Den eneste nordmannen i hovedkonkurransen i Cannes i år, er Anders Danielsen Lie, kjent i Frankrike fra Joachim Triers «Reprise» og «Oslo 31. august». Han spiller en liten, men ikke uvesentlig birolle i Cannes-veteran Olivier Assayas «Personal Shopper» med Kristen Stewart. På forhånd en av de franske favorittene i hovedkonkurransen, etter den franske regissøren og amerikanske skuespillerens samarbeid sist i «Sils Maria» i 2014.

«Taxi Driver» også buet

Etter den første visningen på festivalen mandag kveld ble filmen som den første i hovedkonkurransen i år møtt med høylytt buing i salen, fra det beryktede Cannes-publikummet. Den nådeløse reaksjonen kan ødelegge en film, men ikke nødvendigvis. Flere vinnere av Gullpalmen har blitt møtt med buing, deriblant Martin Scorseses «Taxi Driver» i 1976.

Åndenes avmakt

I dette tilfellet skyldtes buingen først og fremst at «Personal Shopper» er en slags metafysisk spøkelsesfilm, hvor åndenes makt eller synlighet på lerretet framstår som en blanding av pretensiøst og corny. Det er en kombinasjon som gjerne straffes av premierepublikum i Cannes. Assayas film vil nok også dele kritikere, og neppe være prisaktuell, selv om enkelte vil elske den for dens sjangeroverskridende filmbevissthet og en svært god Kristen Stewart i hovedrollen.

Hun spiller en personlig moteshopper for en supermodell, og plukker klær, vesker og smykker fra de beste adressene i Paris. Ved filmenes start får vi vite at hennes tvillingbror nylig har gått bort. Begge mente å ha evner som medium, og fortvilet prøver hun gjennom filmen å få kontakt med sin avdøde bror, samtidig som hun dras mot en ukjent mann som sender henne meldinger.

DePalma-land

Koblingen av åndenes makt, dekadent reserveliv i moteverden og et lett sleazy trhrillerelement gir en film i Brian DePalma-land, men for utflytende og småpussi spiritisme-ladet til at den er blant Assayas beste. Selv på sitt ujevne er den interessant å se på. Psykodrama og tolkningsmuligheter gir dessuten kultfilmpotensial. Anders Danielsen Lie dukker opp på lerret først etter 90 minutter, og har en ganske lang scene som den nye kjæresten til dama til Stewarts avdøde bror.

Nyttig springbrett

Den norske skuespilleren gjør en grei jobb, som empatisk, sympatisk ung mann, men kan verken æres for filmens kvaliteter eller klandres for dens svakheter. Det er et bra karrieresteg å spille i en film av en A-regissør som Assayas, men rollen er såpass liten og filmen så ujevn at hans innsats i «Personal Shopper» er nok mest nyttig som springbrett til andre internasjonale filmer.

Anders Danielsen Lie er Cannes-aktuell med Olivier Asssayas «Personal Shopper», hvor Kristen Stewart fra "Twilight"-filmene spiller hovedrollen. Foto: Picasa, NTB Tema