- Jeg har aldri hørt om en fotballtrener som synes det er for mange fotballspillere i Norge. Det er merkelig at en teatersjef mener at det er et problem at folk spiller teater, sier Dag Skevik. Han er fungerende studieleder ved Skuespillerutdanningen ved Nord universitet (tidligere Høgskolen i Nord-Trøndelag) i Verdal, og leder en organisasjon midt i en hektisk periode. Avgangsstudentene har nylig spilt sin hovedforestilling «Ambassadøren» i Santiago i Chile, med europapremiere sist mandag under Festspillene i Bergen.

Føler seg truffet

Han har fått med seg teatersjef Kristian Seltuns innlegg i Adresseavisen, der Seltun peker på at det utdannes for mange skuespillere i Norge - også her i Trøndelag.

- Seltun sier samtidig at han ikke kritiserer skuespillerutdanningen i Verdal, men det er vanskelig å tolke ham annerledes når han samtidig sier at det utdannes for mange - spesielt her i regionen. Da kan han vel ikke tenke på andre enn oss, mener Skevik.

- La oss si han har et poeng, at det utdannes for mange, likevel er det mange andre ender å starte i enn med de offentlige utdanningene. Som de private scenekunstskolene og de utenlandske utdanningene som utløser stipend fra Lånekassen, mener Skevik.

Ikke rett på NAV

Både Seltun og andre har ytret bekymring for sysselsettingssituasjonen for nye skuespillere. Men Skevik avviser at de utdanner skuespillere rett til NAV.

- Vi har dokumentasjon på at vi ikke utdanner folk til arbeidsledighet. De aller fleste som utdannes hos oss er i jobb, og det går bra med dem. Arbeidsvilkårene for skuespillere er annerledes nå enn før, og faste ansettelser er ikke det eneste målet. Men vi mener vi utdanner fleksible skuespillere, noe som trengs framover, blant annet har flere av våre studenter markert seg innen film, sier Skevik.

Kranglet i 2014

Kunstnerisk leder ved Skuespillerutdanningen, Ørjan Hattrem, hevdet i 2014 i en paneldebatt at «Trøndelag Teater ikke evner å tilby nok stimulans til sine unge, talentfulle skuespillere». Det utløst et svar fra Trøndelag Teaters unge skuespiller Mads Bones, som ikke kjente seg igjen i kritikken.

- Hvordan er forholdet mellom dere og Trøndelag Teater?

- Flere av våre studenter har spilt og spiller ved Trøndelag Teater, så jeg antar derfor at det er fruktbart og godt, sier Skevik, som ikke ønsker å kritisere Trøndelag Teater for deres valg om å holde audition i Oslo.

- Vi tar også inn studenter fra hele landet, nå er det faktisk få trøndere som går hos oss. Jeg har forståelse for at de må rekruttere fra hele landet. Norge er ikke en større teaternasjon enn at vi er én stor region. Samtidig er det bra om de tar et visst ansvar, mener Skevik.

- Positiv utvikling

Skuespillerutdanningen i Verdal har eksistert i elleve år, og uteksaminerer mellom 12 og 15 nye skuespillere årlig, som én av tre offentlige skuespillerutdanninger i Norge.

- Hele Teater-Trøndelag burde være glad for at én av de tre ligger her i regionen, sier Skevik, som mener det har skjedd en positiv utvikling innen det trønderske scenekunstfeltet siden tusenårsskiftet.

- Selv om vi langt fra er i mål, går det strukturelt sett framover. Og vi er en viktig aktør i så måte.

Dag Skevik, fungerende studieleder for Skuespillerutdanningen ved Nord universitet. Foto: Nord universitet