Henriksen har et bredt og omfattende forfatterskap bak seg, mange med handling fra middelalderen og andre historiske epoker.

Vera Henriksen ble født 22. mars 1927 i Oslo som Vera-Margrethe Roscher Lund. Hun bodde i hovedstaden fram til 1940, da flyttet hun til arendalsområdet.

Rekruttert til XU

I 1943 ble hun rekruttert til XU, som var den største og viktigste allierte etterretningsorganisasjonen i Norge under andre verdenskrig, sammen med blant andre mannen som senere ble hennes ektemann, Olaf G. Henriksen.

Henriksen studerte arkitektur, kunsthistorie og journalistikk i USA, der hun bodde mellom 1946 og 1963.

Inspirert av sin far, Oberst Ragnvald Alfred Roscher Lund, ble hun tidlig interessert i historie, især norrøn og sagalitteratur. Det hendte nok flere enn en gang at skolepensum ble skjøvet til side til fordel for Snorre.

Suksess-trilogi

I 1961 debuterte Henriksen med boka «Sølvhammeren», som er første del av Sigrid-trilogien. Bok nummer to og tre, «Jærtegn» og «Helgenkongen», kom de to neste årene, og ble en suksess. Sentralt i trilogien står Olav Haraldsson, den til dels brutale kongen, som senere ble til Olav den hellige.

Henriksen har også skrevet sagaspill for utendørs framføring og saksprosa, som Luftforsvarets historie. Hun har mottatt en rekke litteratur- og kulturpriser, og i 1997 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.