«Cornelius Cardew: From Scratch» er tittelen på festivalen som åpner med en partiturutstilling på Trondheim kunstmuseums lokaler i Bispegata torsdag kveld.

Dette følges opp med et symposium med internasjonale gjester fredag og lørdag, og konserter i Dokkhuset og Lademoen kirke.

- Det er en mulighet for folk til å oppdage noe nytt og hva musikk kan være. Vi er stolt av å ha et slikt arrangement i Trondheim. Det er åpent for alle, og alt som foregår er gratis, sier Michael Duch i Ny Musikk.

Visket ut grensene mellom musikk og politikk

Den eksperimentelle komponisten og musikeren er en sentral skikkelse i europeisk musikkhistorie, og blir gjerne referert til som Europas svar på amerikanske John Cage.

Med kolossale verk som «Treatise», som består av 193 sider med grafisk partitur, og arbeid med to av de viktigste ensemblene i europeisk kunstmusikk – AMM og the Scratch Orchestra – visket Cardew ut grensene mellom notasjon, improvisasjon og politikk, forteller Duch.

Ny Musikks kunstneriske leder Anne Hilde Neset åpner festivalen i kunstmuseet torsdag, før duoen Neil Davidson og Arild Vange skal spille tolkninger av Cardews musikk.

- De fleste partiturene hans hadde et sterkt visuelt preg, sier Duch.

Dette er sjette året på rad Ny Musikk arrangerer partiturutstilling i Trondheim.

Konsert med AMM

Til symposiet i Dokkhuset fredag og lørdag blir det besøk av John Tilbury, Anne Hilde Neset, Neil Davidson, Howard Skempton Johan E. Andersson, Robin McGinley, Keith Rowe, Eddie Prévost og Michael Duch. I tillegg til å snakke om Cardews musikk og liv, vil det bli visning av filmen «Pilgrimage from Scattered Points» av Luke Fowler.

Les om da akustikere gjenskapte lyden av Nidarosdomen i et studio på Manhattan.

I 1966 ble Cardew medlem av gruppa AMM som hadde blitt stiftet året før. De samarbeidet med musikere som Pink Floyd.

Samme år – for 50 år siden i år – kom deres debutalbum «AMMMUSIC» som av mange regnes som den første utgivelsen med friimprovisert musikk. For å markere dette kommer AMM sammen med Howard Skempton og Michael Duch til å spille musikk av Cardew etter symposiet.

Påkjørt og drept i 1981

Festivalen avsluttes med en fremføring av paragraf 3 og 4 fra et av Cardews viktigste stykker, «The Great Learning», i Lademoen kirke lørdag. På scenen står svenske Great Learning Orchestra, i samspill med Svartlamon Hardkor og Trondheim Bassorkester.

- Dette er et stort korverk Cardew har skrevet. Great Learning Orchestra skal fremføre resten av verket i Stockholm og Helsinki i neste uke, sier Duch.

- Hadde Cornelius Cardew ennå levd, ville han ha fylt 80 år i 2016. Dessverre ble han påkjørt og drept utenfor sitt hjem i London i desember 1981.