Bjarte Bruland er første direktør ved Jødisk museum

Bjarte Bruland (47) er historiker med norske jøder som spesialfelt.

Saken oppdateres.

Jødisk museum Trondheim er Norges eldste jødiske museum, etablert i 1997. Etter en oppstart basert på frivillig innsats har museet de senere år vært i en fase med oppbygging og profesjonalisering, og har nå tilsatt Bjarte Bruland som museets første direktør. Det skriver museet i en pressemelding.

En nøkkelrolle

Bjarte Bruland (47) er historiker med norske jøder som spesialfelt, og er Norges fremste kapasitet på sitt felt.

- Jeg er veldig glad for denne muligheten, og gleder meg til å utvikle Jødisk museum Trondheim til en enda viktigere institusjon for formidling og kunnskap om den norske jødiske historien, og dens betydning, sier Bjarte Bruland i pressemeldingen.

- Med Bjarte Bruland som direktør har museet tilsatt landets fremste ekspert på norsk jødisk historie, sier styreleder Frank Jenssen.

- Han var også sentral i oppbyggingen av Jødisk museum i Oslo, og han har spilt en nøkkelrolle for utformingen av den norske erstatningspolitikken overfor jødene, utdyper Jenssen.

Undersøkte jødenes eiendom

Bruland var medlem av Skarpnesutvalget (restitusjonsutvalget), som Justis- og politidepartementet nedsatte for å undersøke hva som skjedde med jødenes eiendom under og etter andre verdenskrig. På grunn av sine omfattende historiske kunnskaper ble han gjennom dette arbeidet sentral i å legge premisser for den politikken som senere ble lagt til grunn av Storting og regjering for de økonomiske kompensasjoner den norske stat tilsto jødene.

Bjarte Bruland tiltrer 1. september i år. Han er opprinnelig fra Sogn og Fjordane og er bosatt på Eidsvoll.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå