På tå hev i Operaen

Unge dansetalenter fra Trøndelag kan få sin debut på Den Norske Opera & Ballet i vinter.

Dansetalenter fra Trøndelag kan få muligheten til å danse på Den Norske Opera & Ballett gjennom prosjektet «På tå hev». Elevene ved Trøndertun Folkehøgskole er blant danserne som deltar på prosjektet. 

Saken oppdateres.

- 20 dansere fra Trøndelag vil bli plukket ut til å jobbe med en koreograf. De skal lage en koreografi som skal vises på Scene 2 på Operaen i desember, sier prosjektleder Sarah da Fonseca ved Den Norske Opera & Ballett.

Danseprogrammet «På tå hev» er tilknyttet Nasjonalballettens forestillinger og har siden 2011 gitt ungdom i Oslo og Akershus muligheten til å videreutvikle sine kunnskaper og ferdigheter innen dans. I år blir ungdom fra Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, i tillegg til Hordaland og Rogaland, inkludert i prosjektet.

LES OGSÅ: Et trøndersk balletteventyr av de sjeldne

En drøm for en danser

«På tå hev» holder workshops på flere ungdomsskoler og videregående skoler for å gi ungdom bedre forståelse for dans. På disse deltar også ungdom som aldri har danset før. En egen del av programmet er rettet mot unge dansetalenter. I mai skal det holdes flere workshops rundt om i Trøndelag, blant annet ved DansiT – Senter for Dansekunst i Sør-Trøndelag. Til høsten blir det en egen workshop på Trøndertun Folkehøgskole. Dansepedagog Marit Laupstad Solberg ved Trøndertun tror mange dansetalenter fra Trøndelag vil synes det er stort å få danse på Operaen.

- Det er flott at talenter fra distriktene får møte likesinnede og arbeide innen profesjonelle rammer. Å få komme og gjøre forestillingen på Operaen er jo noe man bare kan drømme om, sier Laupstad Solberg.

LES OGSÅ (PLUSS): Til Trøndertun for å finne talentene

Det er Anne Hop, tidligere ballettdanser i den polske nasjonalballetten, som skal være koreograf og veileder for de 20 danserne fra Trøndelag som blir plukket ut til å jobbe med prosjektet. I desember reiser danseelevene til Oslo for å møte elevene fra de andre tre regionene, delta på klasser med internasjonale pedagoger og dansere fra Nasjonalballetten, se danseforestillinger og få omvisning. Høydepunktet blir en forestilling der de fire gruppene fra Trøndelag, Hordaland, Rogaland og Oslo og Akershus viser sine koreografier.

- Ikke bare Oslos operahus

Daglig leder og dansekonsulent Arnhild Staal Pettersen i DansiT synes det er bra at ungdom fra flere fylker får muligheten til å være med på prosjektet i år.

- Det er veldig fint at ungdommer fra hele landet får muligheten til å være med på dette talentutviklingsprogrammet. Det er ikke så mange slike muligheter, så at Den Norske Opera & Ballett nå tar ansvar for flere regioner, er veldig positivt, sier Staal Pettersen.

LES OGSÅ: - Ikke en opera for hele landet

Det er viktig for Den Norske Opera & Ballett å nå ut til hele befolkningen, mener prosjektleder Fonseca. Både for å formidle hva som gjøres ved Operaen, men også for å bli kjent med dansemiljøene rundt om i landet.

- Den Norske Opera & Ballett er Norges operahus, ikke bare Oslos operahus. Derfor er det nesten vårt ansvar å gjennomføre dette i flere fylker, men det hadde ikke vært mulig uten midlene vi har fått tildelt av Sparebankstiftelsen DNB, sier Fonseca.

Forrige uke holdt «På tå hev» workshop på Katedralskolen. Prosjektleder Fonseca er imponert etter å ha sett det høye nivået blant elevene. Bildet er fra danselinjas Jo Strømgren-forestilling der tredje viste stykket «Kvart». 

Forrige uke holdt «På tå hev» workshop på Katedralskolen. Prosjektleder Fonseca er imponert etter å ha sett det høye nivået blant elevene. Bildet er fra danselinjas Jo Strømgren-forestilling der tredje viste stykket «Kvart». 

På forsiden nå