– Teaterets oppgave er ikke å tjene penger

Trøndelag Teater leverte et solid overskudd for 2015, men det er ikke det styreleder Terje Roll Danielsen er mest opptatt av.

Trøndelag teater gikk i fjor med over to millioner i overskudd, og har med det en oppspart egenkapital på over 25 millioner kroner. Det er mer enn teaterets egne inntekter.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

«Nytt godt økonomisk og kunstnerisk år for Trøndelag Teater med publikumsøkning og et positivt årsregnskap».

Slik starter pressemeldingen teateret har sent ut etter gjennomført generalforsamling. Årsberetningen som ble godkjent viser over 35 prosent økning i besøkstall og et overskudd på nesten 2,2 millioner kroner.

LES OGSÅ: Riksrevisjonen: – Gratisbilletter er ikke kritikkverdig

LES OGSÅ: Trøndelag Teater fikk skrape av Riksrevisjonen

Økt egenkapital

– Vi er et teater med stødig drift. Men teateret skal ikke ha som oppgave å tjene penger. Vi skal levere god kunst, og det gjør vi uten tvil, sier styreleder Terje Roll Danielsen og legger til:

– Men vi må likevel jobbe for å få et økonomisk overskudd hvert år slik at vi tåler eventuelle tap på for eksempel feilsatsinger i fremtiden. Vi må legge oss opp litt egenkapital.

Og det har de gjort. Etter regnskapsåret 2015 sitter teateret igjen med en egenkapital på over 25,5 millioner kroner, noe som er et par millioner mer enn teaterets egen omsetning.

Trøndelag Teater hadde i fjor egne inntekter på snaut 23,1 millioner, noe som er en økning på 45,9 prosent fra året før. På toppen av dette får de driftstilskudd på nesten 100 millioner kroner fra eierne, som er staten, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune.

Les også kommentaren «Trøndelags Charlie Hebdo»

Restaurant uten inntekt

Av de mer uvanlige punktene i årsberetningen er teaterets restaurant som i 2015 tilsynelatende ikke hadde inntekter.

– Vi hadde en resultatbasert leieavtale som ikke ga oss inntekter i 2014, og i 2015 ble det avviklet. Nå har vi et nytt driftskonsept på plass, sier styrelederen.

Men som Danielsen sier; teateret skal levere kunst, ikke tjene penger.

LES OGSÅ: Rådmannen skal megle mellom teateret og Salem

LES OGSÅ: 25 ting du trenger å vite om gamle scene

Nytt styremedlem

– På det personlige plan var «Hamlet» og «Vaktmesteren» krystallklare favoritter. De hadde en fenomenal regi og scenografi, i tillegg til store skuespillerprestasjoner. «Vaktmesteren» var en så stor syuksess at vi måtte sette den opp på nytt i vår. Det er ingen tvil om at vi leverer god kunst, sier han.

Teateret satte i 2015 opp 535 forestillinger mot 419 året før. I pressemeldingen trekkes forestillingene «Påfuglen», «The Sound of Music», «Hamlet» og «Nøtteknekkeren» frem som publikumsvinnere. «The Sound of Music» sto alene for 34741 billettsalg, noe som er 99 prosent av de totalt 35167 billettene som ble lagt ut for salg.

Nå ser styrelederen frem mot flere opplevelser på teateret.

– Jeg gleder meg som en unge til fredagens premiere på Hedda Gabler. Jeg har allerede vært og tyvtittet litt på prøvene, og det ser veldig bra ut, avslutter Danielsen.

Under generalforsamlingen ble det også valgt inn et nytt medlem til styret i teateret. Solvor Amdal kommer inn som styremedlem og erstatter med det Aina Holst. Amdal er tidligere direktør for Kosmorama, og nå administrerende direktør i Midtnorsk Filmsenter.

Det øvrige styret består av Leif Bjerkan, fylkesordfører Tore O. Sandvik og bystyremedlem Turid Stenseth.

På forsiden nå