Nå starter Kamfest sitt eget lyttebyrå

Med en egen lyttebil og spontane minikonserter ønsker Kamfest å få publikum til å lytte ekstra godt etter.

Lyttebil: Kamfests nye lyttebil kommer til å være synlig i Trondheim under festivalen. - Vi ønsker å overraske folk, få de til å sette seg ned og lytte, ikke bare løpe kjapt forbi, sier Sigmund Tvete Vik. 

Saken oppdateres.

- Lyttebilen kommer til å dukke opp på ulike steder i byen under festivalen. Vi kommer tett på publikum, smiler Sigmund Tvete Vik.

Kunstnerisk leder for Trondheim Kammermusikkfestival er svært entusiastisk på vegne av årets nyvinning som han mener står godt til festivalens motto «Listen with care».

- Vi ønsker å overraske folk, få de til å sette seg ned og lytte, ikke bare løpe kjapt forbi. Vi vil invitere på intimkonserter i lasterommet, eller vi kan slå ut langsidene og bruke bilen som scene. Men vi er selvsagt avhengig godt vær, sier han.

26. september til 2. oktober arrangeres Kamfest for 21. gang. I dag offentliggjør festivalen programmet som byr på et mangfold av konserter gjennom en hel uke.

En internasjonal trend

Det er allerede kjent at danske Bent Sørensen blir årets festivalkomponist. I løpet av uke får publikum anledning til å oppleve 14 av hans verk. Under åpningskonserten i Nidarosdomen tirsdag 27. september fremfører byens nye profesjonelle kor, Trondheim Vokalensemble, Goldbergvariasjonene av Bach, i tillegg til korverk av komponisten.

Størst er forventningene til «L'isola della citta» («Øya i byen»), en trippelkonsert for fiolin, cello, piano og orkester som fremføres i Olavshallen torsdag 29. september. Dette er et bestillingsverk fra Trondheim Kammermusikkfestival, Danmark Radios Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot nettroll og gladblogger

Årets festival fokuserer også på musikere i grenselandet mellom utøver og komponist, forteller Tvete Vik, og nevner spesielt pianisten Gabriela Montero fra Venezuela og de to norske musikerne Henning Kraggerud og Frode Haltli.

- Montero er en fantastisk pianist som bruker improvisasjon som et element i konsertene sine. Det er ikke mange i klassisk-sjangeren som gjør det. Ofte inviterer hun publikum til å synge et tema, og så bygger hun videre på det. Også Kraggerud og Haltli er glimrende improvisatorer. Her rører vi ved en internasjonal trend, sier Tvete Vik.

Feirer Dokkhuset 10 år

Trondheim Kammermusikkfestival var en av initiativtakerne bak Dokkhuset. Mandag 26. tjuvstarter festivalen med 10-årsjubileumsfest med husets tre hovedensembler – Trondheim Jazzorkester, Trondheimsolistene og Trondheim Voices – for første gang på samme scene.

- Det er Dokkhuset som arrangerer, men konserten er tilknyttet Kamfest, sier Tvete Vik.

Hjemme hos-serien, der små ensembler holder konserter i utvalgte hjem, fortsetter for tredje år på rad. Familien Ibsen på Valentinlyst, Ferstad gård, arkitekt Per Knudsen og ballsalen på Lade Gaard er noen av dem som får besøk. I tillegg er det mulig å søke om å få en konsert hjemme hos seg selv.

I fjor var Maja Ratkje festivalkomponist - les intervju med henne her

Frimurerlogen er en viktig scene for Kamfest også i år. Der blir det blant annet mulig å oppleve danske Trio Con Brio Copenhagen og tsjekkiske Pavel Haas Quartet fremføre musikk av Sørensen, Ravel og Schubert.

- Dette er to av de beste kammermusikkensemblene i Europa i dag, på en av Nord-Eruopas beste scener for klassisk kammermusikk, sier Tvete Vik.

Linn Ullmann blant gjestene

Sentral i år er også svenske Emilia Amper, en av Nordens ledende folkemusikere og regjerende verdensmester i nøkkelharpe.

Lørdag 1. oktober får festivalen besøk av forfatter Linn Ullmann som intervjues av journalist Trygve Lundemo, etterfulgt av opplesning og musikk.

For femte gang blir det et gjensyn med Fargespill Trondheim, der 60 barn og unge i alderen 10 til 20 år byr på sang og dans fra alle verdenshjørner. Det blir en egen familiedag på Ringve Museum søndag 2. oktober med barnevennlige konserter.

Flyktningkrisen gjorde fjorårets utgave av Fargespill brennaktuell. - Én ekte relasjon er nok for å fjerne all frykt, sa aktørene da

Ikke minst blir det en storslått finale i Frimurerlogen søndag 2. oktober, med Trondheimsolistene i samspill med flere av årets festivalstjerner. På programmet står musikk av Grieg, Elgar, Britten og Mozart.

- Vi har holdt på noen år nå, men mener bestemt at vi har bevart vår ungdommelige glød og fokus på nyskaping. Ikke minst har vi en internasjonal ambisjon. Kamfest kunne ha vært arrangert i London eller i Berlin, men akkurat nå er det i Trondheim det skjer, sier Sigmund Tvete Vik.

Kamfest, 26. september til 2. oktober. Se hele festivalprogrammet på festivalens hjemmesider

Les oppsummeringen av fjorårets festival

Gabriela Montero kommer til Kamfest. Pianisten fra Venezuela er kjent for å bruke improvisasjon i konsertene sine. 

Gabriela Montero kommer til Kamfest. Pianisten fra Venezuela er kjent for å bruke improvisasjon i konsertene sine. 

Regjerende verdensmester i nøkkelharpe, svenske Emilia Amper, er blant årets festivalartister. 

Regjerende verdensmester i nøkkelharpe, svenske Emilia Amper, er blant årets festivalartister. 

På forsiden nå