Det var høflig applaus til en pen og ganske bra Woody Allen-film da 80-åringens 46.spillefilm som regissør åpnet den 69.utgaven av filmfestivalen i Cannes onsdag. På pressekonferansen etterpå ble han konfrontert med sin hang til å skildre forhold mellom godt voksne menn og langt yngre kvinner i filmene sine. Først klaget han på høreapparatet og sa han ikke oppfattet spørsmålet, og svarte med å beskrive seg selv om en romantiker.

Lite erfaring med eldre kvinner

Den britiske journalisten Kate Muir fra The Times lot ham imidlertid ikke slippe så lett og spurte om han til en forandring kunne tenke seg å lage en film om en godt voksen kvinne i forhold til en langt yngre mann. - Jeg ville ikke nøle om jeg hadde god ide til en historie. Det er ikke noe du ser ofte, jeg har ikke erfaring å dra på. Men det er en god komisk ide, med aldersfoskjell i den retning. Da jeg var 30 var jeg forelsket i en 50-årig kvinne. Hun var gift, og ville ikke komme nær meg, sa Woody Allen.

Romantisk komedie

I «Cafe Society» spiller Jesse Eisenberg en ung mann fra New York som på 1930-tallet av foreldrene blir sendt til Hollywood, forat hans onkel, en mektig agent spilt av Steve Carell, skal finne arbeid til ham. Eisenberg forelsker seg i en ung kvinne, spilt av Kristen Stewart, som også har et hemmelig forhold til hans onkel. Filmen ruller pent avgårde som romantisk komedie tilsatt stilig filmnostalgi og et litt anstrengt gangsterplott.

- Er jeg 80?!

Det er tredje gang Woody Allen åpner filmfestivalen i Cannes. Hans forrige åpningsfilm, «Midnight in Paris» i 2011 ble Allens største kassasuksess i karrieren. Han holder seg godt for alderen, ser strengt tatt ikke ut som en dag over 67, selv om høreselen begynner å bli et problem, etter pressekonferansen å dømme. På spørsmål om hvordan han holder seg i form til å lage film som 80-åring ble han himmelfallen:

- Hæ? Er jeg 80? Jeg kan ikke tro jeg er 80. Jeg spiser bra, trener. Jeg har hatt flaks. Foreldrene mine ble gamle, far over 100, mor nesten 100. Det er som å få jackpot. Jeg føler meg ikke gammel, men ung. En gang våkner jeg kanskje om morgenen og får slag. Da vil folk si husker dere hvordan Woody var? Inntil da vil jeg lage film, så lenge folk er dumme nok til å gi meg penger til det, sa Woody Allen.