Kinohelga:

Dette er helgas beste filmer på kino

Vår anmelder guider deg til ukas beste filmer på kino.

Orker mye: Svære orker med kraftig underbitt gyver løs på menneskene i «Warcraft: The Beginning» 

Saken oppdateres.

Den mest roste premierefilmen av norske anmeldere denne uka, er uten tvil animasjonsfilmen «Den lille Prinsen» etter barneboka til Antoine de Saint-Exupéry. Filmen er laget av Mark Osborne, regissør av blant annet «Kung Fu Panda». Vår anmelder Marte Thingstad ga full score på terningen, til filmen som har fått 6-årsgrense og norsk tale. «Fabelen om den lille prinsen fungerer i filmen som en nydelig inngang til de helt store perspektivene, i åpenbar kontrast til voksenverdenens mekaniske repetisjon», skrev hun i anmeldelsen.

Verden med Warcraft

Den største og mest buldrende premierefilmen denne uke, er «Warcraft: The Beginning». Den er basert på dataspillet med omtrent samme navn, og er regissert av Duncan Jones, som er sønn av David Bowie. Det er mye spektakulær underholdning å finne i film og effektbruk, men manus og replikker er ikke like fryktinngytende som underbitt-orkene som går til krig mot mennesker. Filmen har fått 12-årsgrense i Norge. «En underholdende nesten-kalkun, et buldrende sted mellom «Game of Thrones» og «Ringenes Herre». (...) Dessverre er replikkene og dialogen gjennomgående dårligere enn alt annet ved filmen» heter det i vår anmeldelse.

Skuffende Alice

Oppfølgeren til «Alice i Eventyrland» fra 2010 har fortsatt Johnny Depp som Mad Hatter og Mia Wasikowska som Alice, men «Alice Through The Looking Glass» er som helhet er minst hakket svakere, ifølge anmelder Marte Thingstad som karakteriserte den som «Overlesset tidtrøyte». Film har 9-årsgrense og beskrives i anmeldelsen slik: «Det hele har noe uinspirert og formelaktig over seg, til tross for det insisterende skredet av visuelle effekter som åpenbart har vært det store satsingsområdet».

Mer X-Men

Av de nest nyeste filmene er det nye kapitlet i «X-Men»-serien brukbart ifølge vår anmelder Jens Erik Vaaler, selv om filmen« mister litt i gjennomføringen». I «X-Men: Apocalypse» er regissøren av den første filmen i serien tilbake. «X-Men-filmene har vokst seg betydelig større og mer dramatiske siden den spede begynnelsen i 2000, men den sentrale konflikten er den samme. Det gode skal bekjempe det onde, og ungdommer med ekstraordinære krefter må lære å akseptere seg selv», het det i anmeldelsen.

Britisk spionthriller

Den britiske spionthrilleren «Our Kind Of Traitor» har fått litt blandede anmeldelser. Den er basert på roman av John le Carré og har Stellan Skarsgård i en sentral rolle. Vår anmelder Jens Erik Vaaler var på den lunkne siden, og hevder: «Dessverre finner filmen aldri de store spenningstoppene, utover en forholdsvis sterk avslutning på andre akt. Stellan Skarsgård er filmens sterkeste kort, og det er tydelig at han koser seg i rollen som Dima. Damian Lewis gjør det også skarpt som britisk spion».

Islandsk perle

Av kvalitetsfilmer som snart synger på siste vers på kino, er det god grunn til å slå et slag for en fra Island og en fra Norge. Islandske «Historien om den sjenerte giganten» er rørende, bittersøt feelgood-film om en overvektig mann i 40-åra som bor hjemme hos mora, men opplever ny retning i livet etter at han lar seg overtale til å begynne på et kurs i linedancing. Dagur Káris fine film med herlig hovedrolle av Gunnar Jónsson fikk tidligere i år Nordisk råds filmpris, helt fortjent.

Norsk årsbeste

Den beste norske filmen på kino i år, er Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen», basert på Gaute Heivolls prisbelønte roman «Før jeg brenner ned» om pyromanen som herjet på Sørlandet i 1978. «Som spenningsfilm er altså ikke hvem som gjorde det motoren, men det nagende og vel så interessante spørsmålet om hvorfor. Trond Nilssen («Kongen av Bastøy») gjør sin beste filmrolle som den unge mannen med fyrstikkene», het det i anmeldelsen etter premieren.

Animert klassiker: Den nye filmversjonen av barnebok-klassikeren «Den lille Prinsen» er ukens mest kritikerroste premierefilm. 

Animert klassiker: Den nye filmversjonen av barnebok-klassikeren «Den lille Prinsen» er ukens mest kritikerroste premierefilm. 

På forsiden nå