Festivalen har vært avholdt årlig siden 2010, men må avlyse årets arrangement som var planlagt nå i oktober. Årsaken er at de har slitt økonomisk med for lite sponsorpenger og kulturstøtte i forhold til forventet.

Festivalsjef Eirik Tiller har viet syv år av livet sitt til Trondheim Metal Fest.

- Jeg har aldri vært med på en konkurs eller noe liknende før, men jeg har fått utelukkende god respons og støtteerklæringer etter at vi slapp nyheten i går kveld. Jeg er overveldet. Folk fra innland og utland, alt fra publikummere til samarbeidspartnere ønsker å hjelpe til med søknadsskriving, crowdfunding, pengestøtte og mere.

- Litt sent for det nå?

- Det er jo det. Men det gjør inntrykk. Vi var jo inne på tanken om å gjøre noe sånt, men det var for sent til at vi kunne ha realisert det, sier Tiller.

Han får støtte av Pstereofestivalens Kim Aasli.

- Det er synd at de må kaste inn håndkleet nå. De har spilt en veldig stor rolle de senere årene.

Sett utenfra tror Aasli festivalen vokste litt for raskt, og at overgangen fra klubb til hotell i 2014 kanskje ble for tøff.

- Personlig synes jeg alt stemte for Trondheim Metal Fest i 2015. Jeg håper og tror at Tiller og crewet hans kommer sterkere tilbake, sier Aasli.

- Litt luftslott

Ole Aune, arrangør av Nidarosian Black Mass og eier av plateselskapet Terratur Possessions er ikke overrasket. Han har vært med og arrangert en del det siste tiåret, og vet hvor vanskelig det kan være å arrangere i Norge.

- Det er dyrt og det er viktig å ha en solid plan før man tar vann over hodet. Bare en endring i valutakursene kan velte alt, se bare på Blastfest som fikk 10 prosent høyere utgifter kun fordi euroen gikk opp for noen år tilbake. Fra det jeg har sett har ingen av de tidligere festivalene til Trondheim Metal Fest generert særlig med penger, men likevel skal alt gjøres større og bedre for hvert år, det blir litt luftslott i mine øyne.

- Hva må gjøres fremover?

- Det er vanskelig å si. Aldri før har det vært så mange festivaler, både innenlands og utenlands, og man trenger ikke være Einstein for å forstå at dette ikke går i lengden. Trenden vil snu, men ikke uten at festivalene ender opp med å ødelegge for hverandre, og da gjenstår det å se hvem som har livets rett til slutt, sier Aune.

- Fjoråret var best

Etter at festivalen i 2014 tok steget fra Verkstedhallen på Svartlamoen og opp til Clarion Congress, ble Trondheim Metal Fest på nytt flyttet i 2015, da til Scandic Lerkendal. Festivalen ble også utvidet med familiedag, turer og aktiviteter. Men da blant annet euroen gikk opp, kjente festivalen det i lommeboken.

- Det som er ironisk er at fjorårets festival var den best gjennomførte festivalen vi har hatt. Slikt er veldig trist at når alt klaffer ellers. Folk må gjerne kalle det ambisiøst, men vi følte ikke at vi tok på oss noe vi ikke var i stand til å håndtere, sier Tiller.

- Jeg har ikke lyst til å peke en finger på alle andre, men vi ble ganske paffe da vi ble tildelt null støtte fra Norsk Kulturråd i fjor, mens tilsvarende festivaler i samme sjanger og størrelse fikk en støtte på 150 000 kroner når de gikk i underskudd. Det virker på oss som at det er en kriteri um at man må gå i underskudd, sier Tiller, men legger til at dette alene ikke har skylda. Han roser samtidig Trondheim Kommune og Sør-Trøndelag Fylkeskommune for det gode samarbeidet.

- De har vært positive til hva vi har holdt på med og støttet oss. Det takker vi for, avslutter Tiller.

Konkurs, men overveldet: Eirik Tiller og Trondheim Metal Fest Foto: Henrik Fjørtoft, Adresseavisen