Det er avisen GD og VG  som melder at kunstner Kjell Erik Killi-Olsen fra Trondheim torsdag har kjøpt gården som ble bygget i år 1700.

Han planlegger å bosette seg på middelaldergården, som ligger i Sandbu i Vågå.

Ifølge GD fikk Killi-Olsen tilslaget etter en omfattende budrunde i konkurranse med flere interessenter.

Eiendommen ble lagt ut for salg med en prisantydning på 21 millioner kroner.

I salgsprospektet står det at Gammel-Sandbu i Vågå var ett av de store maktsentra i Gudbrandsdalen i middelalderen. Gården har en nydelig beliggenhet, med utsikt over dalen og elva.

Glad, rørt og takknemlig

Til Adresseavisen sier kunstneren på telefon fra sitt slott i Frankrike at å overta gården Sandbu blir en opplevelse.

- Jeg er glad, rørt og takknemlig. Dette blir en spennende tid. Jeg har jo ikke noe hjem i Norge, og Vågå er et sted som ligger midt mellom Trondheim og Oslo.

Killi-Olsen har felles kjente med Kjell Holm, som eide gården før. Han døde i 2009, og det er nå Stiftelsen Kjell Holm som administrerte salget.

Den anerkjente kunstneren har tidligere besøkt gården. På spørsmål om hvilke tanker han gjorde seg da han var der, svarer han:

- Det var spesielt å være der. Kjøpt sier alt om hvilke følelse dette stedet ga meg. Jeg sier ikke mer. Dette er for meg en så rørende opplevelse, at det er nettopp jeg som skulle få kjøpe eiendommen, sier han, og legger til:

- Det er også nervepirrende å ta over et slikt sted. Det er et stort ansvar å ivareta en slik kulturarv. Derfor er jeg takknemlig at styret valgte å selge det til meg, men det var kanskje meningen.

Et samliv

Killi-Olsen har fra før erfaring med å bo i og ivareta en gammel eiendom.

- Det huset jeg bor i nå er 1000 år gammelt. Her har jeg bodd i 12 år nå. Å bo slik gjør at livet aldri blir kjedelig. Det blir et samliv. Det er alltid noe å gjøre. Selvfølgelig kan det også være ting som ikke er så bra som følger med, men det er uansett en flott  oppgave.

Middelaldergården i Vågå er godt ivaretatt.

- Alle takene er restaurert. Det er en dugnad som ligger bak. Jeg blir andektig når jeg tenker på det, fordi dette stedet er skapt med kjærlighet, sier kunstneren.

Prosjekt i Trondheim

Kjell Erik Killi-Olsen forteller at han har prosjekter på gang i Trondheim fremover, og at han derfor kommer til å være en del i Norge i tiden som kommer. Mest sannsynlig kommer han da til å bo på gården.

- Jeg skal katalogisere arbeidene mine som befinner seg på Dora. Vågå er bare noen timer unna med tog eller bil.

Men han kommer fortsatt til å være i Frankrike.

- Jeg skal pendle mellom Frankrike og Vågå, sier han.

Levende sted

For kunstneren er det viktig at gården i Vågå skal være et levende sted, og ikke et museum.

- En av de første oppgavene jeg går i gang med er å søke om tillatelse til å få ha ett atelier i et av de bevaringsverdige husene. Det blir et viktig prosjekt.

Killi-Olsen ønsker å invitere andre kunstnere til gården.

- Jeg har reist hele livet, og har mange kolleger som aldri har opplevd et slikt sted. Vennene mine er familien min, de og barnebarn, sier Killi-Olsen.

Kunstneren skal ut å feire kjøpet i morgen med en norsk venninne.

- Det var spesielt å være på gården i Sandbu. Kjøpt sier alt om hvilke følelse dette stedet gir meg. Foto: KETIL KOPPANG LANDBRUKSEIENDOM
Kjell Erik Killi-Olsen kommer nå til å pendle mellom eiendommen i Vågå og Frankrike. Her er han foran slottet han eier i Sør-Frankrike. Foto: Ole Jacob Hoel