Sammen med bandet Come Shine og gitarist Knut Reiersrud opptrer Jan Erik Vold (76) i Kimen kulturhus i Stjørdal onsdag og på Byscenen torsdag. Lyrikeren viderefører dermed en virksomhet han startet med allerede på 60-tallet.

- Jeg så Louis Armstrong på scenen i Oslo da jeg var 12 år gammel. Dermed var det gjort. Det er den rette alderen, vet du, sier Vold før han og Come Shine legger ut på sin korte trøndelagsturné. Fredag er de tilbake i Oslo, på Nasjonal Jazzscene på Karl Johan.

Come Shine spilte i Trondheim sist høst, da sammen med Trondheimsolistene. Les anmeldelsen her.

Helt siden han utga sin første diktsamling i 1965 har han vært en lyriker med et hjerte for jazz.

Høres ut som en saksofonist

- Fram til jeg hørte Armstrong, samlet jeg mest på aufografer av skøyteløpere. Deretter sto jazzmusikerne høyere i kurs, sier Vold, som har tatt godt vare på autografene til storheter som Armstrong, Billie Holiday og Quincy Jones.

- Er det et slektskap mellom jazzens rytmer og din måte å skrive dikt på?

- Det får andre svare på, men jeg har lyttet til jazz hele livet, og det har jo påvirket meg. Amerikanske musikere har dessuten sagt at jeg låter som en saksofonist når jeg leser. Det er jeg stolt av.

Garbarek på 60-tallet

Vold samarbeidet med Jan Garbarek og hans musikere fra slutten av 60-tallet til langt utpå 70-tallet. Deretter lesete han i flere år dikt med bluesveteranen Kåre Virud. Han har dessuten samarbeidet med jazzpianisten Egil Kapstad i rundt 30 år og har opptrådt sammen med Chet Baker.

Da han fikk kontakt med Come Shine, var det en naturlig videreføring av den årelange kombinasjonen av jazz og lyrikk. Knut Reiersrud bringer dessuten bluesen inn i bildet.

Morsomt og rørende

Sist Vold og Come Shine opptrådte i Trondheim, for ett år siden, leste han blant annet en serie dikt til Nathan, der han tar opp asylbarnas situasjon.

- Vi endrer repertoaret fra kveld til kveld. Jeg har jo skrevet litt av hvert gjennom femti år. Men flyktningtematikken er ikke blitt mindre aktuell. Når vi er i Trondheim torsdag, kan det hende det blir dikt om Hjallis også.

Adresseavisens anmelder Vegard Enlid var begeistret da Vold, Reiersrud og Come Shine var i Trondheim forrige gang. Han beskrev begivenheten som spennende, morsom og tidvis også rørende. Les anmeldelsen her.