Matpris hedrer lokalmat

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er i år viet lokalmataktører. En tredjedel av de nominerte er tilknyttet Midt-Norge.

Astrid Aasen (t.h.) driver Gangstad Gangstad Gårdsysteri 

Saken oppdateres.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris utdeles i år for 23. gang. Tema veksler fra år til år og i 2016 vies prisen «Årets Lokalmatfyrtårn». Nominasjonene er et resultat av en åpen innsending av forslag og særlig vektlagt er formidling og kunnskapsdeling omkring lokalmat og drikke. Blant de 33 nominerte er hele ti av aktørene tilknyttet Midt-Norge.

De nominerte fra Trøndelag er Astrid Aasen (Gangstad Gårdsysteri), lege, forfatter og foredragsholder Berit Nordstrand, Bjørn Erik Vangen (Fosen Mat), Heidi Bjerkan (Credo Restaurant i Trondheim), Inge Johnsen (LianTunet og Lian Restaurant i Trondheim), Ingulf Galåen (Røros Mat og Galåvolden Gård), Lars Erik Vesterdal (NordØst og tidligere Rica Nidelven), Mikael Forselius (Røros Hotell og Røros Mat), Vigdis Bolås (Oi Trøndersk Mat og Drikke) og Roar Svenning (gründer bak Stokkøya Sjøsenter).

Overraskende og viktig

Sistnevnte Svenning har tilbake til 1980-årene jobbet for en bærekraftig matproduksjon og utmerket seg tidlig med eksport og leveranse til norske kokker som var tidlig ute med mer uvanlige norske råvarer som kamskjell, kråkeboller og villsau. Han er både beæret og overrasket over nominasjonen.

- Jeg ble overrasket. Her er mange svært kompetente fagfolk, formidlere, produsenter og kokker, mange av dem er aktører jeg kjenner personlig. Dette er folk som med sin interesse og evne til nettverksbygging både tar restaurantbransjen og små matprodusenter i en ny retning og som er med på å motvirke tendenser i den mer industrialiserte matvarebransjen.

Mer pondus

Astrid Aasen ved Gangstad Gårdsysteri understreker at mange av de mindre produsentene som nå løftes frem har holdt på i mange år.

- Vi har holdt på i 18 år nå, men de seneste årene har kanskje produsenter som oss fått litt mer pondus. Det som for mange startet som en liten sidebedrift i tillegg til gårdsdrift, er nå blitt hovedinntektskilde.

Prisen er et stipend på 30 000 kroner og vil offentliggjøres under Matmerks årlige arrangement «Fagdag norsk mat» den 27. oktober.

På forsiden nå