Lørdag formiddag lyttet han til radiokanalen NRK Radio Super da «Sangen du hater» av Katastrofe ble spilt i programmet «Skolefri». Rohde reagerte på setninger som: Jeg vil ha øl. Jeg vil ha fri. Sånn får det nesten bare bli og Jeg prøvde, men hun hadde uka si da. Vi snakka sist sammen for ei uke sia.

Han skrev et innlegg på Facebook om sine synspunkt.

- Jeg synes det er rart at en barnekanal med målgruppe barn fra to til tolv år spiller denne type musikk fra klokken 13.00 og utover. Det er greit å synge om øl og mensen til unger, men da bør det heller være i en kontekst som er relevant, sier Rohde.

Han er musiker, tekstforfatter, komponist og dramatiker, og er vokalist og gitarist i musikkensemblet «Rasmus og Verdens Beste Band» som i 2007 og 2010 fikk Spellemannspris for beste barneplate.

- NRK har et samfunnsansvar

Radioprogrammet «Skolefri» spilles fra 13.00-21.00, og er for de eldre barna fra ni til tolv år. Før dette, fra 06.00-13.00, sender NRK program for dem som er yngre.

- Jeg synes at man skal droppe ungdomsprofilen som kjøres fra klokken 13.00 og utover. Det høres forsvinnende likt ut som en kommersiell radiokanal. Kan vi ikke i det minste ha én kanal som vier musikk til små barn, og ikke unge voksne?

Han legger til at morgensendingene for de minste er noe annet enn «Skolefri»-sendingene.

- Der spilles det barnemusikk slik vi er vant til, og mye av det er bra. Men likevel tenker jeg at mye av den musikken som velges ut lyder likt, sier Rohde.

Vil ha mer alternativ barnemusikk

Musikeren savner mer bredde i sendeflaten, og skulle ønske at kanalen spilte mer musikk fra flere sjangre.

- For eksempel klassisk musikk som «Dovregubbens hall», jazzmusikk, country og blues. Unger liker også forskjellige musikksjangre, og jeg synes at NRK har et samfunnsansvar her. De burde sende mer av den alternative barnemusikken.

Rohde legger til at NRK Super har gjort mye bra, og trekker frem serien «Linus i svingen» som et eksempel.

- Jeg har stor respekt for mye av arbeidet de gjør, men jeg opplever at deres forhold til musikk er ganske bevisstløst.

- Finnes så mye annen fin musikk

Artist Marthe Valle er enig med Rohde, og delte Facebook-innlegget hans.

- Jeg har en syvåring som hører på kanalen, og jeg får vondt inni meg når Katastrofe kommer på. Jeg syns ikke at tekstene hans er for små unger.

Hun forteller videre at hun synes det er trist at det er kun den type musikk NRK Radio Super har å tilby barn, når det finnes så mye annen fin musikk.

- Det er laget så mye bra kvalitetsmusikk for barn, så jeg forstår ikke hvorfor sånne sanger må være listet. Det er synd at man ikke kan satse mer på det som er den eneste radiokanalen for barn, uten at tekstene skal handle om festing og alkohol.

Setter pris på innspill

Radioansvarlig for NRK Super i sommer, Atle Syversen, sier at de setter stor pris på innspill og engasjement fra sine radiolyttere.

- Vi jobber hver dag med å gi barn et morsomt og nyskapende radiotilbud. Vi setter pris på at jobben vi gjør blir lagt merke til og debatteres.

Syversen sier at de ikke valgte «Sangen du hater» på grunn av dens popularitet, men fordi de tar hensyn til det barna ønsker å høre. Han fortelles at det alltid gjøres vurderinger om sanger de skal sende er barnevennlige.

- Hver dag vurderer vi låter som skal spilles. Vi har nulltoleranse for banning, og vi vurdere konteksten i sangen og hva budskapet er. Vi velger ikke sanger som oppfordrer til drikking og vold.

Jobber med å få større bredde

Han vil ikke uttale seg på spørsmålet om NRK Super tar samfunnsansvaret sitt på alvor når det gjelder å introdusere barn for flere musikksjangre. Men han sier at det absolutt er noe de må se på.

- Vi jobber med å få større bredde i all vår musikk. Derfor er det bra at stemmer som Rasmus Rohde bli hørt, og at det skapes debatt.

Inndeling av alder og sendeflate er noe NRK jobber kontinuerlig med.

- Mye av musikken som vi har i tidsrommet 13.00-21.00 er basert på eldre barn som ringer inn og forteller om ønskene sine. Det resulterer i mye listepop og engelsk musikk.

Ønsker bredde: Musikeren mener at bredden i sendeflaten til kanalen er for snever. - Unger liker også forskjellige musikksjangre, og jeg synes at NRK har et samfunnsansvar her. De burde sende mer av den alternative barnemusikken. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen