Åtte masterstudenter som har studert ved Kunstakademiet har nå installert sin avgangsutstilling ved Trondheim Kunstmuseum, avdeling Gråmølna. Flere av studentene har laget prosjekter med et grunnleggende politisk eller sosialt engasjement. Noen med utgangspunkt i egen historie eller bakgrunn, andre har vært mer opptatt av å tematisere en idé.

- Jeg synes det har blitt en vellykket utstilling med en rekke forskjellige uttrykk. Mange har sterke historier de ønsker å formidle på ulike måter, og mange har et stort samfunnsengasjement. Det er ingen nødvendighet for å lage sterke verk, men her er dette tydelig på flere vis, sier Thommessen og understreker at hun først og fremst har vært en adminstrator av utstillingen.

Immigrasjon, kurdisk ideologi og folkemord

Serhed Waledkhani (27) er kurder fra Iran og lager kunst fra sin barndom, og om det å komme fra en flyktningleir til Norge. Han har laget en elleve minutter lang video basert på bilder tegnet med kull og viskelær.

- Familien flyktet fra Iran til Irak under Golfkrigen. Vi bodde først i telt og ble etter hvert sendt til en flyktningleir i ørkenen der vi var omringet av et høyt gjerde. Jeg har forsøkt å fortelle hvordan dette var og samtidig si noe om hvordan det er nå, at vi er et folk uten land, forteller Waledkhani om bildeinstallasjonen som er basert på minner han husker fra oppveksten og de ulike stedene de bodde.

Kontrastene i perspektiv

Enrique Roura (28) kommer fra Mexico City og har laget en konstruksjon for å tematisere forskjellene mellom Mexico og resten av verden. Han koker urter og krydder fra Mexico for å understreke forskjellen mellom det meksikanske samfunnet og det norske.

- Været er kanskje den mest åpenbare forskjellen, noe som påvirker hvordan folk er og hva vi spiser. Det handler om hva slags behov vi har, og at vi blir stadig mer opptatt av konsum. Mat er også et bilde på de store kontrastene i verden, at vi i Norge kaster mat, mens man andre steder sulter, sier Roura som opprinnelig er arkitekt og håndverker.

Fraflyttingsproblematikk

Inga Skålnes (27) har tatt for seg det lille samfunnet på øya Jøa og hvordan det er å leve på et lite sted som er helt avhengig av ferje. Hun er fotokunstner og har laget 34 fotografier i tillegg til en videoarbeid og et lydverk.

- Jeg ønsket å bli kjent med dem som ikke flytter fra småsteder, men som blir igjen. Gjennom denne utstillingen har jeg forsøkt å dokumentere livet på øya der de fleste er helt avhengige av ferje.

- Hva ønsker du å fortelle?

- Jeg ønsker å stille noen spørsmål om bygdelivet i Norge, og problematikken rundt det at folk og penger går til byene. Det handler jo også om forskjellen mellom bygd og by, og forskjellen før og nå, sier Skålnes.

Dokumentere øyeblikk

Stian Hatling (33) er også fotokunstner, men har ønsket å utfordre det tredimensjonale bilde med sitt verk. Han har laget en installasjon som er sammensatt av 27 enkeltbilder av nordisk natur, fotografert fra samme perspektiv over en lengre periode. Tidsaspsektet har vært viktig for Hatling.

- Det er også viktig for meg at folk ikke bare er en passiv betrakter av verket, men at man må bruke rommet for å oppleve helheten. Det handler om å se seg selv fra den posisjonen man befinner seg i og om hver enkelts posisjon i et landskap, eller i omgivelsene generelt. Og om måten man betrakter verden på, sier Hatling.

Utstillingsåpning, NTNU KiT Masterutstillingen, Trondheim kunstmuseum, fredag 20. mai kl.18.00

Natur: Stian Hatling har laget en fotomontasje med utgangspunkt i nordisk natur og om å være en betrakter. Kurator Randi Thommessen i bakgrunnen. Foto: Morten Antonsen
Aktuelt tema: Kunststudenter stiller ut på Gråmølna. Inga Skålnes har laget en fotoutstilling der hun tematiserer fraflytting. Foto: Morten Antonsen