Kunstmarkedet er på stigende kurs, med en generell økende interesse for kunst og kultur. Det blir mer og mer attraktivt å investere i kunst, selv om nordmenn henger noe etter, ifølge kunstekspert Knut Forsberg hos Blomkvist auksjonshandel som følger med på det internasjonale kunstmarkedet.

Folk vil eie kunst

- Vi ser en klar bedring blant yngre mennesker. Der er det en økning når det gjelder kunstkjøp eller kunstinvesteringer. Interessen for å eie kunst har blitt langt større de siste årene, sier Forsberg.

Her kan du lese historien om Truls Blaasmo (29) fra Trondheim som selger og kjøper kunst til verdens største kunstsamlere.

Hanne Sofie Harstad som driver Galleri Hanne har også registrert en økende interesse for kunstkjøp. Hun er opptatt av at man først og fremst må like kunsten, ikke kjøpe kun for å vente på en stor avkastning.

- Kunstkjøp kan være både en sikker og god investering, men du må være tålmodig. Du må som regel vente en god stund før det er snakk om noen verdiøkning, sier Harstad.

Hun er opptatt av at de grafiske trykkene er av god kvalitet, og er skeptisk til de nye digitale teknikkene som mange kunstnere nå benytter seg av.

Les også: - Min beste utstilling

Sats på originalitet

- Man skal generelt være forsiktig med grafikk i dag, og alltid forsikre seg om at det ikke trykkes for store opplag. Digitale teknikker tar jeg aldri imot. Man har jo ingen kontroll med opplaget, og det spys ut digitale forfalskninger i stor antall, sier Harstad som har mest tro på originale verk, malerier, når det er snakk om kunst som investeringsobjekt.

- Vi ser en trend som går mot at yngre mennesker kjøper unik kunst. Trondheim er en typisk middelklasseby, og uten grafikk hadde ikke galleriet vårt overlevd. Det er det folk kjøper, sier Per Høiem hos Galleri Ismene.

Han tror årsaken til at yngre folk nå har fått opp øynene for malerier er at mange av dagens 30-40-åringer har god utdannelse og godt betalte jobber. Muligheten for å kjøpe unike bilder har blitt større.

Les også: To små fyrer på utstilling

Få samlere i Norge

- Men det er ikke dermed sagt at folk er samlere av den grunn, for da snakker vi om helt andre kriterier. Vi har knapt samlere i Trondheim eller i Norge for den del. Banker og større institusjoner med god økonomi har gjerne drevet med en form for kunstinvestering, men private samlere er det svært få av, sier Høiem.

Han er ikke lenger så skeptisk til de nye digitale teknikkene som han var for 20–30 år siden.

- Så lenge kunstneren sitter og jobber med det, har det blitt et medium for å skape kunst. Det er jo høyavanserte teknikker som kan gi veldig bra kvalitet. Det går fremover, og teknikkene endrer seg hele tiden, sier Høiem.

- Du har jo dem som jobber med foto og maleri, skanner det inn og jobber videre med produktet på datamaskinen. Da har det vært en prosess som kunstneren har jobbet med, og da blir det ingen reproduksjon. Og vi kan ikke nekte kunstnerne å ta i bruk de nye teknikkene og mulighetene som ligger der, supplerer Marte Høiem.

Les også: Høydepunkter som lavpunkt

Ty til eksperter

Galleriet tror det er lurt å benytte seg av gode kunstrådgivere dersom man ønsker å bruke mye penger på kunst.

- Det beste er å få med seg en man stoler på til å velge ut et godt kunstverk, men du må primært like det. Hvis du skal plassere penger i kunst har du gjerne passert usikkerhetsterskelen, og kjøper Picasso eller noe annet som regnes som en sikker investering. Men dersom du ønsker å satse litt må du kjøpe og kjøpe over lang tid, og regne med å bomme på 90 prosent av kjøpene. Og da er du kanskje heldig med ti prosent av kjøpene dine, sier Høiem.

Knut Forsberg hos Blomquist Kunsthandel i Oslo mener det er en generell økende interesse for kunst også blant unge nå. Foto: Bendiksby, Terje, NTB scanpix
Hanne Harstad hos Galleri Hanne mener kunstkjøp kan være en god investering hvis du er tålmodig. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Per Høiem hos Galleri Ismene ser en trend der unge mennesker kjøper unik kunst, originale malerier. Foto: Ivar Mølsknes, Adresseavisen
Marte Høiem hos Galleri Ismene emenr det viktigste er å like kunstnen man kjøper, uavhengig om det er en god investering eller ikke.