Hoppy Blonde fra Austmann, Klostergården WIT og Endelig! fra Trondheim Mikrobryggeri er de tre som skal kjempe om publikums gunst i august.

Publikums poenggivning skal foregå som en sensorisk blindtest under Trøndersk bryggerifestival som igjen er en del av Trøndersk matfestival.

Tredje gang publikum kårer småskalaprodukter

Adresseavisen og Trøndersk matfestival samarbeider for tredje år på rad med Institutt for Matteknologi ved NTNU om en kåring av regionens beste små-skalaprodukter. I 2014 var det ost, i fjor var det øl av typen IPA. Øl er tema også i år, men nå er lyst øl i fokus.

I alt var 13 øl påmeldt til konkurransen. Nominering av de tre finalistene skjedde under en blindtest på Institutt for Matteknologis spesialbygde anlegg på Tunga. Med i nominasjonsjuryen var Jørgen Lerfall og Anita Noreng Jacobsen fra Hist, ølkelner Petter Bangsund fra To rom og kjøkken, leder for matfestivalen Brit Melting, leder for Oi! trøndersk mat og drikke Aslaug Rustad og undertegnede fra Adresseavisen.

I hvert vårt avlukke

I hovedbolken av testen satt panelet i hvert sitt avlukke med 13 øl i nøytrale plastglass som skulle rangeres og kommenteres. Uttrykket «møtes over et glass øl» blir litt misvisende i forhold til hvordan testen fortoner seg den første halvtimen. Vi sitter på rekke og rad i hvert vårt avlukke. I hver vår hvitmalte bås drikker vi øl fra små plastglass med nummer. Vi lukter, gurgler, puster, harker og spytter ut - og noterer kommentarer og rangering på hvert vårt nettbrett.

Kreative beskrivelser

Etterpå møtes juryen og kontrollsmaker ølene i fellesskap - men det ble ikke noen endring i rekkefølgen fra testens første del, hos en jury som var på jakt etter øl som var lys på farge og gjerne sommerlig i karakter. Beskrivelsene var kreative; blant utsagnene i jurymedlemmenes notater var følgende:

urinprøve

god karakter

for mye malt

fruktig, friskt, sommerlig

tomtebrygg,

grumsete,

hint av løsemiddel.

tendens til gjærsmak

lukt av gran,

spekepølse,

en smak av honning,

mye blomst,

røyksmak,

lukt av våt hund,

godt øl, men ikke i riktig kategori.

Om jurymedlemmenes beskrivelser kan virke noe improviserte, er det ikke mange omtrentligheter i testens oppmann Lene Waldenstrøms vurderinger.

Tre skilte seg ut

- Ikke signifikante forskjeller, sier hun med etter å ha gått gjennom testens mange variabler i sitt dataprogram og andre analyseverktøy. - Men det er mer enn bra nok til å skille ut tre finalister, konkluderer universitetslektor Lene Waldenstrøm.

Av mye bra, og noe ganske dårlig, øl skilte disse tre seg ut. Juryen var internt uenige om mye, men ikke disse tre. Øl fra Austmann i Trondheim og Klostergården håndbryggeri kom også til finalen i fjor - da til slutt IPA fra Klostergården fikk flest stemmer i publikums blindtest. Trondheim mikrobryggeri levert ikke inn øl i fjor, men lykkes altså godt i år. Alle disse tre øltypene er å få kjøpt på butikk, og det er altså disse tre som publikum skal vurdere «blindt» under Ølfestivalen.

Publikum tester blindt

HiST bygger opp et provisorisk anlegg inne i Ølfestivalens område for den sensoriske testen som vanligvis utføres av profesjonelle smaksdommere, men som nå hvem som helst over 18 år kan melde seg på under festivalen. Avstemmingen foregår på dagtid torsdag 4. august og fredag 5. august- og så blir vinneren utropt fredag kveld.

Siste diskusjoner: Maiken Lindgjerdet fra NTNU server juryen anonymt utseende øl i siste vurderingsrunde: Fra venstre avisas utsendte, ølkelner Petter Bangsund, Jørgen Lerfall og Anita N. Jakosen fra Insititutt for matteknologi, Aslaug Rustad fra Oi!, oppmann Lene Waldenstrøm fra NTNU og leder for Trøndersk matfestival Brit Melting. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Jurymedlem i arbeid: Brit Melting fra Trøndersk matfestival var med i smakspanelet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Jurymedlem i arbeid: Aslaug Rustad fra Oi! mat og drikke var med i smakspanelet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Jurymedlem i arbeid: Ølkelner Petter Bangsund fra To rom og kjøkken var med i smakspanelet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Nyanser av lyst: Ikke alt ølet juryen skulle blindteste var like lyst på farge. Foto: Rune Petter Ness
Jurymedlem i arbeid: Førsteamanuensis Anita N. Jakobsen fra Institutt for matteknologi ved NTNU var med i smakspanelet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Jurymedlem i arbeid: Førsteamanuensis Jørgen Lerfall fra Insitutt for matteknologi ved NTNU var med i smakspanelet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Trøndelags tre beste lyse øl: Wit fra Klostergården, Hoppy Blonde fra Austmann og Endelig! fra Trondheim mikrobryggeri er de tre finalistene når publikum skal kåre Trøndelags best lyse øl i august. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen