To små fyrer på utstilling

- Jeg fant en hel haug av tegningene mine i hofteholder-skuffen til mora mi, forteller Øystein Dolmen alias «Knutsen» som nå stiller ut både gamle og nye tegninger hos Galleri SG.

Øystein Dolmen viser frem den aller første tegningen av Knutsen & Ludvigsen slik han tenget dem da han ikke visste helt hvordan de skulle se ut. 

Saken oppdateres.

Tegninger fra Knutsen & Ludvigsens spede begynnelse og frem til i dag utgjør Øystein Dolmens utstilling «Tunnelsyn» med åpning 18. mai. I alt 26 verk er med i salgsutstillingen, i tillegg til at de har laget en egen museumsavdeling i galleriet med tegninger fra hele Knutsen & Ludvigsens univers.

LES OGSÅ: Nå lager Dolmen og Vågan show sammen

Portretterte Knutsen & Ludvigsen

- Det var Rockheim som først «plaget» meg til å gjøre dette, å finne frem gamle tegninger, så her blir det illustrasjoner fra før Ludvigsen fikk pianoslips. Første gang vi skulle opptre på tv, på NRK, visste vi ikke helt hvordan Knutsen & Ludvigsen skulle se ut. Så kvelden før tv-opptaket ble jeg nødt til å sette meg ned å tegne Knutsen & Ludvigsen, og den tegningen er med i denne utstillingen, forteller Dolmen.

Mange av tegningene har blitt til i det han kaller øyeblikksbrukskunst som illustrasjoner til plateomslag og bøker. Og i arbeidet med å finne frem alt han har laget opp igjennom årene, dukket det opp rundt 80 tegninger.

- Jeg trodde jeg hadde tre-fire tegninger liggende, men det viste seg at det var en ganske svær mengde. De siste årene har jeg begynt å digitalisere tegningene mine. Jeg starter med tusj og papir og lager skisser, så overfører jeg skissene på datamaskinen min, og fullfører tegningene der, sier Dolmen som har tegnet siden han var bitte liten. De første tegningene laget han med kritt på fabrikkveggen til Trondhjems preserving, rett over gaten der han bodde på Lademoen.

LES OGSÅ: Dette spiser vi og dette leser vi

Tagging med kritt

- Jeg tegnet et slag mellom cowboyer og indianere som var 26 meter langt, og jeg fikk veldig mye kjeft for det, sier Dolmen humrende og understreker at det var like mye tagging den gang som i dag.

- Hvor mye utgjør tegning av din virksomhet i dag?

- Egentlig altfor lite fordi jeg synes det er veldig artig å holde på med dette. Jeg prøver å skuffe unna mye av det andre, men så dukker det opp tilbud som er så artig at jeg bare må takke ja. Som for eksempel Eldar Vågan som lurer på om jeg vil være med på sommershow på Hamar, og han er jo en «gal mann» så jeg kan jo ikke si nei til det. Nå vet jeg at det blir en artig sommer. Men jeg prøver å få tid til tegning også, sier Dolmen. Han er opptatt av å holde tegneferdighetene ved like og tegner litt hver eneste dag.

LES OGSÅ: Kanonpriser til Anne Krigsvoll og Øystein Dolmen

Trives i tunnel

- Jeg regner ikke tegningene mine for å være kunst, og det er publikum som må tolke disse bildene. Vi har jo plassert to fyrer i en tunnel, og det har vært mange tolkninger fra folk underveis. Den mest ekstreme tolkningen av dette er vel den Freudianske. Men den vil jeg ikke gå god for i det hele tatt. De fleste motivene har noe av den tunnelformen rundt seg, det er noe trygt og godt der. Utenfor tunnelen er det ganske farlig, avslutter Dolmen.

LES OGSÅ: Kunstnerfellesskap på utstilling

«Tunnelsyn» hos Galleri SG fra 18. mai-12. juni.

På forsiden nå