Blue Note i flere uker i november og inviterer mange av musikerne han har spilt med gjennom årene. Vi skal spille sammen med Corea to kvelder, 16. og 17. november. Det er klart det er svært hyggelig å bli valgt ut til å være med på å hylle en av de virkelig store, sier TJOs musikalske leder Eirik Hegdal.

En stor ære

- Dette er veldig artig og en stor ære. Det gjenstår å signere kontrakten, men det er 95 prosent sikkert at dette går i orden, sier Bjørn Willadsen i Midtnorsk Jazzsenter, som administrerer TJOs travle virksomhet.

Jazzorkestrets historie er tett knyttet til Corea, og den startet under Moldejazz i 2000. Musikerne fra Jazzlinja ved Musikkonservatoriet hadde til da kalt seg Konsen Big Band. Rett før de gikk på scenen i Molde, bestemte de seg for å hete Trondheim Jazzorkester/Trondheim Jazz Orchestra.

Chick Corea spiller også under Moldejazz i sommer, men da med sitt eget band. Han regnes som en av tidenes mest innflytelsesrike jazzpianister og var en sentral mann i utviklingen av jazzrock og fusion.

Mangeårig samarbeid

Erlend Skomsvoll, som var orkestrets musikalske leder i 2000, hadde arrangert en rekke av Chick Coreas komposisjoner som opphavsmannen ble svært begeistret for. Han ble også overrasket og imponert over det musikalske nivået på de unge musikerne.

Konserten ble mottatt med ovasjoner. Den ble kalt «mirakelkonserten» og fikk terningkast seks av kritikerne. Musikken ble senere innspilt på plate, og Corea og musikerne ble enige om å fortsette samarbeidet.

Høsten 2010 reiste Corea og TJO på turne i Skandinavia.

De spilte sammen igjen under en stor jazzkonferanse i New York i 2006. Over 2000 publikummmere var på plass i Hilton-hotellets store konferansesal. Adresseavisen var der og mente musikerne leverte en sensasjonell konsert:

Magnificent og brilliant

«- A magnificent concert. Brilliant, sa publikummerne vi snakket med etter at Trondheim Jazzorkester avsluttet sin strålende opptreden med Chick Corea. Mange av publikummerne var musikere, konsert- og festivalarrangører som har opplevd det meste på forskjellige jazzscener omkring i verden. Trondheim Jazzorkester ble likevel en erfaring helt utenom det vanlige», het det i reportasjen.

Samme år spilte TJO og Corea for 5000 publikummere i Tokyo, og fire år senere ble han utnevnt til æresdoktor ved NTNU. Utnevntelsen skjedde rett før en konsert med ham og TJO i Dokkhuset.

Mindre band, nye arrangementer

- Siden Blue Note er en relativt liten klubb med en liten scene, opptrer TJO med noen færre musikere enn vi pleier, cirka ti stykker. Erlend skriver nye arrangementer for denne besetningen. Og når vi først er i USA, får vi se om vi kan få til noen andre opptredener i tillegg, sier Hegdal.

Han ser gjerne for seg at orkestret får presentert musikken Ole Morten Vågan skrev til dem til Trondheim Jazzfestival i 2014. Denne musikken begeistret jazzarrangører fra mange land da TJO spilte under jazzkonferansen JazzAhead i Bremen i slutten av april. Det førte blant annet til at de ble invitert til en annen legendarisk jazzklubb, Ronnie Scott's i London.

- Vi drar gjerne til Ronnie Scott's. Hvis vi ikke får det til i høst, satser vi på å spille der neste år, sier Bjørn Willadsen.

På forsiden nå