Japansk domstol:

- Ja til vaginakunst, nei til 3D-data

En japansk domstol er enig i at kunstneren Rokudenashikos vagina-formede kajakk er kunst mens den stilles ut, men slår fast at det er lovstridig når hun publiserer det samme kunstverket som utskrivbare 3D-filer.

Megumi Igarashi, kjent som Rokudenashiko, viser fram et av sine kunstverk. Hun er nå dømt for å ha publisert datafiler som kan brukes til å skrive ut en 3D-modell av hennes vagina, men frikjent for å ha laget en vagina som er formet som en kajakk.  Foto: Reuters / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Kunstneren, hvis egentlige navn er Megumi Igarashi, er dømt til å betale 400.000 yen, om lag 30.000 kroner, for ulovlig distribusjon av datafiler som inneholder alt man trenger for å skrive ut hennes vagina i 3D-format.

LES OGSÅ: I år sprenger festivalen i Trondheim alle rekorder (Pluss)

– Kajakken, som er malt i sterke farger og dekorert, ser ikke ut som hud eller umiddelbart som et kvinnelig kjønnsorgan, og er derfor ikke vurdert som uanstendig. Derimot er datafilene, selv om de bare inneholder data, egnet til å lage et realistisk portrett av en vagina som kan forårsake seksuell opphisselse hos publikum, uttaler dommer Mihoko Tanabe ifølge Kyodo News.

LES ANMELDELSEN: Tårene trillet hos Tysland (Pluss)

Vaginakunstneren var tiltalt for å ha vist fram sin vagina-kajakk i sexleketøybutikker i Tokyo, og for å ha distribuert vaginadata i 2013 og 2014. Dataopplysningene delte hun ut via epost til bidragsytere som hjalp til med å finansiere kunstverket, og kan skrives ut på 3D-printere.

Serie: Er dette kunst? Det enkleste er ofte det mest komplekse (Pluss)

Les flere kultursaker her

På forsiden nå